Αθωράκιστα είναι τα Ελληνόπουλα έναντι της μηνιγγίτιδας
Αθωράκιστα είναι τα Ελληνόπουλα έναντι της μηνιγγίτιδας. Η μη αποζημίωση του εμβολίου για τονμηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β καθώς και η μειωμένη κλινική εμπειρία των παιδιάτρων για τη σωστή διάγνωση της ασθένειας θεωρούνται από τους ειδικούς οι δύο βασικοί λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών από τη νόσο.
«Η μηνιγγίτιδα είναι ο μεγάλος φόβος των γονιών παιδιών κυρίως σχολικής ηλικίας. Υπάρχει όμως σήμερα τρόπος να προληφθεί, κι αυτός είναι ο εμβολιασμός» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας.
Τα οφέλη του εμβολιασμού αποδεικνύονται, κατά τον καθηγητή, με τον εμβολιασμό για την οροομάδα C, ο οποίος έφερε την επίπτωση της νόσου από την οροομάδα αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας πλέον την οροομάδα Β να κυριαρχεί.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το Eθνικό Kέντρο Aναφοράς Mηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων.
Λόγω κρίσης το εμβόλιο δεν αποζημιώνεται
Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο έναντι μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β διατίθεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου δύο χρόνια. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ωστόσο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία διότι η τιμή του κρίθηκε υψηλή -γίνεται σε δύο δόσεις με την καθεμία να στοιχίζει γύρω στα 104 ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος των Ελληνόπουλων να μένει ακάλυπτο στη νόσο.
Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, η έγκαιρη διάγνωση της θεραπείας που αποτελεί ζήτημα ζωής για το άρρωστο παιδί, δεν είναι πάντα εφικτή. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι παιδίατροι, δεν έχουν την απαραίτητη κλινική εμπειρία, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα λοιμώδη νοσήματα χάριν των εμβολιασμων, ώστε να μπορούν πάντα να διαγνώσουν σωστά για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την ασθένεια» εξήγησε.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το εμβόλιο, η παιδίατρος κυρία Αναστασία Νάτσιου, περίγραψε την εμπειρία της με το ίδιο της το παιδί που νόσησε από μηνιγγιτιδόκοκκο όταν ήταν 16 χρονών. Περιγράφοντας τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν, ανέφερε ότι η κόρη της έμεινε 4 ώρες στα επείγοντα του νοσοκομείου, προτού διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί επιτυχώς, χωρίς να της μείνει κάποια αναπηρία. «Επρόκειτο για μια δοκιμασία που δεν θα είχαμε περάσει, εάν το παιδί είχε εμβολιαστεί» τόνισε η κυρία Νάτσιου.
Κατά τη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας εκστρατεία «Παιδικά Χαμόγελα», η οποία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β.
protothema.gr