Β.Ζωγράφος «να δημιουργηθεί άμεσα πλατφόρμα οικονομικών αποζημιώσεων των δημοτών σε φθορές & απώλειες περιουσιακών στοιχείων»

Η αρνητική εμπειρία λειτουργίας του «Camp-Βαιοχωρίου» το 2016, ξυπνάει το αίσθημα της  απόγνωσης στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται δίπλα στους καταυλισμούς των μεταναστών, με τις γειτονιές να  είναι παντελώς απροστάτευτες, και με την κεντρική εξουσία και τις τοπικές Αρχές να αποδεικνύονται απροετοίμαστες στο να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημα αυτό.

Με βάση τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς των μεταναστών (διαρρήξεων, κλοπών σε σπίτια και κτήματα, ζωοκλοπών, φθορές και καταστροφές δημόσιας περιουσίας) που συνέβησαν στο «Camp-Βαιοχωρίου» το 2016, και την δημοσιοποίηση της πρώτης «μήνυσης» κτηνοτρόφου της περιοχής Ν.Απολλωνίας για ζωοκλοπή, πριν δημιουργηθούν μαζικά περιστατικά  φθοράς και απώλειας περιουσιακών στοιχείων προτείνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος την δημιουργία «πλατφόρμας οικονομικών αποζημιώσεων» που θα διαχειρίζεται αρμόδια υπηρεσία του Δ.Βόλβης.

Δεν είναι καινούργια πρακτική… έχει ήδη εφαρμοσθεί στους Δ.Λέσβου και Χίου, και σε άλλους δήμους.

Τα  βήματα δημιουργίας της «πλατφόρμας οικονομικών αποζημιώσεων» είναι:

1) ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ & ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

Με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Βόλβης εγκρίνεται η «σύσταση επιτροπής για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών»  που προκλήθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία δημοτών από την παρουσία προσφύγων – μεταναστών.

2) ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Σ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

3) ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ  ΦΘΟΡΩΝ & ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Δημιουργία καταλόγου με  φθορές & απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία  δημοτών που μπορούν να στοιχειοθετήσουν αίτημα  νόμιμης αποζημίωσης (με την βοήθεια της νομικής υπηρεσίας του δήμου).

Συγκεντρώνονται έγγραφες δηλώσεις των δημοτών, καταγγελίας φθοράς η απώλειας περιουσιακών στοιχείων υπαιτιότητα  προσφύγων ή μεταναστών, ώστε να μπορεί να προκύψει ο κατάλογος των δικαιούχων στην ευρύτερη δημοτική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες των δημοτών θα πρέπει να υποστηρίζονται με στοιχεία  που να αποδεικνύουν την υλική ζημιά  που έχουν υποστεί (φωτογραφίες, αυτόπτες μάρτυρες κλπ) για να έχουν νομική αξία.

Εξαιρούνται:

*οι καλυπτόμενες από ασφαλιστικό συμβόλαιο σε ισχύ αποζημιώσεις οικιών, επαγγελματικών χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων κάθε είδους,

*οι αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.

4) ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ  Υ.Μ.Π.

Αποστολή αιτήματος από τον Δ.Βόλβης στο Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  (Υ.Μ.Π) για οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, με θέμα την έγκριση δαπανών που προέκυψαν από ζημιές των προσφύγων-μεταναστών στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων, και αφορούν σε ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2018.

Διευκρινίζουμε ότι για να στοιχειοθετηθεί τέτοιου είδους αίτημα  νόμιμης αποζημίωσης θα πρέπει να καταγραφεί ικανός αριθμός περιστατικών και όχι μεμονωμένων περιπτώσεων.

Ζητάμε…

Την πλήρη οικονομική αποζημίωση  των φθορών και απωλειών περιουσιακών στοιχείων που αναίτια υπέστησαν η θα υποστούν στο μέλλον οι δημότες του Δ.Βόλβης από την λειτουργία του-Βαιοχωρίου» και του νέου υπό ίδρυση «transition camp», καθώς και από την παραμονή τους σε μισθωμένα διαμερίσματα.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το αρμόδιο υπουργείο είναι να αποζημιώνει άμεσα και στο ακέραιο τις ζημιές που έχουν καταγραφεί από την «επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών» του Δ.Βόλβης.

Δεν είναι υποχρέωση του καθενός δημότη του Δ.Βόλβης να ασφαλίσει το σπίτι του.

Σε έναν τόπο  που οι κάτοικοί του γνωρίζονται μεταξύ τους  δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να ασφαλίσει ο καθένας το σπίτι του.

Αυτός που άλλαξε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής, οφείλει να τις επαναφέρει και να αποζημιώσει όσους επλήγησαν για το χρονικό διάστημα που του ξέφυγε η κατάσταση.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής!!!

Ζητάμε…

Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η σημερινή διοίκηση και να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή για την στοιχειώδη προστασία της περιουσίας των δημοτών!!!

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Β.Ζωγράφος

Υπ. Δήμαρχος Των συνεργαζόμενων συνδυασμών «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ»

Δείτε πως αντιμετώπισε ο Δήμος Χίου το πρόβλημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.