«Βουλιάζει» ο δήμος Βόλβης από πρόσφυγες και μετανάστες

Στην περιοχή λειτουργούν ήδη δυο μεγάλες δομές ανοιχτής φιλοξενίας, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου στο Βαγιοχώρι θα μεταφερθούν περί τα 700 άτομα από τα νησιά

Τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στις ανοιχτές δομές που λειτουργούν στην περιοχή και φιλοξενούν περί τα 2.000 άτομα, κρούει ο δήμος Βόλβης, όπου στις αρχές Οκρωβρίου στη δομή του Βαγιοχωρίου πρόκειται να εγκατασταθούν άλλοι 600-700 πρόσφυγες που θα έρθουν από τα νησιά.

Ο δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας, δηλώνει ανήσυχος με την αύξηση του προσφυγικού πληθυσμού σε περιοχές του δήμου, λέγοντας «πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι οριακή και σύντομα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια και αναστάτωση στους κατοίκους».

Αναφερόμενος ειδικά στη δομή Βαγιοχωρίου, τονίζει πως στήνονται ήδη τα κοντέινερ και έχει έρθει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός, ούτως ώστε, όπως πληροφορήθηκε, στις αρχές Οκτωβρίου να εγκατασταθούν 600 – 700 πρόσφυγες, προερχόμενοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ο κ. Λιάμας είπε ότι σήμερα λειτουργούν δυο δομές ανοιχτού τύπου, στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας, όπου διαμένουν 1.000 άτομα, στην παραλία των Βρασνών, όπου 250 -300 πρόσφυγες μένουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, που μισθώνονται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ στη δομή του Βαγιοχωρίου θα καταλύσουν στις αρχές του άλλου μήνα, άλλα 600- 700 άτομα.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Οι κάτοικοι φοβούνται και ανησυχούν, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού, πολίτες που μπήκαν στα εξοχικά τους τα βρήκαν λεηλατημένα» επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης.

Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι με την έλευση των νέων προσφύγων, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική και πως οι κάτοικοι ενημέρωσαν το δήμο πως θα πάρουν τα μέτρα τους, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Ζητάμε αναλογική κατανομή των προσφύγων»

Ο δήμαρχος Βόλβης τονίζει πως ήδη ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας την παρέμβαση της για την αποσυμφόρηση της περιοχής, ωστόσο, δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

«Τρεις δομές προσφύγων και μεταναστών σε ένα περιφερειακό δήμο είναι πολλές και η περιοχή δεν σηκώνει τόσο μεγάλο βάρος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Για αυτό ζητάμε δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα και την Κεντρική Μακεδονία, , πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί και λάβει χειρότερη μορφή, με αφορμή και την εγκατάσταση των 600 -700 νέων προσφύγων στη δομή Βαγιοχωρίου» δήλωσε ο κ. Λιάμας.

Την ίδια ώρα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλβης, τα κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας είναι εξίσου μεγάλα με τους αστικούς δήμους, γεγονός που σε συνδυασμό με τον τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων. «Αυτή τη στιγμή λείπουν πολλοί αστυνομικοί για την αποτελεσματική προστασία της ευρύτερης περιοχής, ενώ υποστελεχωμένο είναι και το Κέντρο Υγείας, το οποίο προφέρει τις υπηρεσίες του και στον προσφυγικό πληθυσμό. «Γίνεται ο κακός χαμός στο Κέντρο Υγείας, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, τη στιγμή που ο δομή υγείας είναι αποδεκατισμένη. Οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν απηυδήσει και για αυτό το λόγο ζήτησα από το ΔΟΜ να στείλουν διερμηνείς» ανέφερε ο δήμαρχος, πρόσθεσε όμως πως ούτε σε αυτό το αίτημα υπήρξε ανταπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, ζήτησε πριν από λίγο καιρό και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Μάλιστα, στο πλαίσιο συνεδρίασης του οργάνου, ο πρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είχε επισημάνει πως το προσφυγικό είναι ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα στο μέγιστο βαθμό και πρέπει όλοι να σηκώσουν αυτό το βάρος, αναλογικά, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. «Είναι αδιανόητο στα ακριτικά νησιά να βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μάλιστα σε μέρη με 5.000 κατοίκους να υπάρχουν 5.000 πρόσφυγες, με ό,τι σημαίνει αυτό. Ούτε όμως μπορούμε να δεχθούμε το 50% των προσφύγων να είναι στα νησιά και το άλλο 50% στην Κεντρική Μακεδονία. Είπαμε αναλογικά σε όλη την Ελλάδα και το εννοούμε».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι δομές για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, είναι υπερπλήρεις (Νέα Καβάλα) στο Κιλκίς και πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης.

Φανή Σοβιτσλή

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.