Δήμαρχος Βόλβης για κ. Ανανιάδη: “Με αναλήθειες και αυταρχικές πρακτικές δυναμιτίζει την κατάσταση”

enimerosi-dimarxonΤο δημοτικό σχολείο Προφήτη επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου 2016 ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή και τους διδάσκοντες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λιάμας ενημερώθηκε από το εκπαιδευτικό προσωπικό για τις συνθήκες φοίτησης των προσφυγόπουλων, καθώς και για το θέμα που προέκυψε με τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι επέλεξαν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο μάθημα.

Ο δήμαρχος Βόλβης, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης, το οποίο συνεδρίασε τακτικά το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, σε πολυπληθή αντιπροσωπεία γονέων του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης που παρευρίσκονταν, τονίσθηκε ότι θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν τα παιδιά τους σχολείο.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, με την ιατρική τους ιδιότητα: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης Ν. Θωμά, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας Χρ. Χατζής και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου Α. Στοϊτσας, διαβεβαίωσαν τους γονείς ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Στην συνεδρίαση για τον σκοπό αυτό κλήθηκε και παρέστη ο καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος καθησύχασε τους γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη εδραίωσης κλίματος εμπιστοσύνης και συνύπαρξης με τα παιδιά των προσφύγων.

«Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις», επισήμανε ο κ. Λιάμας, «καλώ τους γονείς να συμβάλουν στην κανονικότητα της λειτουργίας του σχολείου. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα στη μόρφωση, γι’ αυτά τα βασανισμένα παιδιά, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά. Οι κάτοικοι του Προφήτη δεν είναι ρατσιστές ούτε ξενόφοβοι, αλλά είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν παρορμητικά, οδηγούμενοι τόσο από την έλλειψη ενημέρωσης, όσο και από την αυταρχική αντιμετώπισή τους υπό τον κλοιό της αστυνομίας».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο δήμος Βόλβης θα φροντίσει να διαλύσει και τα τελευταία σύννεφα ανησυχιών των γονέων, με μια σειρά δράσεων, ειδικότερα για τα θέματα υγιεινής. Επιπλέον, ζήτησε δημόσια από τους γονείς να κλείσουν τα αυτιά τους, σε ακραίες φωνές που υποδαυλίζουν την ένταση. «Δυστυχώς», σημείωσε, «αλλά ορισμένοι που προέρχονται εκτός δήμου Βόλβης, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη ενημέρωσης και το κλίμα αστυνομοκρατίας, για να μετατρέψουν τις ανησυχίες των γονέων σε ξενοφοβικό ξέσπασμα».

Ο κ. Λιάμας, καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό φραστικού προπηλακισμού του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Προφήτη.

Η αποκατάσταση της αλήθειας

Δυστυχώς αλλά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, τις τελευταίες ημέρες με αναλήθειες και με αυταρχικές πρακτικές δυναμιτίζει την κατάσταση. Αρχικά, αντί να ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα τους γονείς του Προφήτη, επέλεξε: α) να στείλει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το δημοτικό σχολείο του Προφήτη, και β) να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για τη μη αποστολή παιδιών στο σχολείο, όπως φυσικά ήταν δικαίωμα του. Αντί λοιπόν να επιδιώξει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και των γονέων, ώστε να πεισθούν οι γονείς και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τη συνύπαρξη όλων των παιδιών, επέλεξε τα αστυνομικά μέτρα και τον Εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο κ. Ανανιάδης με συνειδητά ψεύδη, προσπαθεί να δικαιολογήσει την προφανή ανικανότητα του, στον χειρισμό του όλου θέματος. Εξακολουθεί να δηλώνει ότι ο δήμαρχος Βόλβης ήταν δήθεν παρών στη σύσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Παντή με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 και κατά συνέπεια ήταν ενήμερος για την επιλογή του δημοτικού σχολείου Προφήτη. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, ο δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας δεν ήταν παρών.

Και όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν, τόσο οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, όσο και οι δημοσιογράφοι που την παρακολούθησαν, έγινε γενική ενημέρωση και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σχολεία, αλλά ειπώθηκε ότι η επιλογή τους θα γίνει με ευθύνη των διευθύνσεων εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας.

Ουδείς αρμόδιος, ενημέρωσε τον δήμαρχο, τη δημοτική αρχή ή τις υπηρεσίες του δήμου Βόλβης, για τη χρησιμοποίηση του δημοτικού σχολείου Προφήτη ως ΔΥΕΠ, πριν από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2016, όταν και το πληροφορήθηκε ο δήμαρχος Βόλβης από το διευθυντή του σχολείου! Ελπίζουμε επιτέλους ο κ. Ανανιάδης, να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός λειτουργός και αναγνωρίζοντας το μερίδιο ευθύνης του για την κοινωνική αναστάτωση που δημιουργήθηκε, να συμβάλει έμπρακτα στην αποκλιμάκωσή της. Εμείς τότε θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες του.

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.