Όλη η αλήθεια για τον Προφήτη μέσα από την συνεδρίαση του ΔΣ Βόλβης

ds-volvisΕπεισοδιακή ήταν η έναρξη του Δ.Σ του Δήμου Βόλβης, (12/10/16) μιας και η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας του Συνεργείου της TV 100, προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στους γονείς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το ποιος κάλεσε τους ρεπόρτερ, αφού όλοι δήλωναν άγνοια. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ, έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία, πλην όμως οι επικεφαλείς των παρατάξεων ψηφίζοντας αρνητικά , σηκώθηκαν και αποχώρησαν μαζί με τους Γονείς από την αίθουσα. Βλέποντας ότι η κατάσταση εκτρέπεται, ο Πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε να αποχωρήσει η κάμερα από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι Σύμβουλοι, αλλά και οι γονείς στην αίθουσα.

Εξηγώντας την αρνητικότητα για την παρουσία της κάμερας, οι γονείς δήλωσαν ότι όσες δηλώσεις και να έχουν γίνει από μέρους τους, έχουν διαστρεβλωθεί από τα ΜΜΕ και τα site, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν «ρατσιστές» και «φασίστες».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε από την εκπρόσωπο των Γονέων κυρία Κατράκη (λόγο της παραίτησης της προέδρου του Συλλόγου) να καταθέσει με λίγα λόγια την άποψη, και τις  θέσεις, και τα αιτήματα των γονέων όμως παρενέβησαν ο κ. Νανάκος, ζητώντας πλήρη ενημέρωση από τον ίδιο τον Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας δήλωσε πως την Τετάρτη 5/10 ενημερώθηκε τηλεφωνικά από γονείς ότι αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο είδηση πως το  Δημοτικό σχολείο Προφήτη επιλέχθηκε ως χώρος διδασκαλίας των προσφυγόπουλων του Camp Λαγκαδικίων. Την επόμενη μέρα επικοινώνησε με τον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι είχε ειδοποιηθεί γι’ αυτή την εξέλιξη, και περίμενε την συντονίστρια της Δράσης για περαιτέρω ενημέρωση.

Μέχρι εκείνη την στιγμή, τόσο ο Δήμος, όσο και οι γονείς δεν γνώριζαν απολύτως τίποτε.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους για να μάθει περισσότερα, γιατί λήφθηκε απόφαση χωρίς να υπάρξει κανένας διάλογος με την τοπική κοινωνία, και τον Δήμο για τα όποια προβλήματα ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή η απόφαση.

Λέει ο Δήμαρχος  «Την πρώτη λύση που σκεφτήκαμε, ήταν η χρήση ανενεργών σχολείων του Δήμου Βόλβης ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, και αυτό έθιξα στις συνομιλίες που είχα. Δυστυχώς η απόφαση τους ήταν ειλημμένη με αποτέλεσμα να δουν την Δευτέρα όλοι την αντίδραση των γονέων έξω από το σχολείο, την είσοδο των προσφυγόπουλων στο σχολείο, και την αδιαλλαξία των υπευθύνων να συζητήσουν το θέμα.»

«Αυτό που διέκρινα ήταν ότι το ζήτημα που έθεσαν οι γονείς ήταν της ασφάλειας και της υγιεινής των παιδιών. Ένα ζήτημα σοβαρό που γεννάει ερωτήματα στα οποία οι απαντήσεις έπρεπε να δοθούν πριν οποιαδήποτε βιαστική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Έπρεπε να δοθούν μέσα από μία διαδικασία διαλόγου, συζήτησης και συναίνεσης, πράγμα που δεν υπήρξε στο συγκεκριμένο θέμα. Αν επιζητούσαν αυτή την συζήτηση, θα είχαν απαντηθεί τα όποια ερωτήματα και οι αμφιβολίες, και θα αποφεύγονταν οι ακραίες αντιδράσεις. Προχωρώντας μονομερώς επέβαλαν την θέληση τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ενέργειες των γονέων να μην στείλουν δηλαδή τα παιδιά τους στο σχολείο.

Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία των παιδιών της Τ.Ε Εγνατίας δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Ακούστηκε ότι ο Δήμαρχος Βόλβης έδωσε την εντολή να μην πάνε τα παιδιά σχολείο, πράγμα που είναι τελείως ψευδές.

Δεν μπορώ να αποδεχτώ και πρέπει να καταδικάσω το γεγονός ότι δέχτηκε ο Διευθυντής του Δημοτικού φραστική επίθεση. Αυτός ο Διευθυντής αγωνίζεται εδώ και χρόνια έχοντας άψογη συνεργασία για να στηριχθεί το σχολείο, ώστε να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.»

Επειδή το ζήτημα αυτό έχει πολλές προεκτάσεις ο Δήμαρχος Βόλβης ζήτησε από τον Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Τσιάκαλο να έρθει να μιλήσει με τους παρόντες γονείς επάνω στο θέμα. Ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Τσιάκαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη του εμβολιασμού, και στην μεταδοτικότητα των ασθενειών όπως η ηπατίτιδα καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη προσπαθώντας να διαλευκάνει τις απορίες των γονέων,  πράγμα που θα έπρεπε να είχε γίνει από μέρους της πολιτείας η οποία χειρίζεται με προχειρότητα όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό.

Την τοποθέτηση του καθηγητή εμπλούτισε ο Ιατρός κύριος Χατζής ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού του εντόπιου πληθυσμού, και στηλίτευσε την τάση των γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να μάθει η κοινωνία να ζει με τους μετανάστες, διότι δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά θα γίνει η παρουσία τους μόνιμη.

Παρεμβαίνοντας οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ που είναι παράλληλα Διευθυντής του Κέντρου Υγείας τόνισε ότι όλα τα εμβόλια υπάρχουν σε επάρκεια και όποιος θέλει να εμβολιάσει τα παιδιά του, να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας να προβεί στον απαραίτητο εμβολισμό.

Παίρνοντας τον Λόγο η εκπρόσωπος των Γονέων κυρία Κατράκη τόνισε ότι υπήρχε πλήρης αποσιώπηση του θέματος μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Δεν ενημερώθηκε κανένας, κανένας δεν ήξερε τίποτε. Αν υπήρχε ενημέρωση από τους υπευθύνους, δεν θα υπήρχε αυτή η αντίδραση εκ μέρους των γονέων.»

«Πριν φέρουν τα προσφυγόπουλα, στήθηκαν στον χώρο περιμετρικά 3 κλούβες με τα ΜΑΤ, εν πλήρη εξαρτήσει με τα όπλα τους, για να περάσουν τα παιδιά. Θέσαμε το θέμα της υγιεινής, επάνω στο οποίο δεν μας ενημέρωσε κανείς. Όταν ήρθε ο Κύριος Ανανιάδης και ρωτήθηκε τι γίνεται με τα εμβόλια των παιδιών μας είπε ειρωνικά «αν εμβολιαστούν τα προσφυγόπουλα, και περισσέψουν, θα εμβολιαστούν και τα ελληνόπουλα». Εμείς από την πλευρά μας βλέποντας αυτή την εριστική και ειρωνική συμπεριφορά, προτείναμε να χρησιμοποιηθεί κάποιο ανενεργό σχολείο του Δήμου μας. Δήλωσαν ότι δεν θέλουν ανενεργό σχολείο, θέλουν ενεργό σχολείο.

Σήμερα δεχτήκαμε τηλεφωνικές απειλές, ότι θα μας κάνουν μηνύσεις και θα μας συλλάβουν. Μας αποκάλεσαν «ρατσιστές», «φασίστες» όμως εμείς δεν είμαστε ενάντια στην μόρφωση αυτών των παιδιών.  Όλα αυτά που συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης, και της εριστικής στάσης εκ μέρους των εμπλεκομένων, γι’ αυτό αντέδρασαν κατ αυτόν τον τρόπο οι γονείς.»

Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Προφήτη, τόνισε ιδιαίτερα την αδιαλλαξία εκ μέρους των υπευθύνων η οποία έχει σπείρει τον διχασμό σε μία κοινότητα η οποία πάντοτε ήταν σύσσωμη και δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα πουθενά. Παράλληλα τόνισε ότι έχοντας συζήτηση με τον Αστυνομικό Διοικητή Λαγκαδά , τον Διευθυντή του σχολείου, και μία συντονίστρια, την κυρία Λούτσα που είναι από το Camp  των Λαγκαδικίων η απάντηση που έλαβε σε όλα τα επιχειρήματα που προέβαλε ήταν «θέλετε, δεν θέλετε, το σχολείο θα λειτουργήσει με τα προσφυγόπουλα». Στα παραπάνω πρόσθεσε ο Δ. Σύμβουλος Β.Σιάγκας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Δημοτική Ενότητα του Προφήτη, αλλά του Δήμου Εγνατίας, που συμπεριλαμβάνει Νυμφόπετρα, Ευαγγελισμό, Σχολάρι, και Βαγιοχώρι.

Στην ερώτηση «Γιατί μεταφέρθηκαν από το Δήμο Λαγκαδά στο δικό μας Δήμο» δεν μπόρεσε να δοθεί καμία απάντηση, μιας και η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ ζήτησε από τους γονείς να του εκφράσουν τα αιτήματα τους, τα οποία δήλωσαν ότι τα έχουν καταθέσει ήδη γραπτώς στον Δήμαρχο Βόλβης και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στους επικεφαλής των συνδυασμών.

Ο κ. Νανάκος ζήτησε από όλο το Δ.Σ να σταθεί δίπλα στους δημότες και να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος λόγο της ευαισθησίας του. Συνέστησε  ηρεμία σε όλους τους γονείς και να επιδείξουν σύνεση να μην μεταδοθεί φοβία στα παιδιά. Ο τρόπος που εξελίχθηκε όλο το περιστατικό ήταν απαράδεκτος, με τα ματ και τις κλούβες.

Ο κύριος Στοϊτσας εστιάστηκε στο θέμα εμβολίων, και στην έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του κράτους. Ζήτησε το θέμα που δημιουργήθηκε, να μην το αφήσει ο Δήμος Βόλβης και να ζητήσει ο Δήμος διασφαλίσεις και παράταση από την κυβέρνηση.  Παράλληλα πρότεινε την χρήση των ανενεργών κτηρίων.

Η κ. Πολυζωϊδου προσομοίασε την μετανάστευση της δεκαετίας του 60 με τους σημερινούς μετανάστες, σκορπώντας δυσφορία στους παρόντες. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η πραγματική αιτία για την δημιουργία των προσφυγικών μαζών είναι  οι πόλεμοι για τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές.

Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο είπε ότι ο δήμος είχε την ενημέρωση, και είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους δημότες.

Ο Δήμαρχος Παίρνοντας τον λόγο διέψευσε την κυρία Πολυζωϊδου, ότι υπήρχε ενημέρωση, μιας και δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση.

Παράλληλα διέψευσε τις δηλώσεις Ανανιάδη, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την προκλητική συμπεριφορά του , γιατί τον ενημέρωσε προσωπικά μετά από τον κύκλο επαφών του εκφράζοντας του τις ανησυχίες για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, αλλά ο κύριος Ανανιάδης όπως είπε «είχε πληροφορίες ότι οι αντιδράσεις θα είναι ασθενείς».

«Ενώ είχε την λύση στα χέρια του, ακολούθησε την επιλέγοντας την λύση που θα δημιουργήσει πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε ούτε το μαχαίρι , ούτε το καρπούζι. Δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα. Την απόφαση την παίρνει ο Περιφερειακός της εκπαίδευσης. Αυτός πήρε την απόφαση, την μετέφερε στο υπουργείο το οποίο έλαβε την απόφαση υιοθετώντας την. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε την απόφαση ότι δεν θα πάνε τα παιδιά στο συγκεκριμένο σχολείο. Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας την Δευτέρα πρωί στέλνοντας επιστολή προς τον κ. Ανανιάδη που ζητούσε αναβολή για την ενημέρωση των γονέων, και πρόταση χρήσης ανενεργών σχολείων. Καλό θα ήταν ο κύριος Ανανιάδης αντί να κάνει δηλώσεις, να εστιαστεί στα προβλήματα και να δίνει λύσεις. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Στις 11/10 προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Γ.Γ του υπουργείου τον κ. Παντή, δεν βρέθηκε, και γι’ αυτό του στάλθηκε επιστολή στην οποία ζήτησα τα ίδια πράγματα λέγοντας ότι «αν πρεσβεύουμε την σύνεση, πρέπει να την εφαρμόζουμε και στην πράξη». Ούτε σε αυτό υπήρξε απάντηση.

Ο κ. Παντής απέστειλε επιστολή την Δευτέρα όπου ζητούσε να καταγραφούν οι ανάγκες υλικό – οικονομικές ανάγκες για την φιλοξενία των προσφύγων , η απάντηση του δήμου ήταν ότι δεν ζητάει χρήματα, και μάλιστα είναι ο ίδιος διατεθειμένος να δαπανήσει τα απαραίτητα για την λειτουργία οποιουδήποτε ανενεργού σχολικού κτηρίου. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε διότι υπάρχει αδιαλλαξία εκ μέρους τους.».

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να πράξει ότι είναι δυνατόν και να συμβάλει στην διευθέτηση του ζητήματος, αρκεί φυσικά να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση εκ μέρους των υπευθύνων, που είναι οι πλέον αρμόδιοι για να δώσουν λύσεις.

Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.