Δήμος Βόλβης: Το παλιό Γυμνάσιο Ν. Μαδύτου μετατρέπεται σε Μουσείο Μαδυτίων

Στα χέρια των κατοίκων της Νέας Μαδύτου παραχωρείται επίσημα πλέον το παλιό Γυμνάσιο της τοπικής κοινότητας, προκειμένου να λειτουργήσει ως Μουσείο Παραδοσιακής, Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαδυτίων.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του κτιρίου, αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν το οίκημα για τα επόμενα 19 χρόνια. Η απόφαση πάρθηκε μετά από σχετικό αίτημα της τοπικής κοινότητας Μαδύτου, λαμβάνοντας υπ όψη τα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει αυτή η παραχώρηση.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Βόλβης αναμένεται να ωφεληθεί οικονομικά από την παραχώρηση, καθώς θα απαλλαγεί από τη συντήρηση του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Τα έξοδα και τις εργασίες θα τις αναλάβουν εξ ολοκλήρου τα σωματεία των Μαδυτίων.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Μουσείο Παραδοσιακής, Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαδυτίων θα λειτουργήσει ως στοιχείο ιστορίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ενημέρωσης, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και ως κέντρο αναφοράς των πολιτών της Νέας Μαδύτου που ζουν μακριά από τη γενέτειρα τους, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα Γιαννιτσά, τη Λήμνο, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και την Καβάλα.

Το πρώην Σχολείο της Νέας Μαδύτου

Το συγκεκριμένο κτίριο έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο από το 1978 καθώς κτίστηκε το νέο διπλό κτήριο του Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Μαδύτου. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν για να στεγάσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, από τον δραστήριο και πολυσχιδή Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μαδύτου.

Το 2008 με το ειδικό πρόγραμμα «Θησέας» και με τη νόμιμη διαδικασία, ολοκληρώθηκε και ανακαινίστηκε το διώροφο κτήριο πλήρως, ενώ στον ισόγειο χώρο λειτούργησε το Μουσείο Παραδοσιακής, Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των δημοτών της Μαδύτου. Οι αίθουσες του σχολείου φιλοξενούσαν το γραφείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, τις στολές του Χορευτικού Συλλόγου, την Τοπική Χορωδία και το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που γινόταν από τη θρησκευτική οργάνωση «Αγία Λυδία».

Επίσης στους χώρους ήταν αποθηκευμένα, όργανα ζωγραφικής και αγιογραφίας, καθώς και κομμάτια της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφύγων Μαδυτίων όπως διάφορα αρχεία και έγγραφα τοπικής σημασίας.

Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο καλεί την Τοπική Κοινότητα της Νέας Μαδύτου να ενημερώνει εγγράφως τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ του Δήμου Βόλβης για την ετήσια λειτουργία του Μουσείου.
Ο έλεγχος των οικονομικών δαπανών πρόκειται να γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης, Διεύθυνση Κληροδοτημάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen − eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.