Δήμος Θεσσαλονίκης – Σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών, Δήμος Βόλβης?

imagesa

Την κεντρική εισήγηση για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος στάθηκε στους εννέα άξονες στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων για το διάστημα 2014 – 2020 που είναι:

  • Εκσυγχρονισμός της συλλογής και αποκομιδής
  • Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση,
  • Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης,
  • Χωριστή συλλογή και αξιοποίηση βιολογικών αποβλήτων
  • Υποστηρικτικές υποδομές και δράσεις
  • Δημοσιότητα- ευαισθητοποίηση
  • Θεσμική υποστήριξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών
  • Τιμολογιακή πολιτική
  • Τοπική συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Ο κ. Παππάς ανέφερε πως η διοίκηση τα τελευταία χρόνια “μείωσε τα δημοτικά τέλη σε βαθμό κακουργήματος”, επανέλαβε την επιδίωξη να αυξηθούν τα ανακυκλώσιμα από το 12% που είναι σήμερα στο 20% στο τέλος του χρόνου, ενώ μίλησε για αναβάθμιση του στόλου καθαριότητας με οχήματα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κόστους 13,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένονται σύντομα στους δρόμους.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), Δημήτρης Παπασωτηρίου, χαρακτήρισε το Δήμο Θεσσαλονίκης από τους “κορυφαίους” της ανακύκλωσης, ενώ ο Ιωάννης Καραγώγος, υπεύθυνος Β. Ελλάδος για την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, στάθηκε στη συγκέντρωση δύο τόνων λαμπτήρων ετησίως στην πόλη.

Η εικόνα στον δήμο Βόλβης είναι ακριβώς αντίθετη.

Δεν υπάρχει καμία υποδομή, και καμία εφαρμοζόμενη πολιτική που να σχετίζεται με την Ανακύκλωση και την προώθηση της στο σύνολο του Δήμου Βόλβης. Δεν υπάρχουν κάδοι που να προορίζονται για υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Όπου υπάρχουν, λόγο έλλειψης κάδων χρησιμοποιούνται για τα κανονικά σκουπίδια. Παράλληλα δε δεν υπάρχει καν στρατηγική ανάπτυξης της Ανακύκλωσης που θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη για τον Δήμο, αλλά και για τους Δημότες. Μέσω της ανακύκλωσης θα ήταν εφικτή η μείωση των Δημοτικών τελών, ανακουφίζοντας τα ήδη άδεια πορτοφόλια των Δημοτών , που αδειάζουν πληρώνοντας για την ήδη άθλια προσφερόμενη υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων.   Εκτός αν η εφαρμοζόμενη πολιτική της αποκομιδής απορριμμάτων είναι μέρος κάποιου σχεδίου, ώστε μέσο μίας ‘’ΚΟΙΝΟΣΕΠ’’ να περάσει σε ιδιωτικά χέρια (τυχαία πέρασε ο Φούχτελ από εδώ και συναντήθηκε με συγκεκριμένους ανθρώπους άραγε) ?

Ο καιρός θα δείξει…

Πάντως τις τελευταίες ημέρες οι Δημότες του Δήμου Βόλβης, είναι μάρτυρες μίας άθλιας κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα χωριά, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους. Όχι μόνο αυτό, αλλά γύρω από τους κάδους και στους δρόμους είναι διάσπαρτα τα σκουπίδια, από τις σακούλες που ξεσχίζουν τα αδέσποτα.

Να υποθέσουμε ότι και γι’ αυτό φταίει η Μέρκελ και ο Σόμπλε…

Ντροπή και αίσχος..

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − twelve =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.