Εφορία – Πρόστιμα, πρόστιμα, πρόστιμα

eforia_2

Την επιστροφή χρημάτων που εισέπραξαν χιλιάδες πολίτες ως προκαταβολή επιδότησης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης και δεν το έπραξαν, ζητά η εφορία. Επίσης, πολλές είναι οι οικογένειες που θα υποχρεωθούν να δώσουν πίσω λεφτά που εισέπραξαν ως προκαταβολή για το επίδομα τέκνων αλλά δεν το δικαιούνται βάσει εισοδημάτων 2013.

Σοκ περιμένει το φθινόπωρο χιλιάδες φορολογούμενους που θα περιμένουν να έρθουν τα ειδοποιητήρια για να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν και όσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ κι αυτό μεταφέρθηκε στις αρμόδιες ΔΟΥ και όσοι έχουν ανασφάλιστο αυτοκίνητο οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ασφάλιστρα και πρόστιμα προκειμένου να μη χάσουν το δίπλωμα και την άδειά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι εκκρεμότητες με την εφορία είναι πολλές για εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα «βουνό» υποχρεώσεων και θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι βασικότερες εκκρεμότητες είναι:

  •  Έρχονται τα ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ κατά την περίοδο Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014. Τα στοιχεία εστάλησαν ήδη από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν αλλιώς θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
  •  Πολίτες που εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης (αντιστοιχούσε στο 25% του συνολικού ποσού ή περίπου 8,75 λεπτά ανά λίτρο) αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα.
  •   Οι γονείς που εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων (και πάλι δόθηκε το 25% του ετήσιου ποσού) με βάση τα εισοδήματα του 2012 θα υποστούν έλεγχο και αν διαπιστωθεί ότι δεν το δικαιούνται με βάση τα εισοδήματα του 2013 θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα.
  •  Έρχεται επιστολή στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με την οποία θα τους καλεί να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας ως «ποινή» παράβολο 250 ευρώ. Οι επιστολές δεν έχουν ταχυδρομηθεί ακόμη αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί και αυτή η δράση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα πληρώνουν για το ανασφάλιστο όχημα παράβολο των 250 ευρώ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και διοικητικές κυρώσεις όπως:

Η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριος Ζορμπάς, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο.Η Αστυνομία κάνει 500.000 ελέγχους το μήνα και βρίσκεται ένα 14% ανασφάλιστο, είπε ο ίδιος.

Με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για τον λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

Το ασφαλιστήριο, είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Πηγή – Ημερησία
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

five × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.