“Εκλεισαν” την Αμφίπολη-Σαν να μην υπάρχει πια, το μεγαλειώδες μνημείο της Μακεδονικής γης

amfipoliΟ μόνος που κινείται σήμερα στον χώρο είναι ο 8μηνίτης -με πρόγραμμα- αρχαιοφύλακας 

Τον Νοέμβριο του 2015 οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά μπήκαν και επίσημα στον πάγο. Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν του νέου -τότε- υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη ότι «η Αμφίπολη είχε λάβει υπερβολική δημοσιότητα», «η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει», «υπήρξε γενναία χρηματοδότηση όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο» κ.λπ. ήταν ενδεικτικές του κλίματος που είχε διαμορφωθεί μετά την κυβερνητική αλλαγή. Η σύνταξη των αναγκαίων μελετών για τη συντήρηση και την ανάδειξη του έργου, όπως αναφέρει το protothema.gr, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης δεν έχει εξασφαλιστεί η ένταξή τους από το ΕΣΠΑ ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες.

Αποτέλεσμα, να υπάρχει σήμερα σοβαρός κίνδυνος για το μνημείο, το οποίο φαίνεται να έχει αφεθεί στην τύχη του εν αναμονή μελετών και χρηματοδότησης. Στο υπουργείο Πολιτισμού εφησυχάζουν από τις στερεωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν  το προηγούμενο διάστημα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτές οι εργασίες αρκούν, Εδώ ένα σπίτι έχεις κλειστό δύο χρόνια και δημιουργούνται προβλήματα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μνημείο 2.500 ετών θαμμένο μέσα στη γη.

Εργάτες κατά του ΥΠΠΟ και η Περιστέρη στη… σύνταξη

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον «μπαλτά» στις αρχαιολογικές έρευνες στον λόφο Καστά, εργάτες που έλαβαν μέρος στις εργασίες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από το υπουργείο Πολιτισμού.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγος κυρία Περιστέρη, συνταξιούχος πλέον, έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η ανασκαφή και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι αναγκαίες εργασίες ώστε να καταστεί το μνημείο επισκέψιμο.

Οι ανακοινώσεις της για την ταυτότητα του μνημείου προκάλεσαν αίσθηση και συζητήθηκαν έντονα στους αρχαιολογικούς κύκλους και όχι μόνο: «Είναι του Ηφαιστίωνα. Το μνημείο χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., υπάρχει επιγραφή που αναφέρεται στον Ηφαιστίωνα και είναι μοναδικό μνημείο σε πλούτο και τέχνη . Η καταστροφή του όντως χρονολογείται τη ρωμαϊκή εποχή». Η ίδια θέλει να αφήσει πίσω της τις επιθέσεις που δέχτηκε από μερίδα συναδέλφων της, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να απαξιώσουν το επιστημονικό της έργο.  «Οι συνάδελφοι που υποστήριξαν διάφορα είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με τη πλειοψηφία που συμφωνεί με όσα ανακοίνωσα. Ο καθένας και η καθεμία έχει την ευθύνη των όσων λέει. Οταν βρίσκεις κάτι σημαντικό υπάρχει πόλεμος και ενίοτε ακολουθεί και η λασπολογία», λέει.

olathessaloniki.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.