Εκλογές 2019: Συνέντευξη του Βασίλη Ανατολίτη

Β. ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ: «ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ»

«Στον δικό μας κώδικα αρχών και αξιών η συνέπεια λόγων και πράξεων βρίσκεται στην κορυφή» απαντά ο Βασίλης Ανατολίτης όταν τον ρωτάμε για ποιόν λόγο οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Σίγουρος για το έργο που έχει επιτελέσει την πενταετία 2014-2019, εξηγεί πως ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχει ξέρει να δίνει μεγάλες μάχες και να τις κερδίζει.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Βασίλης Ανατολίτης την οραματίζεται χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα. «Τα προβλήματα του πολίτη δεν έχουν χρώματα» μας λέει με σταθερή φωνή, προσθέτοντας πως «αποτελεσματική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι εκείνη που δεν υπακούει σε πολιτικές “γραμμές” αλλά προτάσσει το γενικό καλό».

Τέλος, όσον αφορά στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το αποκαλεί έργο πνοής για το σύνολο της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί: «Αποτελούσε υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ως ενεργοί και υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες,  να σταθούμε δίπλα σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία που φέρνει την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας μπροστά σε μια νέα εποχή προόδου».

-Για ποιο λόγο να εμπιστευτούν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα;

«Γιατί αποδείξαμε ότι ξέρουμε πώς να δίνουμε μεγάλες μάχες και να τις κερδίζουμε. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη δεν είναι ένα προεκλογικό σύνθημα άνευ πραγματικού πολιτικού περιεχομένου αλλά τρόπος ζωής. Γιατί από το 2014 μέχρι σήμερα καταφέραμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυρίαρχη και υπόδειγμα εξωστρεφούς ανάπτυξης. Γιατί στον δικό μας κώδικα αρχών και αξιών η συνέπεια λόγων και πράξεων βρίσκεται στην κορυφή. Γιατί, σε τελική ανάλυση, καθρέφτης της αποτελεσματικότητάς μας είναι το έργο που έχουμε παράξει αυτήν την πενταετία. Για αυτό και σήμερα έχουμε το προνόμιο να περπατούμε με ψηλά το κεφάλι, καμαρώνοντας για το αδιαπραγμάτευτο γεγονός ότι δυναμώσαμε τη Μακεδονία, ενισχύσαμε την ανάπτυξη, υπηρετήσαμε με σεβασμό τον πολίτη».

-Πως οραματίζεται ο Βασίλης Ανατολίτης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

«Πρωταγωνίστρια! Να προχωρά προς τα εμπρός με σταθερά βήματα και ορίζοντα το μέλλον. Να μην περιορίζεται στον Βαλκανικό Νότο, αλλά να εξελιχθεί σε τόπο ελπίδας, παραγωγής πλούτου και επιχειρηματικής υγείας μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την εκτίναξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Θέλω και εργάζομαι ώστε η Κεντρική Μακεδονία να διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό και αναπτυξιακό προγραμματισμό. Να έχει ισχυρή φωνή εντός και εκτός συνόρων. Την οραματίζομαι να διεκδικεί ακόμα περισσότερα έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστεί. Να παράγει μετρήσιμο έργο και να δίνει σε όλους τους πολίτες της ίσες ευκαιρίες, προοπτικές και δυνατότητες».

 -Τις τελευταίες εβδομάδες γίνετε διαρκώς αναφορά στον έντονο κομματικό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεξαρτήτως των όποιων πιέσεων υπάρχουν ή των χρισμάτων που έχουν δοθεί από τα κόμματα ενόψει της κάλπης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τα κόμματα;

«Δεν πρέπει, επιβάλλεται! Τα προβλήματα του πολίτη δεν έχουν χρώματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να απογαλακτιστεί από τα κόμματα. Να μην έχει εξαρτήσεις, ούτε να καθορίζει την πολιτική της ανάλογα με τα “θέλω” του Μεγάρου Μαξίμου, της Πειραιώς ή της Κουμουνδούρου. Αποτελεσματική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι εκείνη που δεν υπακούει σε πολιτικές “γραμμές” αλλά προτάσσει το γενικό καλό έχοντας στην προμετωπίδα της τον άνθρωπο. Πιστή σε αυτές τις αρχές η “Αλληλεγγύη”, η περιφερειακή μας ομάδα, είναι ένας υπερκομματικός συνδυασμός. Μια αμιγώς αυτοδιοικητική και αυθεντικά υπερκομματική παράταξη αποτελούμενη από στελέχη με σύγχρονη νοοτροπία και ματιά των γεγονότων. Η πλατιά κοινωνική συμμαχία που δημιουργήσαμε το 2014 έχει αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας που αναγνώρισε ότι τολμήσαμε να πάμε κόντρα σε παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Συνεχίζουμε ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, έχοντας καταρτίσει έναν συνδυασμό προσώπων τα οποία ναι μεν έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως μοιράζονται τον κοινό στόχο να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία παραγωγική, δυναμική, περήφανη».

-Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο;

«Να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο δρόμο της σταθερότητας, της προκοπής και της ανάπτυξης. Στην πενταετία 2014-2019 έχει παραχθεί πολύ σημαντικό έργο, η αναγνώρισή του οποίου είναι καθολική. Οφείλουμε, ωστόσο, να παραμείνουμε συνεπείς στις προγραμματικές μας θέσεις. Και θα το πράξουμε γιατί ως παράταξη αποδείξαμε πως είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι καταφέραμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι σταθερά η πρώτη περιφέρεια σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Έχουμε την εμπειρία, τη θέληση, την ορμή, μα πάνω από όλα την αποφασιστικότητα να πετύχουμε. Οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μας εμπιστεύονται. Δεν δικαιούμαστε, δεν μας επιτρέπεται να τους απογοητεύσουμε».

-Πως διαχειρίζεστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για μια εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη Συμφωνία. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θεωρητικά λύνει. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πληροφορήσουμε όλη την υφήλιο πως η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική. Η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας, γλώσσας και ονόματος για το γειτονικό κρατίδιο αποτελεί προσβολή για εμάς τους Μακεδόνες. Αυτός είναι και ο λόγος που ως Περιφέρεια έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις νομικές και διπλωματικές δυνατότητες που υπάρχουν για να αποφύγουμε τα δεινά που έρχονται. Η ιστορία και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν διαγράφονται, δεν χαρίζονται, δεν ξεπουλιούνται στις πολιτικές… εκπτώσεις».

-Τι λέτε στους  πολίτες που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Τους απαντώ πως δεν πρέπει να αφήσουν τους άλλους να αποφασίζουν για εκείνους. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Η απαξίωση των πάντων και ο ωχαδελφισμός δεν είναι λύση. Αντίθετα αποτελούν μέρος του προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα. Για να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία έχουμε ανάγκη τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Εκείνων, δηλαδή, που λειτουργούν ως καταλύτης αλλαγών και παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη, αν όχι επιβεβλημένη. Για να ακούγεται δυνατά η φωνή μας σε όλες τις κλίμακες της εξουσίας. Για να αποτελούμε στήριγμα ως τοπική κοινωνία στις εκάστοτε περιφερειακές διοικήσεις. Γιατί, όπως συνηθίζω να λέω, το “μαζί” είναι η πιο δυνατή λέξη».

-Η επαγγελματική σας εμπειρία τι ρόλο διαδραματίζει στην ενασχόλησή σας με τα κοινά;

«Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει προηγουμένως να έχεις ασχοληθεί με τα ζητήματα του επαγγελματικού σου κλάδου ώστε να γνωρίζεις εκ των έσω τα προβλήματα. Ως άνθρωπος του κατασκευαστικού κλάδου ξέρω να “χτίζω” και αυτό ακριβώς πράττω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως αρμόδιος για θέματα του αθλητισμού. Συμβάλλω, δηλαδή, με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη των αθλητών και των συλλόγων, στηρίζοντας τα ερασιτεχνικά σωματεία. Και το κάνω  με όλη μου την καρδιά διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι εκεί χτυπά η καρδιά του πραγματικού αθλητισμού. Εκείνου που δεν υπακούει σε κανόνες εμπορίου αλλά αποτελεί πραγματική πηγή ζωής. Εκείνου που η διαμόρφωση σωστών χαρακτήρων υπερέχει της πρόσκαιρης νίκης. Εκείνου που “πλάθει” προσωπικότητες βοηθώντας τους να γίνουν πρώτα σωστοί άνθρωποι και μετά καλοί επαγγελματίες. Κάτι άλλωστε που το έχω αποδείξει με την έως τώρα πορεία μου. Σε αυτήν τη λογική συμμετείχα και φέτος στον Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”, τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό δρώμενο της Βόρειας Ελλάδας και ο οποίος φέτος έστειλε ηχηρό μήνυμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

-Τι σημαίνει για την πόλη η απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της ΠΚΜ να ανάψει το πράσινο φως για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα;

«Η απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να παρέχει θετική ψήφο στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο στη Τούμπα είναι ιστορική γιατί αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του “δικέφαλου”  του Βορρά. Λίγες μόνο ώρες πριν την στέψη του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητή Ελλάδος για το 2019, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάζει τη δική της σφραγίδα στην υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του αστικού ιστού και κατ’επέκταση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.  Η κατασκευή του νέου γηπέδου της Τούμπας δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ και τους χιλιάδες οπαδούς του αλλά τη Θεσσαλονίκη γενικότερα. Και αυτό γιατί η πόλη μας είχε δεκαετίες να δει την υλοποίηση ενός ανάλογου έργου με πολυεπίπεδη σημασία και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αποτελούσε, λοιπόν, υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ως ενεργοί και υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες,  να σταθούμε δίπλα σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία που φέρνει την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας μπροστά σε μια νέα εποχή προόδου. Η κατασκευή του νέου γηπέδου είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.