“Ένα σύγχρονο και με προοπτικές Master Plan” για ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και στον δήμο μας είναι πλέον μαζική η παρουσία των τουριστών, δίνοντας οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες.

Με αφετηρία την παραδοχή ότι οι παραλίες μας και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποτελούν τουριστικό προορισμό για όλη τη χρονιά και σε όλη την έκταση του Δήμου, οφείλουμε σήμερα να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένων φορέων που διαθέτουν εμπειρία και επιτυχημένα αποτελέσματα στον τουρισμό.

Είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο master plan με όραμα και προοπτική, με απαιτητικούς στόχους, που θα δημιουργήσουν το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η έλευση τουριστών, όχι μόνο τους δύο μήνες του καλοκαιριού, αλλά όλο το χρόνο και -το κυριότερο- η άφιξη τουριστών μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης που θα προτιμήσουν να επισκεφτούν για συγκεκριμένους λόγους την περιοχή μας.

Για να γίνει πράξη αυτό, είναι απαραίτητες πρόσθετες μορφές τουρισμού και η δραστική ανάπτυξή τους, προσαρμοσμένες βέβαια στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα:

•Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού για να προσελκύσουμε χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς ομοδόξους μας
•Ανάπτυξη περιηγητικού τουρισμού με προώθηση και δημιουργία μονοπατιών και τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
•Προώθηση του οικοτουρισμού, με έμφαση στην εκλεκτή μας αγροτική παράδοση, το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου
•Με την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που μπορεί να φέρει επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης
•Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπως η δημιουργία καταδυτικού πάρκου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ
•Αθλητικός τουρισμός με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων
•Πολιτιστικός τουρισμός με την αξιοποίηση των αξιόλογων πολιτιστικών υποδομών
•Τουρισμός κρουαζιέρας με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι  του Σταυρού για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων.

Είναι σημαντικό ο Δήμος να εκμεταλλευτεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι για άτολμες αναπλάσεις που λίγα προσφέρουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά με βαθιές τομές που θα τον αναδεικνύουν. Είναι, μάλιστα, αναγκαίο ο Δήμος να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για όλες τις περιοχές (Ορεινές, Παραλίμνιες, Παραθαλάσσιες). Παράλληλα, είναι σημαντική η δημιουργία από το Δήμο διαδραστικού portal-«ξεναγού» και αντίστοιχης δωρεάν εφαρμογής στα κινητά σε πολλές γλώσσες για τουριστική προβολή.

Συμπερασματικά, πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία πρόσθετων υποδομών και επιπρόσθετων τουριστικών προτάσεων που σε συνδυασμό με προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου θα μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες- Έλληνες και ξένους-, που θα επιζητούν να επισκέπτονται τις υπέροχες περιοχές του Δήμου για όλο το χρόνο.

Αρχικό κείμενο Μανώλης Μάκαρης,
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας
tharrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + 15 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.