Εντάξεις σημαντικών έργων και «θεμέλια» καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον δήμο Βόλβης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στον δήμο Βόλβης, συνοδεία ένταξης έργων για φωτοβολταϊκά, παιδικό σταθμό, ανάπλαση πλατανόδασους, ψηφιακό μουσείο

Την συνδρομή της Πολιτείας για την κατασκευή Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων σε περιοχή του δήμου Βόλβης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκειας της επίσκεψης του στον δήμο Βόλβης.

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στον Σταυρό με τον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για την πρόταση δημιουργίας καταφυγίου εντός του δήμου Βόλβης (πιθανότατα στην περιοχή της Κοκκαλούς), που πρόκειται να υποβάλουν από κοινού οι δήμοι Βόλβης και Λαγκαδά. Επισήμανε ότι για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει στους δήμους το χρηματοδοτικό πρόγραμμα  «Άργος», (συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ), προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με χαρά θα περιμένουμε τις προτάσεις σας και για τη δημιουργία καταφυγίου μέσω του προγράμματος “Άργος”. Και, φυσικά, από την πλευρά μας, θα συνδράμουμε και για αυτό». Παράλληλα, επαίνεσε τον δήμο Βόλβης για τις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλει στη στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, -σε συνεργασία μάλιστα και με διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις- με αποκορύφωμα τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την υιοθεσία τους.

Ο δήμαρχος Βόλβης ενημέρωσε τον κ. Πέτσα, για μια σειρά από έτοιμες μελέτες που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο υπουργείο Εσωτερικών, και αφορούν μεγάλο φάσμα έργων. «Είμαστε έτοιμοι», τόνισε, «να υλοποιήσουμε ποικίλες παρεμβάσεις, σε σημαντικές υποδομές, όπως είναι η ενεργειακή αυτονομία. Στον τομέα αυτό, υπενθυμίζουμε την εξοικονόμηση που πετύχαμε από την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος led οδοφωτισμού σε όλο τον δήμο και τις αναβαθμίσεις στα αντλιοστάσια της ύδρευσης».

Απαντώντας ο κ. Πέτσας, επισήμανε ότι σημαντικά έργα του δήμου Βόλβης, εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ειδικότερα, ανακοίνωσε την ένταξη του έργου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χρήση των αντλιοστασίων, προϋπολογισμού άνω των 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενισχύει την ενεργειακή αποδοτικότητα και αυτονομία του δήμου και μπορεί να επιφέρει, σε δεύτερο χρόνο, σημαντική ελάφρυνση στα δημοτικά τέλη. Έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ένταξη της ασφαλτόστρωσης αγροτικού οδικού δικτύου μήκους 28 χλμ, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, που όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά και των τουριστών, καθώς και την ένταξη δημιουργίας ψηφιακού ιστορικού μουσείου στην Ασπροβάλτα (προϋπολογισμού 299.000 ευρώ).

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» πρόκειται να συζητηθεί η ένταξη δυο ακόμα έργων του δήμου Βόλβης:  η ανέγερση ισόγειου παιδικού σταθμού στη Νέα Απολλωνία, με την παράλληλη διαμόρφωση προαύλιου και εξωτερικού χώρου (προϋπολογισμού 535.486 ευρώ) και η ανάπλαση του πλατανόδασους στην περιοχή «Πλατάνια», (προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Πέτσας μετά από τη συνάντηση του με τον κ. Λιάμα, συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης, όπου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενίσχυσης των δήμων σε δυο κατευθύνσεις. Πρωτίστως στο πρόβλημα των αυξημένων τιμών της ενέργειας, που επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος θέρμανσης σε σχολικά και δημοτικά κτίρια, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε δίπλα σας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτή την οποία κάναμε».

Ακόμα, για το θέμα της προσθήκης των κατάλληλων εργαλείων στους δήμους, ώστε να διεκδικήσουν έργα και να προφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους, αναφέρθηκε τόσο στον νέο εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές,  όσο και στη λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης που περνά στην τελευταία φάση πριν από την μεταρρύθμισή τους.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του δήμου Βόλβης και της ΔΕΥΑΒ, ώστε να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω των οποίων ο δήμος είναι κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.