Επιστολή προς Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα
Ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ζήτησε να γίνει η καταγραφή των προβλημάτων από τα τοπικά συμβούλια, ώστε να επιληφθεί μαζί με το Δ.Σ την επίλυση τους.
Λαμβάνοντας υπόψη μας την προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους που πράγματι ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, δημοσιεύουμε την επιστολή της εκλεγμένης τοπικής συμβούλου Κυρκωτάκη Κυριακή, η οποία δήλωσε παρόν στο προσκλητήριο του Δημάρχου.
Δυστυχώς όμως απ ότι δείχνει η πραγματικότητα, το ενδιαφέρον εξαντλήθηκε στην θεωρία, μιας και η επιστολή στάλθηκε στον Δήμαρχο προ τριμήνου, και απάντηση την οποία ανέμενε η τοπική σύμβουλος δεν ήρθε ποτέ… Η μήπως θα προβληθεί το πρόσχημα, η δημιουργία κάποιας επιτροπής αξιολόγησης προβλημάτων μετά από τόσο καιρό; Ακούει κανείς εκεί στο Δημαρχείο η το κτήριο είναι κενό και ενοικιάζεται;
Κυρκωτάκη Κυριακή Τοπική Σύμβουλος Σκεπαστού και Λίμνης
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Ι. Λιάμα
Αξιότιμε κ. Λιάμα,
Με αφορμή την επιστολή σας με θέμα «Καταγραφή Προτάσεων Νέων Τοπικών Συμβούλων», θα ήθελα να σας εκφράσω καίρια προβλήματα τα οποία απασχολούν τους δημότες μας. Εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου και ελπίζω η συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας μας να είναι εποικοδομητική και αποτελεσματική, μακριά από μικροκομματικά ή ατομικά συμφέροντα. Ας ξεκινήσω λοιπόν.
Προσωπικά πιστεύω πως η παιδεία και η μόρφωση είναι το σημαντικότερο αγαθό και εφόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου, και δη ενός παιδιού. Αυτό όμως είναι αδύνατο να αποκτηθεί από τα παιδιά του Σκεπαστού και της Λίμνης καθώς ενώ έχει ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος δεν υπάρχει σχολικό λεωφορείο το οποίο να εξυπηρετεί τη μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Παρόλο που στη δική σας επιστολή αναφέρεται πως δεν είναι στην αρμοδιότητά σας, σάς παρακαλώ θερμά να έρθετε σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ώστε να λυθεί το θέμα. Παράλληλα, έχω πληροφορηθεί πως τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά της προσχολικής αγωγής και του δημοτικού μεταφέρονταν χωρίς την ύπαρξη συνοδού στο σχολικό λεωφορείο. Γιατί; Αν πάθει κάτι κάποιο μικρό παιδί ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο οδηγός είναι υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών μόνο σε ό,τι αφορά την οδήγηση.
Ξέρω πως πέρυσι είχε υπάρξει πίεση προς τους πρώην συναδέλφους μου από πολλούς γονείς, οι οποίοι τελευταίοι δεν είχαν και την καλύτερη αντιμετώπιση και φυσικά δεν έγινε καμία ενέργεια προς την επίλυση του θέματος. Τέλος, έμαθα πως χρειάζεται λόγω της αύξησης του αριθμού παιδιών, η πρόσληψη νέας νηπιαγωγού στο νηπιαγωγείο της Αρέθουσας.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά την καθαριότητα του περιβάλλοντος, απαιτούμε την αντικατάσταση των σπασμένων κάδων απορριμμάτων ή και την τοποθέτηση καινούργιων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς και την τακτικότερη συλλογή τους από τα απορριμματοφόρα του δήμου. Ακόμη, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως στην τοποθεσία απέναντι από τα κοιμητήρια του Σκεπαστού υπάρχει ένα ρέμα το οποίο έχει μπαζωθεί δυστυχώς με δεκάδες απορρίμματα, από σακούλες μέχρι και λεκάνες τουαλέτας. Όπως καταλαβαίνετε θα θέλαμε την άμεση κινητοποίηση για την καθαριότητα του χώρου και το μπάζωμα του ρέματος. Η εικόνα μπαίνοντας στο χωριό ή βγαίνοντας από αυτό είναι άκρως θλιβερή και αποκρουστική και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών.
Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η ηλεκτροδότηση. Υπάρχουν κολώνες με ανύπαρκτες λάμπες ή υπολειτουργικές με μειωμένο φωτισμό. Και φυσικά με την παραμικρή κακοκαιρία ή σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης υπάρχουν συχνές και μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος. Ταυτόχρονα θα θέλαμε την τοποθέτηση και ηλεκτροδότηση κολώνων της Δ.Ε.Η. απ’ άκρη σ’ άκρη του χωριού.
Επιπλέον η ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους. Η ποιότητα νερού, όπως είχε ελεγχθεί παλαιότερα, ξέρω πως θεωρήθηκε ακατάλληλη και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι. Η αποχέτευση από την άλλη τουλάχιστον για το Σκεπαστό είναι ανύπαρκτη. Υπάρχουν κάποια χαντάκια που υποτίθεται ότι ανοίχτηκαν από συνεργεία του πρώην δήμου Αρέθουσας για να εξυπηρετούν στη συλλογή νερού και να προλαμβάνουν την πλημμύρα των σπιτιών κατά τις μεγάλες θεομηνίες. Τα χαντάκια αυτά παραμένουν λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς την κάλυψη από τις απαραίτητες σκάρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πτώσης και συνεπώς τραυματισμού των δημοτών.
Και τώρα ακόμα που πληροφορήθηκα ότι γίνονται ενέργειες για την αποτροπή πλημμυρών από συνεργείο του δήμου, θεωρώ πως γίνονται σε σημείο που δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτό.
Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της κατασκευής του χωριού τα νερά συγκεντρώνονται στις κάτω γειτονιές, κάτι το οποίο παραπέμπει αυτόματα στην κινητοποίηση και δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων εκεί. Τώρα η άρδευση ειδικά κατά την καλοκαιρινή γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς τα αποθέματα σε νερό είναι λιγοστά με αποτέλεσμα τις συχνές διακοπές νερού στα νοικοκυριά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για το πότισμα των καλλιεργειών .
Ας περάσουμε όμως και στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων. Τα πάρκα μας είναι γεμάτα χόρτα, χόρτα μεγάλα, στα οποία εύκολα πλησιάζουν φίδια. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο κυρίως τα μικρά παιδιά αλλά και τους γονείς που τα επιβλέπουν κατά τη διάρκεια παιχνιδιών και ξεγνοιασιάς. Το καλοκαίρι που μας πέρασε αρκετοί γονείς αλλά και άλλοι συμπολίτες μας, με δική τους πρωτοβουλία, αναγκάστηκαν πολλαπλές φορές να καθαρίσουν τους χώρους από τα χόρτα, καθώς η παρουσία του δήμου ήταν ανύπαρκτη για ακόμα μία φορά. Επίσης χόρτα υπάρχουν σε διάφορους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Ενδεικτικά αναφέρω τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας του χωριού και σημεία των δρόμων τα οποία είναι καίριας σημασίας για την ορατότητα και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς βρίσκονται σε επικίνδυνες στροφές. Από τύχη δε θρηνήσαμε πολλαπλές φορές θύματα.
Παραπάνω αναφέρω τους δρόμους. Χρειαζόμαστε επειγόντως και κατασκευή και αναδομή δρόμων. Υπάρχουν δρόμοι άφτιαχτοι στο χωριό οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι με κακής ποιότητας τσιμέντο και καλυμμένοι με χαλίκι, ανοιγμένες λακκούβες παντού, με αποτέλεσμα τη δυσκολία ακόμη και στο περπάτημά τους καθώς και πιθανό τραυματισμό.
Επίσης απαιτούμε την τοποθέτηση κατά την είσοδο και έξοδο προς και από το χωριό πορτοκαλί σηματοδότη και ταμπέλας με την ένδειξη «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ! ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!». Περνάνε οχήματα τα οποία ως επί των πλείστον αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες ακόμη και εντός του χωριού, κατοικημένης περιοχής δηλαδή. Ελπίζουμε με την τοποθέτηση των προαναφερόμενων να ταρακουνηθούν και να συμμορφωθούν!
Επιπρόσθετα, ο πολιτιστικός μας σύλλογος, ονόματι «Ανατολική Ρωμυλία», δανείζεται και πραγματοποιεί χορευτικές πρόβες στο χώρο εντός του σχολείου Σκεπαστού. Τελευταία πληροφορήθηκα πως η σκεπή του σχολείου έχει πρόβλημα και κατά τη διάρκεια βροχής μπαίνουν νερά. Φροντίστε να επιλυθεί και το συγκεκριμένο.
Κατά τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους, πέρυσι και φέτος, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην παροχή ξυλείας. Γιατί; Οι κάτοικοι του χωριού που δε συνταξιοδοτούνται από το ταμείο του Ο.Γ.Α. γιατί να μην έχουν δικαίωμα στην παροχή ξύλων; Δε θα πληρώσουν για να τα αποκτήσουν; Και μάλιστα περισσότερο από τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. Ή υπάρχει ακόμα και διαχωρισμός ανάμεσα σε μόνιμους και μη κατοίκους. Προφανώς αποτρέπεται η επίσκεψη των καταγόμενων δημοτών στα πάτρια εδάφη τους εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσής τους το χειμώνα και έμμεσα, αν θέλετε, θα τολμήσω να πω πως απαγορεύεται. Γνωρίζω πως δεν είναι και πάλι στις αρμοδιότητές σας, αλλά θα μπορέσετε κάλλιστα με συμμάχους σας όλους εμάς, να διαμαρτυρηθούμε στο Δασαρχείο Σταυρού.
Στις μέρες μας, λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, πολύς κόσμος αποστρέφεται από τις μεγαλουπόλεις και επιστρέφει στον τόπο του για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερες παροχές υποδομής, με πρωταρχικό ζήτημα την ύπαρξη κατοικίας, κάτι το οποίο απαιτεί την ύπαρξη νέων οικοπέδων κατάλληλων προς κτίση κατοικίας και διεύρυνσης του σχεδίου του χωριού.
Τέλος, στον τομέα της γεωργίας ζητούμε η αρμοδιότητά σας να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και το Δασαρχείο Σταυρού καθώς αναμένεται η απάντησή τους όσον αφορά κάποια βοσκοτόπια στην τοποθεσία Ερικλί. Τα βοσκοτόπια αυτά έχουν παραχωρηθεί από το δήμο για χρήση αλλά απαιτείται η έγκριση και από τις ανωτέρω υπηρεσίες.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να επισημάνω πως οι προκάτοχοί μου πρέπει να έχουν κάνει καλή δουλειά όσον αφορά τη δική σας αναφορά στα διάφορα προβλήματα καθώς συμπεραίνω από την επιστολή σας πως θίξατε μεγάλο μέρος των υπαρκτών προβλημάτων ακόμα και στις μέρες μας. Κάτι το οποίο με παραπέμπει στον άμεσο συλλογισμό πως όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι κάτοικοι αγανακτισμένοι.
Ελπίζω να επιληφτείτε όλων των θεμάτων. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς! Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για την ανάγνωση της επιστολής μου προς το πρόσωπό σας. Επαναλαμβάνω, όπως αρχικά, πως ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα είναι εποικοδομητική και αποδοτική.
Για οτιδήποτε χρειαστείτε, εφόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα και το γενικό καλό όλων, θα είμαι στη διάθεσή σας. Το ίδιο αναμένω και από εσάς.
Με εκτίμηση,
Κυρκωτάκη Κυριακή