Ερώτηση στη Βουλή για τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στο Δήμο Βόλβης

Τις επιπτώσεις στην περιοχή του Δήμου Βόλβης από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και πτώσεις τάσης, ακόμα και πριν τον καύσωνα, τονίζουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Δώρα Αυγέρη.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι λόγω της πλήρους έλλειψης σχεδιασμού, που να διασφαλίζει την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρισμού, η περιοχή του Δήμου Βόλβης – μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή – βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης και πτώσης τάσης, που έχουν ως αποτέλεσμα βλάβες και καταστροφές σε ηλεκτρικές συσκευές οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, αλλά και σε μηχανολογικό εξοπλισμό (αντλιοστάσια) της ύδρευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Μεγάλα προβλήματα από τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στο Δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης

Τα λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ στην ενεργειακή πολιτική έχουν οδηγήσει σε μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση και σε κρίση επάρκειας που αντιμετωπίζει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Αυτό το έλλειμμα είχε διαπιστωθεί νωρίτερα και ανεξάρτητα της κρίσης επάρκειας που εντοπίστηκε τις ημέρες του ακραίου καύσωνα στο τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου.

Δυστυχώς, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει πλήρης έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού που να διασφαλίζει την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρισμού. Επιπλέον ο στρατηγικός και ρυθμιστικός ρόλος της πολιτείας αμφισβητείται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποψιλωθεί από ανθρώπινους πόρους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα με πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση τους. Μία τέτοια περιοχή είναι και ο Δήμος Βόλβης, όπου σύμφωνα με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η περιοχή κατά τη θερινή περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη με πτώσεις στην τάση και με ξαφνικές διακοπές στην  ηλεκτροδότηση, γεγονός που έχει αντίκτυπο άμεσα τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επιχειρηματίες της περιοχής και κατά συνέπεια και στους επισκέπτες – τουρίστες, στις υπηρεσίες του Δήμου».

Συνεχίζοντας στην επιστολή του ο Δήμος επισημαίνει ότι λόγω των πολλαπλών διακοπών και πτώσεων τάσης σημειώνονται συνεχώς βλάβες και καταστροφές σε ηλεκτρικές συσκευές οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, αλλά και σε μηχανολογικό εξοπλισμό (αντλιοστάσια) της ύδρευσης. Ειδικότερα τα προβλήματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Διακοπές νερού εκτός από ρεύματος, διότι μετά από πολύωρες διακοπές ρεύματος δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια
  • Διακοπές στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου
  • Αλλοίωση ευπαθών προϊόντων στις επιχειρήσεις της περιοχής
  • Καταστροφή οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού
  • Διαφυγόντα κέρδη για τις επιχειρήσεις της περιοχής

Οι ζημίες αυτές έχουν φέρει κατοίκους και επαγγελματίες στα ‘όρια της καταστροφής, τη στιγμή που προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά από τα συνεχόμενα lock down λόγω κορωνοιού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω καύσωνα για τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο.

Εξάλλου, το ότι η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλβης αλλά και ο γειτονικός Δήμος Αριστοτέλη εκκινούν νομικές ενέργειες για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που ταλανίζουν την περιοχή συνεχώς και για αποζημιώσεις.

Επειδή, η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί στρατηγική, σχεδιασμό και ενεργό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.

Επειδή, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος δημιουργούν πλείστα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στις τουριστικές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο λόγος των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης και πτώσης τάσης στην περιοχή του Δήμου Βόλβης, για ποιο λόγο δεν επαρκεί το δυναμικό και σε ποιες καταναλώσεις της περιοχής δίνεται προτεραιότητα σε περιόδους ελλειμματικής προσφοράς ή ανεπαρκείας δικτύου και εξοπλισμού;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα;
  3. Με ποιο τρόπο και πότε θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Δήμου Βόλβης;
  4. Σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχές για τις ζημίες που υφίστανται λόγω των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.