Γιατί η Αμφίπολη ενοχλεί την Αριστερά;

Μια ακόμα καλή είδηση. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λ. Μενδώνη δήλωσε πως ξεκινούν οι εργασίες στην Αμφίπολη.

Ως γνωστόν, η υπεύθυνη των ανασκαφών, η κυρία Περιστέρη, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2015 πως πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα που κτίσθηκε κατόπιν εντολής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Και άλλοι αρχαιολόγοι υποστήριξαν πως «πρόκειται για έναν λατρευτικό χώρο της εποχής του τέλους του 4ου αιώνα, με κυρίαρχα τα μακεδονικά χαρακτηριστικά.»

Όταν ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το ανασκαφικό έργο άρχισε να υποχρηματοδοτείται , ενώ ξεκίνησε και μια εκστρατεία απαξίωσης των ευρημάτων.

Μια εκστρατεία στην οποία συμμετείχε και η εφημερίδα «Αυγή».

Έτσι μια ομάδα αρχαιολόγων που, όπως φαίνεται συστάθηκε ad hoc, μετά από συνοπτικές διαδικασίες απεφάνθη πως το μνημείο έχει περιορισμένη αρχαιολογική αξία, καθώς το χρονολόγησαν αρκετά μεταγενέστερα.

Ήταν φανερό πως όλη αυτή η ιστορία του μνημείου της Αμφιπόλεως ενοχλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όμως;

Προφανώς, αν επαληθευόταν η θέση της κυρίας Περιστέρη πως ήταν ο τάφος του Ηφαιστίωνα, αυτό θα αποδείκνυε πως η Μακεδονία ήταν άρρηκτα δεμένη με την Ελληνική ιστορία. Έτσι θα ανατρεπόταν ο ισχυρισμός των Σκοπιανών επιστημόνων πως αυτοί είναι οι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου.

Είναι γνωστό πως η Αριστερά τρέφει μιαν αλλεργία σε οτιδήποτε αναφέρεται στην σχέση της νεώτερης με την αρχαία Ελλάδα. Πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει πως πρόκειται για έναν εθνικισμό, που τορπιλίζει τις καλές μας σχέσεις με τους γείτονες.

Ειδικά για το Μακεδονικό είναι πάγια η θέση της για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητος, όπως φάνηκε και από μια σειρά αποφάσεις της από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως και τις ημέρες μας.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αδιάψευστος μάρτυς.

Έτσι, τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, αν δικαιώσουν την άποψη της κυρίας Περιστέρη, αφαιρούν κάθε επιχείρημα για την χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια, ποτέ δεν κρύφτηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα το 2015 ανέφερε πως θα αγωνιστεί για την επίλυση του. Επειδή είχε έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό λύσης, δεν ήθελε να εμφανιστεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα ναρκοθετούσε αυτήν την επιλογή του.

Και ο τάφος της Αμφίπολης πιθανόν να έκρυβε τέτοιες εκπλήξεις. Οι εργασίες ουσιαστικά πάγωσαν, μέχρι την κυβερνητική αλλαγή της 7ης Ιουλίου.

Ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πάντως, αν τελικά δικαιωθεί η κυρία Περιστέρη, το ενδιαφέρον δεν θα είναι μόνον αρχαιολογικό. Θα είναι και πολιτικό.

Και αυτό ενοχλεί.

Του Σάκη Μουμτζή

liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.