Ντοκιμαντέρ «Eldorado– ο αγώνας για τις Σκουριές»

Το μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη και ο αγώνας των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Το ντοκιμαντέρ «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» περιγράφει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό τίμημα για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα από το κυνήγι του χρυσού, σε μία παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές.

Όπως αναφέρει το Omniatv, το ντοκιμαντέρ «ELDORADO – The Struggle for Skouries» των Leopold Helbich και Wasil Schauseil χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν πρώτοι. Μέσω καμπάνιας στην ιστοσελίδα indiegogo, καλύφθηκαν τα έξοδα της παραγωγής κατά 102%, με 150 δωρεές.

Το ντοκιμαντέρ είναι πλέον διαθέσιμο για όλους, και αποτυπώνει τον αγώνα των κατοίκων, αλλά και την καταστολή και την ποινικοποίηση του κινήματος μπροστά στα συμφέροντα της εταιρείας.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του ντοκιμαντέρ:
Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέκλυση των «επενδύσεων».

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ:

thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.