Hot Spot στα … Λαγκαδίκια !

hot spot

Στα Λαγκαδίκια και συγκεκριμένα στο παλιό στρατόπεδο, όπου στη δεκαετία του 1990 φιλοξενούνταν παλιννοστούντες είναι ο επόμενος χώρος που φαίνεται ότι επέλεξε η κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ή μετεγκατάστασης προσφύγων. Αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής απόφασης ήταν να ξεσηκωθεί και εκεί η τοπική κοινωνία…
Την πληροφορία που έφτασε με τη μέθοδο του… ράδιο αρβύλα στους κατοίκους της περιοχής την προηγούμενη Παρασκευή, επιβεβαίωσαν σήμερα οι αρμόδιοι του Δήμου Λαγκαδά.
Το πρωί στελέχη του Δήμου μετέβησαν στα Λαγκαδίκια και βρήκαν αξιωματικούς του Στρατού να έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες του χώρου για να διαμορφωθεί το νέο κέντρο για πρόσφυγες στο νομό Θεσσαλονίκης (μετρήσεις, αυτοψίες κτλ.). Και όλα συνεχίζουν μάλιστα να γίνονται κρυφά και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των τοπικών φορέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση, τόση, που ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης,  έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Καραγιάννης, που επιμόνως όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των φημών ζητούσε επίσημη ενημέρωση για να προετοιμαστεί η τοπική κοινωνία, να υπάρξει διαβούλευση και να επιλεγεί ο πιο κατάλληλος χώρος, τελικά είδε το Στρατό να… εισβάλει στο Δήμο του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μέσω… φημών

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Λαγκαδικίων, με τον πρόεδρο, Γιάννη Πετρίδη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου να αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι προτείνεται να γίνει στην περιοχή κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

To συγκεκριμένο στρατόπεδο είχε προταθεί και το 2012 προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών, όμως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων.
Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο δήμαρχος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν προτίθεται ο δήμος Λαγκαδά να δεχτεί κάτι τέτοιο και ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από την Πολιτεία την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε χώρους που θα προκύψουν μέσα από διαβούλευση και συνεννόηση.
«Ο Δήμος Λαγκαδά δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί μονομερείς και αιφνιδιαστικές ενέργειες. Η περιοχή μας έχει επιβαρυνθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια τόσο με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσο και με την αποδυνάμωση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται φήμες για χώρους που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε οικισμούς ή ακόμη και μέσα σε αυτούς. Με την προϋπόθεση να ερωτηθούμε προηγουμένως από την κυβέρνηση και εφόσον κληθεί ο Δήμος μας να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας, θα υποδείξουμε χώρους προσωρινής διαμονής μακριά από οικισμούς για περιορισμένο αριθμό προσφύγων και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και σίγουρα αυτός ο χώρος δεν θα είναι στα Λαγκαδίκια», είπε στη σύσκεψη ο κ. Καραγιάννης.
Οι κάτοικοι τόνισαν ότι είναι λανθασμένη η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς όπως είπαν βρίσκεται εντός του οικισμού, δίπλα στα σπίτια και κοντά σε σχολεία. Επίσης, έθεσαν ζήτημα υδροδότησης, που έτσι κι αλλιώς υφίσταται στα Λαγκαδίκια και με την παρουσία επιπλέον μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην περιοχή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι το τοπικό κέντρο υγείας υπολειτουργεί και υπάρχει έντονη έλλειψη αστυνόμευσης.

Οι εξελίξεις

Στο παλιό στρατόπεδο “Βογιατζόγλου” στα Λαγκαδίκια βρέθηκε σήμερα για αυτοψία κλιμάκιο του Στρατού, καθώς και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, προκειμένου να επιβλέψουν τον χώρο όπου η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργησεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.

Στο σημείο βρέθηκαν σήμερα και κάτοικοι των Λαγκαδικίων και των γύρω χωριών, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο “Βογιατζόγλου”.

Δηλώνουν αναστατωμένοι και διαμαρτύρονται, καθώς όπως λένε δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στο στρατόπεδο, ενώ εκφράζουν και τις ενστάσεις τους για το χώρο ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο του χωριού.

“Δεν είμαστε ρατσιστές. Το αντίθετο μάλιστα. Είμαστε όλοι εδώ στα χωριά πρόσφυγες και έχουμε ζήσει την φτώχεια και τη δυστυχία. Αλλά το στρατόπεδο βρίσκεται λίγα μέτρα από το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο των Λαγκαδικίων. Είμαστε μικρό ένα χωριό 400 κατοίκων, πως θα αντέξουμε μεγάλο αριθμό προσφύγων”.

Ο χώρος τη δεκαετία του 1990 είχε χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία παλιννοστούντων. Η έκταση του είναι περίπου 30 στρέμματα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1000 άτομα.

“Αποφάσισαν να κάνουν αυτή την κίνηση μονομερώς χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία.

«Δεν ενημερώνουν κανέναν. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Μας αγνοούν επιδεικτικά. Καμία διαβούλευση δεν έγινε. Ειδοποιηθήκαμε ότι στο ανενεργό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Λαγκαδικίων βρίσκεται ο Στρατός και πήγαμε και βρήκαμε αξιωματικούς να μετρούν το χώρο, να κάνουν αυτοψία και να αποφασίζουν πού θα τοποθετηθούν οι σκηνές. Δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι θα έρθουν. Άλλοι μας λένε 500, άλλοι 1.000.

Έχουμε στα 500 μέτρα την αυλή του νηπιαγωγείου, σε ένα χωριό 500 κατοίκων που το καλοκαίρι φτάνουν τους 2.000, με την υδροδότηση να μην επαρκεί για τους κατοίκους. Τι θα γίνει το καλοκαίρι; Θα διψάσουν όλοι μαζί; Τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας. Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια, χωρίς ενημέρωση, χωρίς καν να τηρείται το κριτήριο της αναλογικότητας, τόσο εντός του νομού Θεσσαλονίκης, όσο και σε όλη την Ελλάδα», είπε ο κ. Καραγιάννης.
Προς θεού πρέπει να είμαστε ειλικρινείς οι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη, να προσφέρουμε όσο μπορούμε,  δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά έχουμε ενστάσεις για το χώρο”, δήλωσε  αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Λαγκαδά, Αστέριος Κομμάτας.

Το στρατόπεδο έχει μερικά σημαντικά προβλήματα, όπως αυτά της αποχέτευσης και της υδροδότησης, με τους υπεύθυνους του στρατού ωστόσο να τονίζουν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Λαγκαδά δεν γνώριζε και δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε καμία σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει τις απόψεις του για την ύπαρξη ή μη χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή ευθύνης του.

Ο Δήμος μας παρόλο το σεβασμό και την ευαισθησία που δείχνει στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία καταυλισμού προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών ή κέντρου μετεγκατάστασής τους στα όρια του Δήμου”.

Πηγή: Lagadasnet

1 thought on “Hot Spot στα … Λαγκαδίκια !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.