Hotspot Βόλβης και το κράτος Πιλάτος

hot spot

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων στο νομό Θεσσαλονίκης. Θέλει άμεσα και πάση θυσία να αποσυμφορήσει την Ειδομένη μεταφέροντας τους εγκλωβισμένους που θέλουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν.

Ο Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατανείμει αναλογικά σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας τα Κέντρα Μετεγκατάστασης προσφύγων. Ειδικότερα στόχος είναι η δημιουργία «διαδρόμου» από την Ειδομένη προς τους χώρους φιλοξενίας, και καθορισμός μίας αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω της οποίας οι πρόσφυγες θα μετακινούνται προς τις δομές φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Να σημειωθεί πως το στρατόπεδο διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις, νερό και ρεύμα ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν μεγάλες τέντες καθώς και όλα τα απαραίτητα.

Παρά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής τόσο το τοπικό συμβούλιο της περιοχής έχει δηλώσει θετικό στην φιλοξενία προσφύγων όσο και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησαν μεγάλη συνέλευση εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Μιλώντας στο 93.4 Στο Κόκκινο ο κάτοικος της περιοχής Σίμος Πετρίδης επεσήμανε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα αναφέρονται ότι η τοπική κοινωνία στα Λαγκαδίκια του Λαγκαδά  αντιδρά στην λειτουργία κέντρου εγκατάστασης προσφύγων αλλά αντίθετα είναι ισχνή μειοψηφία οι απόψεις που ακούστηκαν ενάντια στους πρόσφυγες και στην περιοχή έχουν φιλοξενήσει και την δεκαετία του ‘90 παλιννοστούντες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο οι οποίοι μάλιστα έμειναν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως τους χώρους μέχρι την τελευταία στιγμή αφού εκδηλώνονται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκφράζουν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η επιλογή των χώρων γίνεται ερήμην των Δήμων, κυρίως σε παλαιά στρατόπεδα ή ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους.

Πλην των Λαγκαδικίων του Δήμου Λαγκαδά όπου ήδη το στρατόπεδο μετατρέπεται σε χώρο εγκατάστασης μεταναστών, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στον Δήμο Βόλβης θα αξιοποιηθεί  η κατασκήνωση του Δήμου στον Σταυρό ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Παράλληλα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να μεταφερθούν εγκλωβισμένοι της Ειδομένης και στον στάσιμο οικισμό Βαγιοχωρίου που ανήκει στην Δ.Ε του Πρώην Δήμου Εγνατίας. Είδηση που προκάλεσε αντιδράσεις και αναστάτωση στους 30-40 μόνιμους κατοίκους του μικρού οικισμού και ιδιαίτερα στους υπερήλικες.

Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες γεννάται το ερώτημα, το τι είδους κινήσεις έχουν γίνει εκ μέρους του επίσημου Δήμου Βόλβης, μιας και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση η Δελτίο Τύπου, που να ενημερώνει τους Δημότες.

Η εγκατάσταση των εγκλωβισμένων προαπαιτεί υποδομές και συνθήκες οι οποίες δεν διαθέτει Ο Δήμος Βόλβης. Ήδη έχουν σημειωθεί κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο χώρο της Ειδομένης ανάμεσα στους ανθρώπους που επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι η παραβατικότητα που προκαλεί γκετοποίηση,  η οποία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από την υπάρχουσα ανεπαρκή αστυνομική δύναμη.

Ο Δήμος Βόλβης αποτελεί τουριστικό προορισμό για ένα μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, οι οποίοι πλέον είναι αμφίβολο για το αν θα προτιμήσουν φέτος τις βραβευμένες παραλίες, γνωρίζοντας ότι στην περιοχή στοιβάζονται άνθρωποι, που διαβιούν υπό αμφίβολες συνθήκες υγιεινής. Το μόνο που μας απομένει να δούμε είναι τα επακόλουθα της προχειρότητας και της ανευθυνότητας ενός αναξιόπιστου κράτους στους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Προκαλεί θυμηδία, ο τρόπος διαχείρισης ενός προβλήματος που προέκυψε από την ανυπαρξία πολιτικής ενός κράτους σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου που μεταθέτει το πρόβλημα στους Δήμους να το διαχειριστούν, μην έχοντας τις υποδομές που απαιτούνται.

Ένα κράτος που έχει περικόψει την επιχορήγηση στους Δήμους βάζοντας χέρι στα αποθεματικά των ταμείων, όταν αναζητούσε χρήματα για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησε κατασπαταλώντας κονδύλια και προγράμματα επί δεκαετίες εξυπηρετώντας το πελατειακό καθεστώς που ίδιο δημιούργησε. Το ίδιο κράτος τώρα αποζητά και υποχρεώνει τους Δήμους να επωμιστούν το βάρος, μην διαθέτοντας τις ανάλογες υποδομές. Αυταπατάται όποιος πιστεύει , ότι πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την μοίρα των εγκλωβισμένων, που απλά θέλουν να φύγουν, να πάνε στις χώρες του προορισμού τους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι χιλιάδες ψυχές που εγκλωβίστηκαν στις λάσπες τις Ειδομένης. Ο σκοπός τους είναι εντελώς διαφορετικός .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύει ότι μπορεί να αντιστρέψει την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εκμεταλλευόμενη όχι μόνο το προσφυγικό αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες. Κατ αρχήν ευελπιστεί , ότι θα πετύχει, χαλάρωση των μέτρων, θετική αξιολόγηση, και ελάφρυνση του χρέους όπως και μια γενναία χρηματοδότηση για να διαχειριστεί τα καραβάνια των μεταναστών με κέντρα φιλοξενίας, προσλήψεις προσωπικού . Άλλωστε μήπως γι’ αυτό πλέον κανείς από τους θεσμούς δε μιλάει πια για πρόσθετα μέτρα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις; Αυτά ως αντάλλαγμα για τους πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι οποίοι θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο.

Στην συνέχεια θα διεκδικήσει μια ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση – επιδότηση για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Με την απειλή ότι θα περάσουν προς την κεντρική Ευρώπη, τα κοινοβούλια όλων των χωρών που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές θα εγκρίνουν ομόφωνα τα κονδύλια που θα χρειάζεται η Ελλάδα για να συντηρεί τους εγκλωβισμένους προκειμένου να παραμείνουν εδώ.

Oι μετανάστες που θα παραμένουν στα 10δες hotspots θα πάρουν απόφαση ότι θα πρέπει να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εντός Ελλάδας μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί λύση για να φύγουν, και θα στραφούν στα αστικά κέντρα. Και τότε θα εφαρμοστεί αυτό που είχε δηλώσει ο Τσίπρας. Ότι η ΕΕ θα επιδοτήσει για ένα χρονικό διάστημα ενοίκια για  σπίτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία. Και αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν βρει σπίτι τότε αυτό που θα απομένει για να συνεχίζουν να παραμένουν εδώ και να μην αναζητήσουν ξανά διέξοδο προς τις Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι και το βασικότερο. Εργασία.

Μια νέα , πιο μεγάλη από όλες τις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, θα εγκριθεί για την Ελλάδα προκειμένου να προσλαμβάνονται επιδοτούμενοι για οποιαδήποτε δουλειά. Ποιος δεν θα προσλάβει έναν ή περισσότερους εργάτες πρόσφυγες για κάποιο χρονικό διάστημα εάν αυτοί θα επιδοτούνται  σε αμοιβή και ασφάλεια κατά 80% ή ακόμα και 100%. Νέο χρήμα που θα έρχεται από την Ευρώπη θα εισρεύσει υπό τη μορφή επιδότησης στην Ελληνική αγορά καθώς  όλοι αυτοί οι άνθρωποι δε θα εργάζονται μόνο αλλά θα καταναλώνουν ενώ η παραγωγή στηριζόμενη σε πάμφθηνο ή δωρεάν εργατικό δυναμικό θα αρχίσει να αυξάνεται.. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας η ένα στημένο παιχνίδι;

Η συνέχεια επί της σκηνής….

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.