Η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης

aftodiikisiΚεντρική πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα εφόδια που θα της επιτρέψουν να παραμείνει σταθερά στο πλευρό του πολίτη στα θέματα διαβίωσης και καθημερινότητας, στα μεγάλα ζητήματα της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της κοινωνικής του υποστήριξης. Πρέπει να διεκδικήσει αρμοδιότητες, αλλά και πόρους, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην υψηλή και κρίσιμη αποστολή της.

Ο δήμος Βόλβης θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί σε ένα συνεχές έργο, με πιστή τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, χωρίς να περιμένει τις προκλήσεις να «χτυπήσουν την πόρτα του», αλλά να επιδιώκει να βρίσκετε μπροστά από τις εξελίξεις, να προσφέρει νέες ευκαιρίες και διεξόδους στους συμπολίτες και τον τόπο μας.

Διασφαλίζοντας όσα έχει καταφέρει, πρέπει να θέσει και να πετύχει ακόμη πιο υψηλούς στόχους για μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη ζωή. Η επιτάχυνση των έργων υποδομής, η διεκδίκηση και απορρόφηση κοινοτικών πόρων, η διεύρυνση του δικτύου και των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, και η διατήρηση της υγιούς οικονομικής κατάστασης του δήμου πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός των δημοτικών συμβούλων, για να μπορεί ο δήμος να είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος του πολίτη.

Σύσσωμο το ΔΣ του δήμου πρέπει να δώσει μάχες για να πείσει την κυβέρνηση, με επιχειρήματα και υλοποιήσιμες προτάσεις, πως η αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας που μπορεί με αξιοπιστία να προσφέρει σε μια κοινωνία που πλήττεται από την κρίση, εφόσον φυσικά της αποδοθεί ο ρόλος που της αναλογεί.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι δήμοι βρίσκονται υπό διωγμόν και αντισυνταγματική επιτροπεία, εξαιτίας της συνεχούς αφαίρεσης πόρων από τα θεσμοθετημένα έσοδά τους έως και 65%, της αυθαίρετης κατάργησης κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες, της απαγόρευσης προσλήψεων ως το 2016. Το ζητούμενο είναι μια αυτοδιοίκηση-πραγματική τοπική εξουσία, με δικούς της πόρους και αρμοδιότητες σε καίριους τομείς, όπως η παιδεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κοινωνική πρόνοια, η απασχόληση, η χωροταξία, το κτηματολόγιο, το περιβάλλον.

Μέσα από την κρίση πρέπει να αναδειχθεί μια νέα αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και την οργάνωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον ισχυρό ρόλο του πυλώνα συνοχής, με προϋπόθεση τη θεσμική αναβάθμιση και την οικονομική της αυτοδυναμία. Πρέπει να επεξεργαστεί και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και θεσμικά μέτρα που μπορούν να καταστήσουν την αυτοδιοίκηση καθοριστικό παράγοντα, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, χωρίς μνημόνια, λιτότητα και κοινωνικά αδιέξοδα. Αρκεί κάποιοι να αλλάξουν τη λανθασμένη λογική τους και να αποδεχτούν επιτέλους ότι η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Πηγή: Συνέντευξη Σίμου Δανιηλίδη στην εφημερίδα “FREESUNDAY” που δημοσιεύτηκε στο gothess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.