Η Ανατολική Χαλκιδική στο Walking Federation του Βελγίου!

Μια μεγάλη επιτυχία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, η οποία ενισχύει τον τουρισμό περιπατητικών περιηγήσεων στις αριστοτελικές και ορεινές κοινότητες.

Στο πρόγραμμα του 2018 του Walking Federation του Βελγίου συμπεριλήφθηκαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου αλλά και ορεινών διαδρομών της Ανατολικής Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα πολύχρονης και εξαιρετικά στοχευμένης προσπάθειας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού για ποιοτική ανάπτυξη της εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας.

Το σύνολο των πρωτοβουλιών προώθησης της τοπικής περιπατητικής υποδομής στο Βέλγιο, το οποίο πραγματοποιείται από τον Π.Ο.Τ. και τις αριστοτελικές κοινότητες, στόχευσε από την αρχή μέχρι το τέλος του:

 • · στην ενίσχυση των μικρών τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων,
 • · στην ανάδειξη του αγροτουρισμού μέσω της σύνδεσής του με τη συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού,
 • · στο επαγγελματικό «πάντρεμα» ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τις περιηγήσεις και
 • · στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και της αυθεντικά ελληνικής γαστρονομίας.

Έτσι, μετά την προσέλκυση στην περιοχή πέντε (5) βελγικών γραφείων γενικού και πολιτιστικού τουρισμού:

 • · Expair Tours (Ουρανούπολη, Ολυμπιάδα για μεμονωμένους επισκέπτες),
 • · Essential Greece (Ουρανούπολη, για μεμονωμένους επισκέπτες),
 • · Davidsfonds Reizen (Αρναία, Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη για ομάδες επισκεπτών),
 • · Greece as you please (Ουρανούπολη, για μεμονωμένους επισκέπτες),
 • · Omnia (Ουρανούπολη, για μεγάλες ομάδες επισκεπτών),

το Mare Tours συμφωνήθηκε να τοποθετήσει στα βασικά περιπατητικά του προγράμματα αποδράσεις από το Χολομώντα μέχρι τον Άθωνα, ενώ εξέχουσα θέση στον επαγγελματικό κατάλογο θα κατέχει ο περίφημος «Αριστοτελικός Περίπατος». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τουριστική μορφή έχει παρουσιασθεί από το 2013 μέχρι και σήμερα σε 52 τουριστικά γραφεία των Βρυξελλών και της Φλάνδρας, κατά τη διάρκεια οργανωμένων D2D συναντήσεων μεταξύ στελεχών του Π.Ο.Τ. και Βέλγων υπεύθυνων πωλήσεων.

Το Walking Federation του Βελγίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες τουριστικά γραφεία θεματικού τουρισμού αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες περιπατητές των Κάτω Χωρών. Υπό αυτό το πρίσμα οι αριστοτελικές κοινότητες τοποθετούν στον τοπικό τουριστικό χάρτη 4 νέες χαρτογραφημένες περιπατητικές διαδρομές:

 • · Από την Ολυμπιάδα στη Βαρβάρα,
 • · Από τη Βαρβάρα στα Στάγειρα,
 • · Από τα Στάγειρα στη Στρατονίκη και
 • · Από τα Στάγειρα στην Ολυμπιάδα,

δημιουργώντας οργανωμένο «δίκτυο αριστοτελικών περιηγήσεων», το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους ευρωπαϊκούς «περιπατητικούς» καταλόγους. Ήδη ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού μεταβαίνει στη φετινή διεθνή τουριστική έκθεση W.T.M. του Λονδίνου, με στόχο να παρουσιάσει στη διεθνή αγορά το νέο επικοινωνιακό εργαλείο της τοπικής τουριστικής κοινότητας: το ειδικό έντυπο με τίτλο «Aristotelian Trekking Network», μέσω του οποίου αποτυπώνονται λεπτομερειακά σε χάρτες τα βήματα κάθε διαδρομής.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο «Αριστοτελικός Περίπατος» έχει καταγραφεί από εκπροσώπους Τύπου των μεγαλύτερων βελγικών εκδόσεων, αφού οι αναφορές των 11 έγκριτων δημοσιογράφων που ακολούθησαν τις διαδρομές του σε διάστημα 4 ετών κατάφεραν να αποτυπώσουν με ακρίβεια όλες τις φυσικές και ιστορικές του δυνατότητες, δημιουργώντας «τάση» και «μόδα» στην εύρωστη βελγική περιπατητική κοινότητα.

«Δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ, μελετώντας τάσεις, στοιχεία και προδιαγραφές», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Ολυμπιάδας και μέλος της Επιτροπής Ιστορικού & Περιπατητικού Τουρισμού του Π.Ο.Τ. Γιάννης Πετράκης. «Τα στελέχη του Οργανισμού όργωσαν πολλές φορές το Βέλγιο, προκειμένου αθόρυβα και επαγγελματικά να τοποθετήσουν γερά θεμέλια ισχυρών συνεργασιών που έχουν καθαρό ορίζοντα, μεγάλη προοπτική και λαμπρό μέλλον. Από την πλευρά μας, εμείς, ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμελούμαστε και δημιουργούμε διαρκώς την υποδομή, προκειμένου το προϊόν που προωθείται στις απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές να είναι αντάξιο των προσδοκιών των συνομιλητών μας. Πετύχαμε το πιο υψηλό επίπεδο στις συνεργασίες και αυτό το οφείλουμε στην πειθαρχία που επιδείξαμε στην τήρηση των κανόνων της συλλογικής αλλά επαγγελματικά μελετημένης δουλειάς».

Πληροφορίες για τον Αριστοτελικό Περίπατο και τις υφιστάμενες περιπατητικές διαδρομές της προαθωνικής χερσονήσου θα βρείτε εδώ.

money-tourism.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + 17 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.