Η βελτίωση του τουρισμού χρειάζεται εκπαίδευση! 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έγινε την Παρασκευή στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόλβης στον Σταυρό. Τη διοργάνωσε το τμήμα τουριστικής ανάπτυξης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο και τα σωματείο ιδιοκτητών καταλυμάτων της περιοχής και πιο συγκεκριμένα του Σταυρού, της Ασπροβάλτας και των Βρασνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ιδιοκτήτες καταλυμάτων της περιοχής με σκοπό να ενημερωθούν από ειδικούς σε θέματα κοστολόγησης, μάρκετινγκ και διαχείρισης προορισμού. Όπως δήλωσε ο Νάσος Κωνσταντινάκης, μέλος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του ΕΕΘ “η περιοχή έχει ανάγκη από ένα ποιοτικό άλμα όσον αφορά την διαχείριση του τουριστικού της προϊόντος. Μια θεαματική βελτίωση που θα δώσει υπεραξία στο προϊόν και θα φέρει περισσότερα έσοδα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την εκπαίδευση των εμπλεκομένων η οποία βελτιώνει όχι μόνο τις γνώσεις άλλα και τις νοοτροπίες”.

Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλο και αυτό εκφράστηκε από τις πολλές ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές, ιδιαίτερα σε θέματα κοστολόγησης. Το θέμα κάλυψε ο Λούκας Γεωργίου οικονομολόγος – κοστολόγος.

Πριν την ανοιχτή εκδήλωση προηγήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού του ΕΕΘ παρουσία των εκπροσώπων τουριστικών φορέων της περιοχής. Οι τελευταίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την ανεξέλεγκτη αύξηση των παράνομων καταλυμάτων στην περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτά που νοικιάζονται μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb αλλά κυρίως σε ιδιοκτησίες ξένων που τα νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους χωρίς παραστατικά και χωρίς να φτάνει στη χώρα μας ούτε ένα ευρώ.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι μεγάλος την ώρα που ο κλάδος ο υπερφορολογείται. Επίσης εξέφρασαν την απογοήτευση τους από τους τουριστικούς και μη της Θεσσαλονίκης που όταν αναφέρονται σε θέματα τουριστικής ανάπτυξη εννοούν μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης και περιφρονούν τον υπόλοιπο νομό.

Ευχαρίστησαν το ΕΕΘ που περιλαμβάνει στις δράσεις του και την περιοχή τους και ζήτησαν και άλλες δράσεις με τουριστικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο Ο Πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του ΕΕΘ Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε πως το Επιμελητήριο θέλει και μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού και ζήτησε προτάσεις από τους τοπικούς φορείς για κοινές δράσεις. Συμφωνήθηκε επίσης παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις να συνεχιστούν και με άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την σύγχρονη διαχείριση καταλυμάτων και προορισμού.

Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 + 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.