Ειδοποιητήρια σε όσους χρωστούν στα Ταμεία για κατασχέσεις εξπρές

ikaΟι πρόωρες εκλογές πάνε πίσω την αποστολή των σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων για την έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων, σε οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις λίστες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για ποσά οφειλής που ανέρχονται συνολικά στα 5,9 δισ. ευρώ.

Δημοψήφισμα, capital controls, αλλά κυρίως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχουν μεταφέρει τη συγκεκριμένη διαδικασία για τον Οκτώβριο. Συνολικά, από τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών άνω των 5.000 ευρώ εκάστη, οι οποίες φτάνουν τα 14,5 δισ. ευρώ. Σχετικά ενημερωτικά σημειώματα έχουν σταλεί σε οφειλέτες για χρέη 8,6 δισ. ευρώ και απομένει να σταλούν για τα υπόλοιπα 5,9 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 268.544 οφειλετών που έχει στα μητρώα του το ΚΕΑΟ, το 74%, δηλαδή 199.456 οφειλέτες, χρωστούν ποσά έως 50.000 ευρώ ο καθένας, που αθροιστικά φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το παραπάνω ποσό ισούται με τα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μόλις 978 επιχειρήσεις (ή 0,36% του συνόλου). Χρέη έως 15.000 ευρώ έχουν 114.418 οφειλέτες (43%), από 15.001 έως 30.000 ευρώ χρωστάει το 19,3% του συνόλου και το 12,4% έχει χρέη από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Πάντως, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ γνωρίζουν ότι από το σύνολο των οφειλών που έχουν συγκεντρώσει στα μητρώα τους, εισπράξιμες είναι λιγότερο από τις μισές. Η έρευνα που γίνεται για τον εντοπισμό των οφειλετών, περιλαμβάνει την εύρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. Επίσης, εξετάζονται περιπτώσεις παύσης εργασιών, πτωχεύσεων, όπου διαπιστώνεται το ανείσπρακτο της διαδικασίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.