“Είμαστε όλοι άστεγοι”: Πίνοντας ένα ποτό, βοηθάμε όσους κοιμούνται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

αστεγοιΜια παρέα… χιλίων ατόμων κινητοποιείται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βάλει τέλος σε μία από τις χειρότερες μορφές βίας και να στηρίξει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση. Η πρωτοβουλία «Είμαστε όλοι άστεγοι» έχει ως στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να στηριχτούν οι άνθρωποι που έκαναν δεύτερο σπίτι τους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με την εθελοντική συμμετοχή εννέα μπαρ της πόλης και περισσότερων από 50 μουσικών, dj και καλλιτεχνών, το βράδυ της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, τα έσοδα των οποίων, θα διατεθούν στους αστέγους.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Βερολίνο και έρχεται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εορτών. «Περπατώντας ένα βράδυ στην Τσιμισκή, είδα πάρα πολύ κόσμο να μένει στο δρόμο. Το ότι ζω στο εξωτερικό με έκανε να το συνειδητοποιήσω. Όταν ήμουν εδώ δεν το συνειδητοποιούσα γιατί ήταν κάτι που το έβλεπα κάθε μέρα και δεν το παρατηρούσα» εξηγεί στο thestival o Χρήστος. Ως δραστήριος χρήστης των social media, πήρε την απόφαση να «τρέξει» ένα project με διάφορους αναγνωρίσιμους ανθρώπους της πόλης και το κοινό που τους ακολουθεί, με σκοπό να συγκινήσουν τους δέκτες του μηνύματος. Η αρχή έγινε με ένα σχετικό ποστ του Χρήστου για την κατάσταση των αστέγων και η απήχηση ήταν τεράστια.

Πρώτη ζήτησε να συμμετάσχει η Αγάπη Κυνηγοπούλου και μαζί με τον Χρήστο μοίραζαν τις πρώτες μέρες στο δρόμο τραχανά σε τάπερ και sleeping bag. Ακολούθησαν η Έλενα Αγγελίδου, ο Κωστής Καρατζιάς και άλλοι… περίπου χίλιοι άνθρωποι. «Το ψάξαμε πολύ, πήγα στο Υπνωτήριο που είναι το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη και χωράει μόνο 74 άτομα και μοιράσαμε πράγματα. Οι υπεύθυνοι σάστισαν λίγο γιατί μας ρώτησαν από ποια οργάνωση είμαστε και τους απαντήσαμε «από καμία». Πήγαμε στο Κέντρο Ημέρας στη Μοναστηρίου, όπου οι άστεγοι πλένουν τα ρούχα τους και γνωρίσαμε κάποιες ΜΚΟ, όπως είναι η Άρσις και η PRAKSIS», λέει ο Χρήστος.

Μια πρωτοβουλία από παιδιά της… νύχτας

Ο Χρήστος Εξαρχόπουλος αναφέρει ότι μπροστάρηδες στο εγχείρημα είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν το βράδυ, καθώς και ο ίδιος -dj γαρ- είναι ένας από αυτούς. «Ίσως να είμαστε και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι γιατί βλέπουν πολλά τα μάτια μας τη νύχτα», σχολιάζει ο εμπνευστής της ιδέας.

Προκειμένου, λοιπόν, να μαζευτούν χρήματα, αποφάσισαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Events. Ένα τέτοιο event θα είναι και εκείνο της Δευτέρας, οπότε και από τις 8 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των μπαρ που συμμετέχουν, όλα τα κέρδη θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων και ειδών ανάγκης για τους άστεγους της πόλης. «Θέλουμε να βγάλουμε την πόλη έξω. Δεν ξέρω πώς, αλλά θα ήθελα να κάνουμε σημεία στην πόλη που θα έχουν πάντα πράγματα ώστε να μπορεί να τα πάρει κάποιος άστεγος», λέει ο Χρήστος και σχολιάζοντας τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, φέρνει ως παράδειγμα μία οικογένεια από τη Βέροια που «ήρθε προχθές για να μου φέρει σακούλες με πράγματα και να φύγει».

Τα προϊόντα που συγκεντρώνονται είναι ζάχαρη, καφές φίλτρου, sleeping bag, κάλτσες, σκούφοι, ατομικά μπουφάν και ξηρά τροφή. Όπως εξηγεί στο thestival ο Χρήστος, οι κουβέρτες δεν είναι και η ιδανικότερη επιλογή για όσους κοιμούνται έξω, καθώς αν πάρουν υγρασία και βραχούν, γίνονται χειρότερα τα πράγματα. «Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 250 sleeping bag και κουβέρτες, άπειρο φαγητό, κάποιοι έφεραν μέχρι καλοριφέρ και ένα… σκάκι», αναφέρει ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας.

Με μότο «Είμαστε όλοι άνθρωποι»

Εδώ και λίγες ώρες λειτουργεί στο facebook το γκρουπ «Είμαστε όλοι άνθρωποι». Ο Χρήστος Εξαρχόπουλος αναφέρει ότι δημιουργήθηκε για να συνεχιστεί η πρωτοβουλία και ο συντονισμός να πραγματοποιείται μέσω αυτού. «Εκεί θα ποστάρουμε σε ποια σημεία συγκεντρώνονται τα πράγματα ή θα μπορεί ο καθένας να αναφέρει το σημείο όπου έχει εντοπίσει κάποιον άστεγο, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Πίσω από τη φράση-μότο του event «Είμαστε όλοι άστεγοι» κρύβεται, όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος, μια βαθύτερη αλήθεια: «Εμένα μου βγάζει δημιουργικότητα η απώλεια και η στεναχώρια, άρα θέλω να βάλουμε όλοι τον εαυτό μας στην κατάσταση ενός άλλου. Ο άνθρωπος αλλάζει μέσα σε τρεις ημέρες αν κοιμηθεί στο δρόμο. Θέλω να βάλουμε τον εαυτό μας με -5 βαθμούς έξω, χωρίς άνθρωπο δίπλα και χωρίς φαΐ. Είμαστε όλοι άστεγοι, λοιπόν».
Οι αντιδράσεις των αστέγων της πόλης στη βοήθεια που τους προσφέρουν ποικίλλουν. «Υπάρχουν άστεγοι που τους τα έφερε έτσι η ζωή και υπάρχουν και οι άστεγοι εκ πεποιθήσεως του τύπου «θέλω να μείνω έξω ρε, τι θες;». Εμείς είμαστε πάντα προσεκτικοί γιατί μπορεί να υπάρχουν και αντιδράσεις. Αλλά με αγάπη και όταν δείξεις ότι νοιάζεσαι, ο κάθε άνθρωπος γίνεται σπουργίτι. Τους έχουμε κάνει εμείς έτσι επιθετικούς, γιατί περνάει η μαμά με το παιδάκι δίπλα από έναν άστεγο ή έναν μαύρο και το τραβάει μακριά», σχολιάζει ο Χρήστος. Χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι το πρόβλημα της διαβίωσης των αστέγων μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα, προτιμά να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά: «Μόνο που ζεστάναμε 250 και ταΐσαμε άλλους τόσους… δε μου φτάνει. Δεν μου φτάνει, αλλά είναι κάτι. Είναι κάτι για να σταματήσουμε να λέμε “δε βαριέσαι”».

Το event

Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν τα παρακάτω μπαρ: Cocktail Bar, La Doze, Art House gallery bar Thessaloniki, Urban Bar, Καντινα Τροπικανα, The Bar ( Panic Button ), Urania Bar, COO και Rover Bar.

Συμμετέχουν οι djs και μουσικοί: Costis Senior Quarto Caratzias, Demis Samaras, Chris Exarchopoulos, Βασίλης Βασιλειάδης, Evangelos Moliviatis, Thomas Papachristou, Konstantinos Polatidis, Ioannis Pateliotis, Nikola Gala, Stelios Galatsopoulos, Thanasis Gogas Pablo Diskko Angelidou Elena, Yannis Melas, Kostas Kappas, Tania Ilo Manolis Stavroulakis Petro Anatoli Paveza Elias BrokenTempo Stelios Papadopoulos Cult Battles Killerzindisguize Secondera The Speakeasies Swing Band Elena Angelidou B Jiles JohnLeonidas Dedeoglou Ison Non Stelios Karavitis DjSnatch
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα η θεατρική παράσταση: Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΟΥ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και τη ΜΚΟ Άρσις.

thestival.gr

1 thoughts on ““Είμαστε όλοι άστεγοι”: Πίνοντας ένα ποτό, βοηθάμε όσους κοιμούνται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.