Είναι ο «Σκοτεινός Τουρισμός» η νέα μόδα;

vakxesΚάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στην περιοχή κάποια κτίσματα από το μοναστήρι του Διόνυσου, έξω από το οποίο κατασπάραξαν τα σκυλιά τον τραγικό της αρχαιότητας Ευριπίδη, το 406 πχ. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στον κόμβο παλαιάς Εθνικής οδού – Σταυρός δήμου Βόλβης.

Οι ιστορίες φαντασμάτων, το κυνήγι μαγισσών, και οτιδήποτε περιείχε το στοιχείο του εξωπραγματικού και του μεταφυσικού, ανέκαθεν γοήτευε την ανθρώπινη φύση. Αυτό όμως που κανείς δεν θα περίμενε, είναι ότι μέρη που κάποιοι πριν από αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, θα έκαναν τα πάντα για να φύγουν, θα αποτελούσαν πόλους έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που σήμερα συρρέουν με σκοπό να βιώσουν από κοντά ιστορίες θανάτου, και να νιώσουν την αύρα του εξωπραγματικού που πλανάται στην ατμόσφαιρα, σε τοποθεσίες που σε πολλούς μόνο ανατριχίλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Περί ου ο λόγος; Το εν λόγω φαινόμενο, που ονομάζεται «Σκοτεινός Τουρισμός», έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια υπόσταση, σάρκα, οστά και επίσημη ορολογία.

1. Αποτέλεσε το μέρος όπου εκτυλίχθηκε ίσως η μεγαλύτερη των ναζιστικών κτηνωδιών, και έλαβαν χώρα χιλιάδες φόνοι. Ο λόγος, για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που για χρόνια προκαλούσε ανατριχίλα σε όσους έζησαν τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακόμη μέχρι και σήμερα μπορεί ακόμη κανείς να νιώσει την αίσθηση της θανατίλας που πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Παρ’ όλ’ αυτά, λίγα μόνο χρόνια από το τέλος του πολέμου, και συγκεκριμένα το 1947, η Βουλή της Πολωνίας αποφάσισε να ανοικοδομήσει την περιοχή και να μετατρέψει το μέρος σε μουσείο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ιστορικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2011 το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς πραγματοποίησε ρεκόρ επισκεψιμότητας, που άγγιξε το ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες.

2. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δέκα Ιουνίου 1944, δύο περίπου ώρες μετά το μεσημέρι. 150 στρατιώτες των ναζιστικών SS εισβάλλουν στο ειδυλλιακό χωριό Οradur-sur-Glan. Οι Γερμανοί στρατιώτες, βάσει της πιο δημοφιλούς εκδοχής των ιστορικών, είχαν υπόνοιες ότι το ήσυχο χωριό συμμετείχε ενεργά στη γαλλική αντίσταση. Εκείνη τη μέρα, 642 κάτοικοι του χωριού δολοφονήθηκαν. Μετά το τέλος του πολέμου, αποφασίστηκε να μην ξανακτιστεί ο χώρος, ενώ μέχρι και σήμερα το άλλοτε γραφικό χωριό της Νοτιοδυτικής Γαλλίας έχει μετατραπεί σε ένα φυσικό μνημείο, ζωντανός μάρτυρας της ολικής καταστροφής που υπέστη το χωριό, από τη βίαιη ναζιστική είσοδο εκείνη την καλοκαιρινή μέρα που σταμάτησε ο χρόνος.

3. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια του 20ού αιώνα αποτέλεσε η ιστορική δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου John F. Kennedy, στις 22 Νοεμβρίου 1967. Ένα από τα πιο γνωστά μέρη, όπου πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις με τους επισκέπτες να ρίχνουν μια ματιά στο μυστήριο της δολοφονίας, είναι το Sixth Floor Museum, το σημείο όπου ο Lee Harvey Oswald έριξε τη μοιραία σφαίρα. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά μέρη στο Dallas που σχετίζονται με τη δολοφονία του τότε Προέδρου και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ανά το παγκόσμιο.

4. 17 με 20 χιλιάδες κόσμου φαίνεται να βασανίστηκαν και να δολοφονήθηκαν στη μυστική φυλακή Security 21, στην Καμπότζη, αποδεικτικά στοιχεία της οποίας συγκεντρώνονται σήμερα και αποτελούν εκθέματα στο Tuol Sleng Genocide Museum. H φυλακή υψίστης ασφαλείας S-21 δημιουργήθηκε από ένα μέλος των «Ερυθρών Χμερ», μιας οργάνωσης στην οποία συγκεντρώνονταν οι οπαδοί του κομμουνιστικού κόμματος της Καμπούτσεα, που προκάλεσαν τη γενοκτονία της Καμπότζης, το 1970. Ο σκοπός δημιουργίας της οργάνωσης ήταν για να μπορούν τα μέλη της να προβαίνουν σε ομαδικούς βασανισμούς αλλά και εκτελέσεις των κρατουμένων. Από το 1979 η Κυβέρνηση της Καμπότζης εκθέτει ευρήματα και αποδεικτικά στοιχεία από την S-21, στο δημοφιλές μουσείο του Tuol Sleng.

5. Ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων αποφάσισε να δημιουργήσει η λετονική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη έναν τεράστιο χώρο που για περισσότερο από 70 χρόνια αποτέλεσε στρατιωτική φυλακή. Το «Behind Bars: The Show» είναι ένα διαδραστικό ριάλιτι σόου και γίνεται με τη συμμετοχή του κοινού, ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστική δραστηριότητα για όσους επισκέπτονται τον εν λόγω χώρο, και το κτίριο που στεγάζεται εντός αυτού. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατήθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες κρατούμενοι, από επαναστάτες μέχρι λιποτάκτες, με τις πρακτικές, όμως, βασανισμού να παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες για όλους τους φυλακισμένους. Όσοι επιλέξουν να λάβουν μέρος σ’ αυτό το διαδραστικό παιχνίδι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ως κρατούμενοι, ενώ στην πιο τρομακτική εκδοχή του παιχνιδιού, οι τουρίστες ανακρίνονται, παρενοχλούνται, σπρώχνονται και εξευτελίζονται, κάτι που προσφέρει μιαν αληθινή εμπειρία μέσα σε μια καθόλα πραγματική φυλακή.

6. Όσοι έζησαν την εποχή της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών παρουσιάζουν ένα κοινό στοιχείο. Όλοι τους γνωρίζουν ότι το να σιωπάς και να προχωράς περνώντας απαρατήρητος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αυτό ακριβώς ζητά από τους παίκτες το παιχνίδι που στήθηκε στη σοβιετική συνοριακή ζώνη, εν έτει 2015, κατά το οποίο τουρίστες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια, προκειμένου να φτάσουν σώοι και ασφαλείς σε ένα υποβρύχιο. Όποιος μίλησε, κάηκε! Το δημοφιλές παιχνίδι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους και ξένους τουρίστες, και αναμφισβήτητα μεταφέρει, όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν, σε μιαν αλλιώτικη εποχή.

7. Η πόλη Πρυπιάτ αποτελούσε το σπίτι των περισσοτέρων εργαζομένων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, στη βόρεια Ουκρανία. Με την πυρηνική καταστροφή που υπέστη η ζώνη του Τσέρνομπιλ το 1986, η πόλη εγκαταλείφθηκε υπό τον φόβον της ακτινοβολίας και της ραδιενέργειας. Στη συνέχεια η πόλη-φάντασμα άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο, σε μια προσπάθεια να εκθέσει τον σοβιετικό τρόπο ζωής. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή πρέπει να εξασφαλίσουν ειδική άδεια. Μέσω αυτής της άδειας οι τουρίστες μπορούν να δουν όλο το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής.

8. Το 1994, 850.000 άτομα σφαγιάστηκαν εις το όνομα του εμφύλιου πολέμου μεταξύ της φυλής Τούτσι και της φυλής Χούτου, στη Ρουάντα. Μέχρι και σήμερα η γενοκτονία της Ρουάντα αποτελεί μίαν από τις φρικιαστικότερες μαζικές εκτελέσεις όλων των εποχών. Το Gorilla Safari Genocide Memorial προσφέρει μια σύντομη ιστορική περιήγηση στην πόλη Kigali και στο μνημείο γενοκτονίας στη Ρουάντα.

9. Το Mleeta Resistance Tourist Landmark στον Λίβανο αποτελεί ενδεικτικό τουριστικό μνημείο, με το οποίο η κυβέρνηση του Λιβάνου τιμά τα μέρη που έζησαν οι Μουτζαχεντίν, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μάθουν λίγα πράγματα για την εμπειρία της ισλαμικής αντίστασης κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

10. Στις 12 Μαΐου του 2008, ένας τεράστιος σεισμός έπληξε την Wenchuan, στην επαρχία Sichuan. Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σήμερα πραγματοποιούνται εκδρομές που προσφέρουν μια ματιά στον τρομακτικό απόηχο του σεισμού. Μόνο η Hanwang Zhen, παλιά βιομηχανική πόλη, μέτρησε 3.000 νεκρούς κατά τον φονικό σεισμό.

sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.