Κάποιοι υπόγραψαν συμβόλαια για μοίρασμα της δημαρχίας. Γνωρίζουν ότι τους κορόιδεψαν?

Το ακούσαμε και αυτό. Κάποιοι συμμάχησαν μεταξύ του με την συμφωνία ΑΝ εκλεγούν να μοιράσουν την δημαρχία ανά δυο χρόνια. Δηλαδή δύο χρόνια ο ένας δήμαρχος και δυο χρόνια ο άλλος. Μάλιστα αυτό έγινε μεταξύ τεσσάρων (4) υποψηφίων δημάρχων στον δήμο Βόλβης οι οποίοι τελικά συνενώθηκαν και σχημάτισαν δύο αντί τεσσάρων συνδυασμών. Δυο δε εξ αυτών υπέγραψαν και προεκλογικό συμβόλαιο!!!!

Αλήθεια έχουν άγνοια του νόμου ή απλά αποπλανήθηκαν από επίδοξους και πονηρούς υποψηφίους δημάρχους για να υπάρξει αυτή η συμμαχία? Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό. Απλά νομίζουμε ότι έχουν άγνοια του εκλογικού νόμου ο οποίος λέει τα εξής:

Το άρθρο 60 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 60
Εκλογή νέου δημάρχου

1. Αν η θέση του δημάρχου κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό. Προς τούτο, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κένωση της θέσης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του. Η εκλογή του νέου δημάρχου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Δήμαρχος αναδεικνύεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

2. Αν κατά την ψηφοφορία δεν αναδειχθεί δήμαρχος, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Αν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία κανένας σύμβουλος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται στην παράγραφο 1, διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία δήμαρχος εκλέγεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των συμβούλων που ισοψήφησαν και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

3. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

4. Ο Επόπτης Ο.Τ.Α. αποφαίνεται για τη νομιμότητα της απόφασης αυτής, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη και υποχρεούται να εκδώσει την απόφασή του μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την περιέλευση της απόφασης εκλογής δημάρχου σ’ αυτόν. Αν ο Επόπτης ακυρώσει την εκλογή του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται πάλι για να εκλέξει τον δήμαρχο πέντε (5) ημέρες μετά την περιέλευση της ακυρωτικής απόφασης στο δήμο.

5. Αν αυτός που έχει εκλεγεί δήμαρχος αποποιηθεί την εκλογή του, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση των αρχών του δήμου, μετά την εγκατάστασή τους και μέχρι να εκλεγεί νέος δήμαρχος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4, τα καθήκοντά του εκτελεί, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου ο Επόπτης Ο.Τ.Α. εκδίδει διαπιστωτική πράξη.».

Επομένως μην κάνετε όνειρα τρελά κύριοι σύμμαχοι ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνεται δήμαρχοι αν δεν είστε επικεφαλής ψηφοδελτίων ακόμη και αν βγει πρώτος ο συνδυασμός σας. Απλά ή έχετε άγνοια του νόμου ή σας κοροϊδέψανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.