«Κοινωφελής Εργασία»: Συνεχίζεται η εκμετάλλευση και η κοροϊδία από την κυβέρνηση

Ειδική νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται για να υπαχθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» του ΟΑΕΔ στην «αύξηση» του κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακή διάκριση

Κι αυτό γιατί ο «ΟΔΗΓΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ-ΘΥΛΑΚΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΚΤΑΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» του ΟΑΕΔ, στην παράγραφο Α «Αμοιβές Ωφελούμενων» ορίζει ότι:

«Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το μισθολογικό κόστος των Ωφελουμένων που απασχολεί ο Επιβλέπων Φορέας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, και τις ασφαλιστικές εισφορές (Επιβλέποντα Φορέα − Ωφελουμένου).

Συγκεκριμένα, για κάθε Ωφελούμενο που τοποθετείται σε θέση απασχόλησης από τον Επιβλέποντα Φορέα για την υλοποίηση της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» οι καθαρές αμοιβές ορίζονται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας (Νόμος 4368/2016, άρ. 1, παρ.5.1):

α) για Ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 495,25 ευρώ μηνιαίως.

β) για Ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από τα ποσά που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ο ΟΑΕΔ δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση στους ως άνω (όπως, π.χ., επίδομα αδείας κ.α.).»

Όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας στην συνάντηση με εκπρόσωπους των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη που υπήρξε και κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση «εξετάζει» το ενδεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης…. Χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει τους όρους αμοιβής λόγω του ότι το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση.

Ακόμα όμως και πρόβλεψη με νομοθετική ρύθμιση να υπάρξει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τις ανισότητες μεταξύ εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας που καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου, απαξιώνοντας το αίτημα για ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία και ίσα δικαιώματα για όλους.

Αποτελεί τουλάχιστον έλλειμμα για την ΠΟΕ-ΟΤΑ το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στα συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία, ίσα δικαιώματα για όλους και να καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η μετατροπή της μόνιμης και σταθερής εργασίας σε ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα που επιχειρεί να παγιώσει η κυβέρνηση, συμπιέζοντας το κόστος εργασίας και καταπατώντας το εργατικό δίκαιο, είναι υπόθεση όλων μας να την ανατρέψουμε.

Άρθρο του Βασίλη Γκιτάκου στην aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.