Κυβερνητική δέσμευση για απομάκρυνση προσφύγων από Βρασνά

Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού και τις διαδοχικές συναντήσεις του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνο Λογοθέτη και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης, έδωσαν στον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος, όσο και ο κ. Λογοθέτης, κατανόησαν το δίκαιο αίτημα του δήμου Βόλβης να μην δέχεται τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών και ιδιαίτερα να μην εγκαθίστανται σε παραλιακά τουριστικά καταλύματα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν ότι όχι μόνο δεν θα κατευθυνθούν άλλοι πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στα τουριστικά θέρετρα του Στρυμονικού κόλπου, αλλά και ότι θα μετακινηθούν και τα περίπου 250 άτομα, που διαμένουν σήμερα στην περιοχή των Βρασνών και της Ασπροβάλτας. 

Ο δήμαρχος Βόλβης, τόνισε στα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο δήμος Βόλβης σηκώνει δυσανάλογο βάρος, αφού στην έκταση του είχαν αναπτυχθεί τρεις δομές φιλοξενίας σε Βαγιοχώρι, Λουτρά Απολλωνίας και Βρασνά-Ασπροβάλτα, με πάνω από 2.000 πρόσφυγες-μετανάστες. Για τον σκοπό αυτό, έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωρικάκο, ακολούθησε συζήτηση του κ. Λιάμα και με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των δομών και υποδομών, ειδικότερα στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της εκπαίδευσης,στον οποίο τέθηκε το θέμα της αύξησης των περιπολιών και της ίδρυσης τμήματος Ασφαλείας, καθώς και της ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Μαδύτου.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως εδώ και ένα χρόνο ο δήμος Βόλβης έχει ζητήσει να μην θέτουν σε κίνδυνο τον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων  των κατοίκων, «Δυστυχώς», σημείωσε, «αλλά οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα όλο το καλοκαίρι, να παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε τουριστικά καταλύματα των Βρασνών, γεγονός που προκάλεσε και ακυρώσεις έλευσης παραθεριστών και δυσμενείς εντυπώσεις σε τουρίστες. Η είδηση για την έλευση και νέων προσφύγων, προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων.
Θα πρέπει να τονίσω ότι οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης είναι και φιλόξενοι και έχουν πολλάκις δείξει την ευαισθησία τους σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Εξαιρώντας μια ακραία ενέργεια, όπου κάποιος πέταξε πέτρα σε ένα λεωφορείο, οι κάτοικοι των Βρασνών δεν είναι ξενόφοβοι και ρατσιστές, αλλά αντέδρασαν σε μια παραβίαση του αυτονόητου».

Ο κ. Λιάμας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η καταλυτική παρέμβαση του, έδωσε τη λύση. Και πρόσθεσε: «Με την είδηση, την περασμένη Τρίτη, ότι έρχονται και άλλοι 400 πρόσφυγες στα Βρασνά, πήγα στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη του πρωθυπουργού και ζήτησα άμεσα συνάντηση. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και από τους παρευρισκόμενους, τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τους οποίους είχε συναντήσει τις προηγούμενες ημέρες και η επιτροπή που συνέστησε ο δήμος Βόλβης για το θέμα αυτό. Ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε, έδωσε άμεσα εντολή να γίνουν οι συναντήσεις μου την Τετάρτη με τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος κατανόησε πλήρως το δίκαιο αίτημα μας και έδωσε μάλιστα οδηγίες για την υποστήριξη του δήμου σε διάφορους τομείς, γι αυτό και τον ευχαριστώ. Οφείλω ακόμα, να σημειώσω και να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση τους, τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι δεν θα θιγεί το τουριστικό εισόδημα των κατοίκων μας, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη για τη στήριξη που θα παράσχει στις δομές και τις υποδομές του δήμου Βόλβης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.