«Λευτεριά στη Χαλκιδική, SOS για τα παιδιά μας»
Τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι Γιώργος Μπαντής, Μανώλης Παπαστεργιανός, Νίκος Ψυχογιός, μιλούν στην «Κ.Ε.» για τον κοινό τόπο καταγωγής τους, τις Σκουριές, και για τον αγώνα των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού. ΟΓιώργος Μπαντής, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, ο Μανώλης Παπαστεργιανός, μέσος του Αρη και ο Νίκος Ψυχογιός, αμυντικός, κι αυτός του Αρη. Και οι τρεις έχουν ένα κοινό, που τους κάνει περήφανους.
Είναι από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, εκεί όπου κορυφώνεται η διαμαρτυρία των κατοίκων κατά των μεταλλείων εξόρυξης χρυσού που θέλει να ξεκινήσει στην περιοχή η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Η φωνή τους ενώνεται με τους συντοπίτες τους, αδελφικοί τους φίλοι κρατούνταν στα κρατητήρια, γείτονες και συγγενείς τους ένιωσαν την αστυνομική βία…
Η «Κ.Ε.» τους κάλεσε να καταθέσουν την άποψή τους για τα γεγονότα στον τόπο τους. Ολοι δέχθηκαν αμέσως και μάλιστα οι ίδιοι ζήτησαν να γίνει η φωτογράφιση στο άγαλμα του Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη. Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, ένας σπουδαίος Ελληνας, που μάλλον θα νιώθει περήφανος για τα παιδιά που βγάζει ο τόπος του…
«Αν ζούσε ο Αριστοτέλης δεν θα επέτρεπε να χαθεί το βουνό, κι ούτε κι εμείς θα το επιτρέψουμε», λένε μ’ ένα στόμα.
* Τι συμβαίνει, τελικά, στην Ιερισσό, στις Σκουριές, στο βουνό σας, όπως το λέτε;
Γ. Μπαντής: Αυτή τη στιγμή το βουνό είναι υπό κατοχή. Υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προστατεύουν μια ιδιωτική εταιρεία, που χωρίς άδεια καταστρέφει το δάσος, κόβει δέντρα, σκάβει, κι όλα αυτά χωρίς τα ΜΜΕ να δείχνουν τίποτα. Υπάρχουν όμως και ομάδες περιφρούρησης των κατοίκων που αγωνίζονται εναντίον αυτών των παράνομων, κατ’ εμάς, ενεργειών, μιας εταιρείας που ανήκει σε ξένους και σε κάποιους Ελληνες που ελέγχουν κανάλια. Πώς να μάθει ο Ελληνας τι συμβαίνει; Ευτυχώς, υπάρχει το Ιντερνετ και ο κόσμος σιγά σιγά μαθαίνει. Οπως στην Τουρκία πρόσφατα…
Μ. Παπαστεργιανός: Αποκορύφωμα της προπαγάνδας είναι ότι τα περισσότερα κανάλια έδειξαν μια δική μας συγκέντρωση για συγκέντρωση των εργαζομένων στο μεταλλείο, για να δείξουν ότι είχε… κόσμο!
Ν. Ψυχογιός: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Με το εργοστάσιο που υπήρχε τόσα χρόνια κι έκανε κλειστή εξόρυξη, αλλά και με τους 400 εργαζόμενους εκεί, δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Τότε γινόταν κλειστή εξόρυξη, υπόγεια, τώρα είναι διαφορετικό, θέλουν να σκάψουν όλο το βουνό, να το ανοίξουν όλο, θα καταστραφούν τα πάντα, ζώα, περιβάλλον, αλιεία, τουρισμός, μελισσοκομία, θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες λέει η προπαγάνδα ότι θα ανοίξουν με την επένδυση.
* Γιατί πιστεύετε ότι δεν γίνεται σεβαστή η άποψη της τοπικής κοινωνίας, που είναι, όπως φαίνεται, σε μεγάλη πλειοψηφία, αντίθετη με το έργο;
Γ. Μπαντής: Οι Σκουριές για το κράτος είναι ένα στοίχημα. Θέλουν να δείξουν ότι προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ότι προχωρεί το πρόγραμμά τους. Αλλωστε όλοι βλέπουμε ότι μας έχουν απαξιώσει γενικά ως Ελληνες, σε όλα τα επίπεδα, θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα κυριαρχίας. Εμείς αντιστεκόμαστε. Αν καταφέρουν να φιμώσουν εμάς, θα κερδίσουν στη συνέχεια και άλλα περιστατικά, θα συνεχίσουν με νησιά, λιμάνια και ό,τι… πουλιέται. Νιώθουμε ότι παλεύουμε για τον τόπο μας, για όλη την Ελλάδα.
Ν. Ψυχογιός: Ισως κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, αλλά η Χαλκιδική, εκεί που ήταν ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα, θα γίνει τόπος βαριάς βιομηχανίας. Θα αποχαρακτηριστεί από τόπος διακοπών, από τόπος όπου μαζεύονται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι τουρίστες που αφήνουν συνάλλαγμα.
* Αναφέρθηκε ότι οι πρόσφατα συλληφθέντες είναι φίλοι σας, συγχωριανοί σας…
Μ. Παπαστεργιανός: Ναι, είναι, άλλωστε στην Ιερισσό όλοι γνωριζόμαστε και τώρα είμαστε και πιο δεμένοι με όλα αυτά που γίνονται. Θέλουμε να τους πούμε να είναι δυνατοί, είμαστε μαζί τους και στο τέλος θα δικαιωθούν, γιατί στο κάτω κάτω δεν έκαναν και τίποτα.
Γ. Μπαντής: Σύμφωνα με τους νομικούς μας, οι κατηγορίες είναι έωλες. Είναι τυχαίο ότι μια εβδομάδα πριν από τους εμπρησμούς τα μηχανήματα είχαν ασφαλιστεί απ’ την εταιρεία και πως μετά τους εμπρησμούς, την επόμενη μέρα κιόλας, είχε καθαριστεί ο χώρος και εξαφανίστηκε κάθε πιθανό στοιχείο;
«Με τη βία»
Ν. Ψυχογιός: Το ξέρετε ότι έμπαιναν στα σπίτια και έπαιρναν με τη βία DNA από κόσμο, χωρίς χαρτί απ’ τον εισαγγελέα; Θυμάστε τι είχε γίνει, που έριχναν δακρυγόνα στο σχολείο, που έσπαζαν τις πόρτες 4 η ώρα τα ξημερώματα, όταν κοιμόντουσαν μέσα μωρά παιδιά, προκαλώντας τρόμο, με full face μάσκες και όπλα; Εδώ έμπαιναν να πάρουν με τη βία ανθρώπους για να καταθέσουν, ενώ είχαν ήδη πάει μία φορά. Αν τους έλεγαν να πάνε ξανά, δεν θα ξαναπήγαιναν;
Μ. Παπαστεργιανός: Και τώρα, μπορεί να μας δούνε με τα μπλουζάκια και να μας πάρουν μέσα για ανάκριση.
* Τι έχετε να απαντήσετε στους εργαζομένους στο μεταλλείο, που λένε ότι χάνονται δουλειές για την τοπική κοινωνία και ότι απλώς αυτά υποκινούνται κομματικά;
Μ. Παπαστεργιανός: Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν τη δουλειά τους, και κοιτούν μόνο αυτό, δεν κοιτούν τις επιπτώσεις πέραν αυτής. Θέλουν απλά να δουλεύουν, εμείς δεν το βλέπουμε αυτό, αυτό είναι υπανάπτυξη, το θέμα είναι να κοιτάμε την υγεία όλων, το μέλλον της περιοχής. Δεν μπορούν να λένε «όλοι από κάτι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή». Δεν είναι έτσι, εμείς θέλουμε να ζήσουμε σωστά, εμείς και τα παιδιά μας.
Γ. Μπαντής: Πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι όλοι ντόπιοι. Με το χρήμα όλοι γνωρίζουμε ότι λυγίζουν συνειδήσεις, αλλάζουν απόψεις, πολλά γίνονται. Ο μισθός που παίρνουν τώρα, πριν από πέντε χρόνια ήταν ένας απλός φυσιολογικός μισθός, τώρα φαίνεται μεγάλος. Εμείς, πάντως, δεν έχουμε κάτι με αυτούς, άλλοι είναι το πρόβλημα, άλλες πολιτικές και πρακτικές.
Ν. Ψυχογιός: Αν αυτούς τους πληρώνει κάποια εταιρεία, εμάς όμως δεν μας έχει πληρώσει κανένα βουνό, κανένα δέντρο, καμία θάλασσα για να βγούμε στους δρόμους στα καλά καθούμενα και να φωνάζουμε! Για 800 θέσεις εργασίας δεν αξίζει να καταστραφεί ο τόπος! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Χαλκιδικής.
«Δεν είμαστε τρομοκράτες»
* Νιώθετε ότι η φωνή σας δεν ακούγεται όσο δυνατά πρέπει; Οι τοπικοί πολιτικοί σας βοηθούν;
Γ. Μπαντής: Εντάξει, τι να πούμε για την προπαγάνδα. Εδώ έκαναν συγκέντρωση, με σκηνοθέτη, κάμεραμαν, με επαγγελματίες, κι έδειχναν δικά μας πλάνα. Κανείς απ’ τους ντόπιους πολιτικούς ή πολιτευτές δεν πήγε εκεί, έφεραν απ’ την ωραία Γλυφάδα τον Αδωνι Γεωργιάδη! Αντίθετα, σε δικές μας πορείες στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει άνθρωποι όπως ο μεγάλος Ελληνας Μανώλης Γλέζος, η βουλευτής Κ. Ιγγλέση, έχουμε μηνύματα συμπαράστασης από τον Μίκη Θεοδωράκη, από τον βουλευτή κ. Δριβελέγγα, από τον κ. Τσίπρα, από τον κ. Καμμένο, την κα Παπαρήγα, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη «Σπίθα» και άλλους πολιτικούς φορείς. Για τον δήμαρχο, κ. Πάχτα, δεν θέλουμε να πούμε κάτι. Μας πρόσβαλε, όλοι ξέρουν ποιος είναι και τι έχει κάνει στο παρελθόν, πώς πουλήθηκε η προηγούμενη εταιρεία, τι ρόλο είχε. Ναρκομανείς, πάντως, δεν είμαστε!
Ν. Ψυχογιός: Κανείς μας δεν έχει σχέση με πολιτική, ο αγώνας μας δεν είναι πολιτικοποιημένος. Νομίζουν ότι μας βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι έτσι. Η Ιερισσός έβγαζε όλα τα προηγούμενα χρόνια Νέα Δημοκρατία 80%! Εμείς δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες ούτε φοράμε κουκούλες ούτε είμαστε ναρκομανείς. Αν έρθει κανείς στις πορείες μας, θα δει γιαγιάδες και παιδάκια.
Μ. Παπαστεργιανός: Το καλό είναι ότι όλο και περισσότεροι γνωρίζουν το πρόβλημα, όλο και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται, απ’ όλη την Ελλάδα βλέπουν τον αγώνα μας, καταλαβαίνουν ότι είναι δίκαιος, μας δίνει δύναμη, οι εξελίξεις θα είναι μαζί μας. Εγιναν πορείες σε όλη την Ελλάδα, τα μεγάλα ΜΜΕ όμως έκαναν τα πάντα να μας κάνουν αόρατους.
* Είστε όλοι ποδοσφαιριστές, και αρκετά γνωστοί. Οι συμπαίκτες σας, οι συνάδελφοι, πώς αντιμετωπίζουν τον αγώνα σας; Στον τελικό, Γιώργο, βγάλατε ένα μικρό πανό, με όλους τους παίκτες του Αστέρα…
Γ. Μπαντής: Ναι, και τους ευχαριστώ. Ο χώρος του ποδοσφαίρου γνωρίζει, και θα μάθει περισσότερα. Εγώ που έχω συμπαίκτες απ’ τη Λατινική Αμερική και έχουν κι αυτοί ορυχεία και μεταλλεία, μόλις τους ενημέρωσα, ότι πάει να γίνει κάτι τέτοιο και σε εμάς, μου είπαν: «Μην τους αφήσετε, να μπείτε μπροστά να σας πατήσουν οι μπουλντόζες, γιατί θα υποφέρουν αρκετές γενιές μετά από εσάς».
Ν. Ψυχογιός: Λέμε και πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι της Χαλκιδικής, είναι όλης της Ελλάδας, σήμερα εμείς, αύριο τα παιδιά μας. Ο κόσμος δεν τρώει πλέον την προπαγάνδα έτσι εύκολα, η τεχνολογία βοηθά. Ολη η Ελλάδα είναι μαζί μας, γνωρίζει το πρόβλημα.
* Τι λέτε για τις μελέτες που παρουσιάζονται και άλλες λένε ότι η επένδυση είναι φιλική προς το περιβάλλον, άλλες ότι είναι καταστροφική;
Γ. Μπαντής: Μας αρκεί ότι μεγάλοι φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν κάνει μια επίσημη περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που θα φέρει το μεταλλείο χρυσού.
Ν. Ψυχογιός: Σε ποια εξόρυξη χρυσού δεν υπάρχουν προβλήματα; Σουηδία, Τουρκία, Ρουμανία, δείτε τι συμβαίνει εκεί. Δεν έχει γίνει ποτέ εξόρυξη χρυσού χωρίς κυάνιο και χωρίς αρσενικό. Θα «στραγγίξει» το βουνό, η βάση είναι το νερό, θα το ρουφήξουν όλο, το βουνό είναι ζωή για όλη την περιοχή. Μόνοι τους, άλλωστε, παραδέχθηκαν ότι θα σηκώνονται κάθε μέρα τόνοι σκόνης, φανταστείτε τι έχει να γίνει.
* Το μήνυμα του αγώνα σας ποιο είναι;
Ολοι μαζί: Θα νικήσουμε, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τον τόπο μας. Λευτεριά στη Χαλκιδική, λευτεριά στα αδέλφια μας.
Στην κουβέντα παρεμβαίνει, ξαφνικά, ένας νεαρός πολίτης, ο οποίος βλέπει τα παιδιά με τα μπλουζάκια και τους λέει: «Παιδιά, τι γίνεται; Είμαι απ’ τον Σταυρό. Πώς πάτε; Γερά, στον αγώνα. Κι ένα δέντρο να σώσουμε, κέρδος θα είναι». Πράγματι…
Σκοράρουν, αλλά και αποκρούουν. Κόβουν τις επιθέσεις, αλλά και τις προωθούν. Τρέχουν, ιδρώνουν κι αγωνίζονται. Δεν το κάνουν, όμως, μόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το κάνουν για τον τόπο τους, το κάνουν για τη Χαλκιδική, το κάνουν για την Ελλάδα. Το κάνουν για το περιβάλλον, για τις οικογένειες που ζουν εκεί και που θα ζήσουν εκεί, για τα παιδιά, για όλον τον κόσμο που λέει απολαμβάνοντας τις ομορφιές της: «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Ο Γιώργος Μπαντής είναι τερματοφύλακας, 28 ετών, και από το 2011 αγωνίζεται στον Αστέρα Τρίπολης. Ξεκίνησε το 2003 από τον Ηρακλή.
Ο Μανώλης Παπαστεργιανός είναι 26 ετών, μέσος, και από το 2011 παίζει στον Αρη. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 2005 από τον Ηρακλή.
Ο Νίκος Ψυχογιός είναι 24 ετών, αμυντικός, και από το 2012 αγωνίζεται στον Αρη. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ηρακλή και συνέχισε επαγγελματικά στον Ολυμπιακό Βόλου και τη Δόξα Δράμας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ