Λουτρά Ν. Απολλωνίας. Μέρος 2ο: Η κατάληψη

Στην εισαγωγή, της επίσκεψης μας στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας, σταματήσαμε την αφήγηση στο σημείο της εισόδου μας στο εστιατόριο της επιχείρησης όπου μας περίμεναν, ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Ξενιτόπουλος μαζί με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα  σύμβουλο κ. Ανέστη Γουρτζιλίδη. Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν αυτούσιες της ερωτήσεις μας, αλλά και τις απαντήσεις τους..

Ας χρησιμοποιήσουμε ως εισαγωγή τα αυθόρμητα λόγια του Προέδρου..

“Εμείς κάνουμε μία  προσπάθεια από τον Οκτώβριο του 2017 με τις περιορισμένες δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουμε, σε ένα δύσκολο γενικά περιβάλλον. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν μπορεί να φανεί αύριο το πρωί, αλλά γίνεται μία προσπάθεια αν μη τι άλλο έως ότου παρθεί μία απόφαση τι θα γίνει γενικά με την εταιρία, αλλά και με το κτήριο που έχουν καταστρέψει. Γενικά τι θα γίνει, στο συγκεκριμένο θέμα. Να μπορέσει  να επιβιώσει, να μπορεί να λειτουργεί…

Ερ: Πριν σας επισκεφθούμε, κάναμε βόλτα στον χώρο έξω από την περίφραξη της επιχείρησης και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Πως καταφέρνετε και κρατάνε καθαρό το χώρο μέσα από την περίφραξη;

Απ: Αυτά που μαζεύουμε, είναι όλα σκουπίδια τα οποία τα προκαλούν και τα διασκορπίζουν αυτοί οι άνθρωποι (πρόσφυγες) που βλέπετε αυτή την στιγμή να κάθονται στην άκρη της λίμνης.  Εκεί που θα φάνε, άσχετα αν απαγορεύεται η είσοδος τους εδώ, εκεί θα τα πετάξουν κιόλας.

Ας έχει το καλάθι για τα σκουπίδια δίπλα.

Προχθές είχαμε από το πρωί δύο ανθρώπους οι οποίοι μαζεύανε σκουπίδια και πλαστικά, κάνοντας παράλληλα έναν καθαρισμό χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος. Το ίδιο γινόταν και την προηγούμενη εβδομάδα επί 5 μέρες, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους  ανθρώπους  που θα έρθουν, την ανάλογη ποιότητα ζωής.

Ερ: Τι μπορεί να γίνει ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό;

Απ: Εμείς κάναμε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να μιλήσουμε με την ΜΚΟ από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Διοίκηση.

Μιλήσαμε με όλους τους υπεύθυνους και εμπλεκόμενους που βρίσκονται εδώ. Δηλαδή τη νομική τους σύμβουλο, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κάποιους υπαλλήλους, αλλά και με τον επικεφαλή της ΜΚΟ. Τους εξηγήσαμε πώς όταν είχαμε έρθει ,υπήρχε ένα καλό καθεστώς μέχρι τον Ιούνιο (2017), που υπήρχε επάνω security.

Οι πρόσφυγες Γιαζίντι είχαν έναν επικεφαλή ο οποίος τους επέβλεπε, οπότε υπήρχε περιορισμένη εισροή εντός των λουτρών, περιορισμένες καταστροφές και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Ήταν οικογενειάρχες, νοικοκυραίοι. Ναι μεν πρόβλημα, σαν πρόβλημα, αλλά όχι στην παρούσα έκταση, ούτε εδώ μέσα, αλλά ούτε και έξω από την περίφραξη.

Έφυγε η security, έφυγαν οι οικογένειες.

Στην θέση τους μας κουβαλήσανε σε μία πλευρά τους γαλλόφωνους και στην άλλη πλευρά ανθρώπους 20 με 28 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στην ένταση της ηλικίας, ασύνδετοι μεταξύ τους, χωρίς ταυτόσημη προέλευση, χωρίς οικογένειες.

Από τότε ξεκίνησαν και τα προβλήματα της δικής μας επιχείρησης. Δηλαδή ο επισκέπτης που στρίβει για να κατέβει στα λουτρά θεωρεί και πιστεύει ότι ο χώρος όπου διαβιούν ανήκει στα Λουτρά.

Ξεκίνησαν κλοπές, μας ανοίξανε τις αποθήκες, έκλεβαν τρόφιμα.

Τους πετυχαίναμε μέσα και ερχόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο.

Τους πετυχαίναμε μέσα στα Ιαματικά, στις πισίνες, νέους, γέρους, αυθαίρετα να παραβιάζουν και να εισέρχονται χωρίς κανέναν έλεγχο.  Προέβαιναν σε καταστροφές των εγκαταστάσεων.

Κόβανε δέντρα για να τα πάρουν για κάψιμο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία κουβέντα με τους υπεύθυνους αλλά ήταν σαν να μην κάναμε απολύτως τίποτε. Δεν άλλαξε τίποτε.

Γίνανε μηνύσεις κατ αγνώστων, για τις κλοπές. Ακόμα και τα ποδήλατα του φορέα διαχείρισης που υπήρχαν για να κάνουν βόλτα τα παιδιά που επισκέπτονταν τον χώρο, κλέψανε.

Σπάνε και λεηλατούν ότι βρουν, απλά για ευχαρίστηση, για διασκέδαση. Αν δείτε στις εγκαταστάσεις της νέας λουτρόπολης, δεν έχει μείνει τζάμι όρθιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρνουμε την ΕΛ.ΑΣ μέρα, παρά μέρα, μην έχοντας καμία άλλη εναλλακτική λύση. Κλέψανε τον εξοπλισμό του ιστιοπλοϊκού ομίλου και κατέστρεψαν ότι είχαν τα παιδιά αφημένα για φύλαξη εδώ.

Μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί άμεσα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη επειδή αναμένουμε και τις μηνύσεις των θυμάτων στα έξω σπίτια. Θα κατατεθεί ως συνολική εικόνα στον εισαγγελέα όχι εναντίων όσων φιλοξενούνται στον επάνω χώρο, αλλά εναντίων της ίδιας της ΜΚΟ για να μπει εκ νέου φύλαξη στους χώρους. Πρόσφατα εισέβαλαν σε 2 εξοχικά τα οποία άδειασαν, και έκαψαν τον εξοπλισμό ενός ξενοδοχείου.

Πλέον οι διαστάσεις που έχουν λάβει τα γεγονότα είναι ανεξέλεγκτες.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πελατεία μας. Πολλοί μας λένε ότι λόγω των ενεργειών που κάνουμε θα μας αποκαλέσουν ξενοφοβικούς και ρατσιστές.

Ερ: Τι πρέπει συγκεκριμένα να κάνει η ΜΚΟ που τους έχει αναλάβει;

Απ: Η ΜΚΟ πληρώνεται για να πρέπει να θέτει στην σωστή διάσταση το όλο ζήτημα, και να προσπαθήσει να γίνουν αυτά κατανοητά, θέτοντας τους τα όρια που πρέπει, επανεντάσσοντας τους. Να τους κουμαντάρει, και εφόσον δεν μπορεί να βρει έναν τρόπο να τους κουμαντάρει.

Η μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουμε, δεν είναι εναντίων των «φιλοξενουμένων» τους, αλλά εναντίων της ίδιας της ΜΚΟ η οποία λαμβάνει κονδύλια για την κοινωνική τους ένταξη.

Υπάρχουν παντού ταμπέλες 2γλωσσες και 3γλωσσες αλλά αυτό τους είναι παντελώς αδιάφορο και δεν συγκινεί κανέναν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον θα δούνε τις όποιες καταγγελίες σοβαρά διότι έχουν πιάσει οι ίδιοι της ΜΚΟ κλέφτες, στην Νέα Απολλωνία, στον Μελισσουργό, με τις κλοπές να συνεχίζονται.

Ήρθε η ΕΛ.ΑΣ τους συνέλαβε με τα κλεμμένα ποδήλατα στα μπαλκόνια. Έκλεψαν και την ίδια την ΜΚΟ η οποία ήξερε τον δράστη, αλλά δεν τον  ανέφεραν για μην απελαθεί.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι κανέναν δεν πειράζει ένα ζευγάρι που θα κάνει την βόλτα του, με το παιδάκι του, χωρίς να ενοχλεί κανένα επισκέπτη, ή λουόμενο. Δεν είναι το ίδιο όμως όταν βλέπει 20 άτομα με τις κουβέρτες απλωμένες να ρυπαίνουν τον χώρο με τα σκουπίδια τους και μην προσέχοντας τα παιδιά τους, τα οποία κινδυνεύουν ακόμη και να πνιγούν. Αλλά δεν τους νοιάζει.

Το δυσάρεστο είναι πώς όταν υπάρχει πάρα πολύς κόσμος από επισκέπτες, ή θαμώνες του εστιατορίου, λες και το κάνουν επίτηδες, κατεβαίνουν κατά ομάδες, κάτω.  Ηθελημένη κατάληψη χώρου κάνουν.

Θα πρέπει να ξαναμπεί η φύλαξη.  Εμείς πάντως σαν επιχείρηση δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος.

Ερ: Ο δήμος Βόλβης δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της φύλαξης;

Απ: Ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, διότι είμαστε ανώνυμη εταιρία. Δεν είμαστε δημοτική επιχείρηση και δεν μπορούν να διατεθούν κονδύλια γι αυτόν τον σκοπό. Ο Δήμος έχοντας την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων, περνάει από εδώ 2-3 φορές την εβδομάδα.

Συνεχίζεται Λουτρά Ν. Απολλωνίας. Μέρος 3ο: Οι Στόχοι

Συνέχεια από το προηγούμενο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.