Λουτρών Νέας Απολλωνίας το ανάγνωσμα…..συνέχεια

Μια ιστορική φωτογραφία από το 1985 την ημέρα που η κοινότητα Νέας Απολλωνίας παραλαμβάνει την λουτρόπολη

Τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκε ένα άρθρο του seleo.gr το οποίο αναφερόταν στην υπόθεση διακοπής ρεύματος στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας, λόγο οφειλών στην ΔΕΗ.
Προκλήθηκε ένας έντονα επιθετικός σχολιασμός εναντίων του Δημάρχου Δ.Λιάμα , του Δήμου και των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία των Λουτρών της Νέας Απολλωνίας, στηλιτεύοντας όχι μόνο την γενική στάση, αλλά και την πλήρη απραξία τους.

Θελήσαμε να δώσουμε μία διαφορετική οπτική πλευρά στον Δημότη, δημοσιεύοντας ένα άρθρο σχετικά με το θέμα, γιατί η επικαιρότητα, πλέον διαμορφώνεται σύμφωνα με τις προεκλογικές ανάγκες του κάθε πολιτευτή, και όχι κατ ανάγκη βασισμένη στην αντικειμενικότητα και στην νομοθεσία.

Σε κάποιους άρεσε, κάποιους δυσαρέστησε, αναμενόμενο, καθώς δεν μπορείς να είσαι αρεστός σε όλους (ειδικά, προεκλογικά στους επικεφαλείς).

Ως απόρροια, του εμφανίστηκαν χαρακτηρισμοί όπως «κατευθυνόμενη δημοσιογραφία», και μάλιστα κρίνοντας ότι η «αμεροληψία κάποιων χάθηκε στον βωμό των συμφερόντων».
Δεν θα ξαναμασήσουμε την ίδια τσίχλα, τονίζοντας την ιστορία μας…
Όσοι δεν την ξέρουν, υπάρχουν άρθρα μας από το 2014, ψάξτε μόνοι σας..
Επειδή όμως δημοσιεύουμε και πάντα θα δημοσιεύουμε όλες τις «πλευρές», ας δούμε τι έχει να πει και η ανακοίνωση της «άλλης πλευράς», και ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα….

volvipress.gr

Ανακοίνωση του συνδυασμού “Βόλβη Μπροστά – Διαμαντής Λιάμας” σχετικά με τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας

Η υπόθεση των Λουτρών Νέας Απολλωνίας, που ήρθε στην επιφάνεια με την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, για μια επιχείρηση που δοκιμάζεται εδώ και πάνω από 15 χρόνια από οικονομικά προβλήματα. Δίνει την ευκαιρία όμως να γίνουν ορισμένες διαπιστώσεις.

Η πρώτη διαπίστωση είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που κόπηκε το ρεύμα, μέσα σε ελάχιστη ώρα είχαν φτάσει στον χώρο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που φωτογράφιζαν τις αίθουσες και τη ρεσεψιόν με τα… κεράκια, ενώ ακόμα έξω ήταν μέρα(!), χωρίς καν να περιμένουν να πέσει η νύχτα. Έστησαν αμέσως “πάρτι” (άλλωστε ήταν Τσικνοπέμπτη), γιατί βρήκαν θέμα για να χτυπήσουν τη διοίκηση του δήμου. Και τέλος έσπευσαν να μεταφέρουν την είδηση σε ιστοσελίδα και να οργανώσουν δυσφημιστικά ρεπορτάζ.

Ο τόπος μας για να πάει μπροστά θέλει συναίνεση και συνεργασία και όχι αναφορές και καταγγελίες. Δυστυχώς μετά την απουσία ετών η αντιπολίτευση εμφανίστηκε τώρα, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές και αντί να έρθει με προτάσεις και επιχειρήματα ακολουθεί παλαιοκομματικές μεθόδους και πρακτικές.

Αλήθεια, με αυτές τις μεθόδους θα προβάλουν τον τόπο τους και αύριο θα το μετατρέψουν σε «σημαντικό κληροδότημα ευημερίας»; Αυταπατώνται αν νομίζουν ότι τα λουτρά προσφέρονται για να πετάξουν λάσπη, καταγγέλλοντας ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί ξεχνούν ότι τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας είναι δημοτική επιχείρηση και ότι στο παρελθόν συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο και άτομα που είναι συνεργάτες τους. Ο δήμος Βόλβης δεν είναι ο οικονομικός διαχειριστής μιας Ανώνυμης Εταιρείας και ας είναι δημοτική επιχείρηση, κι αυτό πραγματικά προκαλεί απορίες γιατί ορισμένοι αξιώνουν να γίνει.

Όσο και να προσπαθούν όσοι θέλουν να πάρουν εκλογικά οφέλη, δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους δημότες, για το θέμα των Λουτρών Νέας Απολλωνίας. Μια επιχείρηση την οποία «κληρονόμησε» ο δήμος Βόλβης, με μεγάλα χρέη, που προέρχονταν από υψηλά δάνεια και μεγάλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους (ίσως πρέπει να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος για αυτά τα παλιά δάνεια και τα χρέη).
Μέσα σε μια οικονομική κρίση, που έδωσε χαριστικά κτυπήματα σχεδόν σε όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις (αλήθεια μήπως λειτουργούν τα Λουτρά Θεσσαλονίκης ή τα Λουτρά Λαγκαδά;), η επιχείρηση προσπάθησε να σταθεί όρθια, παρά τη δραστική μείωση του εσωτερικού τουρισμού (περικοπές ασφαλιστικών ταμείων) και τη μείωση των εσόδων, ενώ παράλληλα έτρεχαν τόκοι και φόροι.

Τι κατάφερε; Σήμερα για πρώτη φορά και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, εξοφλήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι προμηθευτές. Ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπτυξης των Λουτρών, που αποτελεί και «φάρο ελπίδας» για το μέλλον και πολύτιμο εργαλείο για κάθε επενδυτή.
Μάλιστα, με εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από επενδυτές, όπως έχει καταγραφεί πρόσφατα και στον Τύπο, αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη μελλοντικά. Δυστυχώς όχι λειτουργώντας ως δημοτική επιχείρηση. Όχι μόνο επειδή υπάρχει οικονομική αδυναμία για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και για μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία που θα προσελκύσει νέους λουόμενους, αλλά κι επειδή υπάρχει ο βραχνάς των χρεών. Οι οφειλές προς το Δημόσιο είναι υψηλές και όπως αποδείχθηκε η «χαριστική βολή» δόθηκε όταν βεβαιώθηκαν πρόστιμα της Εφορίας και του ΙΚΑ (που αφορούν και περίοδο πριν τον δήμο Βόλβης).

Σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες για αυτή την κατάληξη. Ευθύνες στους διοικούντες προ της δημιουργίας του δήμου Βόλβης, για την κρατικοδίαιτη λειτουργία της και για τη διόγκωση των υποχρεώσεων. Ευθύνη στις εκάστοτε διοικήσεις της επιχείρησης, που δεν κατόρθωσαν να συμμαζέψουν τα οικονομικά δεδομένα, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που –πριν απομακρυνθούν- έβαλαν το προσωπικό συμφέρον τους πάνω από το κοινό συμφέρον.
Ευθύνη έχουμε κι εμείς ως διοίκηση του δήμου, κυρίως στο ότι δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι η ιδιωτικοποίηση της ήταν μονόδρομος και προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε δημοτική επιχείρηση. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή, ότι δεν προσπάθησε να βρει λύση, για να εξυγιάνει τα Λουτρά.

Καλούμε τους πολίτες να μην ακούν τα ψεύτικα μεγάλα λόγια για μετατροπή των Λουτρών σε… Άγκιστρο, χωρίς κεφάλαια και χωρίς σχέδιο (άλλωστε η αντιπολίτευση ουδέποτε κατέθεσε μια πρόταση για τα Λουτρά, απλά πάντα εκτόξευε κατηγορίες), αλλά με προφανή στόχο να τάξουν προσλήψεις και να βολέψουν ίσως και μερικούς από τους υπαίτιους της κακής οικονομικής κατάστασης, οι οποίοι σήμερα είναι δίπλα τους, μάλλον ως κακοί συμβουλάτορες.
Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη των Λουτρών Νέας Απολλωνίας. Παρά την κατασυκοφάντησή τους από τους όψιμους σωτήρες, τόσο η νέα όσο και η παλαιά λουτρόπολη, εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και έχουμε προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Όσο για το θέμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, ενημερώνουμε ότι προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός σεζόν και δεν υπάρχουν πελάτες στη λουτρόπολη. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Βόλβης, δεν μπορεί να αναλάβει την κάλυψη της οφειλής, όπως –παράτυπα έκανε τα προηγούμενα χρόνια- καθώς τα Λουτρά είναι Ανώνυμη Εταιρεία.

Φωτογραφία της Φωτεινή Μπόζου από την ομάδα Νεα Απολλωνία, το χωριό μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.