Μόνο 32 δήμοι κατόρθωσαν να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη

simparastatisΓέφυρα ανάμεσα στους δημότες και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ο σχετικά νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος θεσπίστηκε με τον “Καλλικράτη”.

Όπως επισημάνθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, που διοργάνωσε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου από τους 161 δήμους που έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν συμπαραστάτη (έχουν δηλαδή πληθυσμό πάνω από 20.000), οι 85 (ποσοστό 53%) έχουν προκηρύξει τη θέση. Από αυτούς, μόνο οι 32 κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν στα δημοτικά τους συμβούλια την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 που ορίζει ο “Καλλικράτης” και να εκλέξουν συμπαραστάτη. Ο δήμος Βόλβης σύμφωνα με την aixmi-news.gr δεν προκήρυξε την θέση Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την προηγούμενη θητεία των δημοτικών συμβουλίων (2011-2014), εξελέγησαν 30 συμπαραστάτες και από αυτούς οι μισοί ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.

Ανάλογος θεσμός, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, λειτουργεί και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Από τις 13 Περιφέρειας, δύο (Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας) δεν έχουν προκηρύξει τη θέση και από τις υπόλοιπες, οι επτά κατάφεραν να εκλέξουν συμπαραστάτη.

Αποστολή του Συμπαραστάτη είναι να διαμεσολαβεί στις καταγγελίες πολιτών για κακοδιοίκηση των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης από τους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Σοφία Κοντσίδου, Ηλιούπολης Αττικής, Γαβριήλ Αραμπατζής, Θεσσαλονίκης, Απόστολος Αγγελόπουλος, Παύλου Μελά, Ζαχαρούλα Βαρβέλη και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + fifteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.