Ο Πόλεμος των ΜΜΕ και τα fake news για τον ΜΠΣ Βρασνών

Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα εναντίον της κίνησης κατοίκων των Βρασνών για την μη εγκατάσταση μεταναστών σε καταλύματα της περιοχής.

Ένα κείμενο όμως που έγινε virar τις τελευταίες ώρες απέχει πολύ από την αλήθεια. Είναι αυτό που εμπλέκει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρασνών. Γράφουν λοιπόν:

Αναλυτικά, το κείμενο για την ίδρυση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών αναφέρει: 

«Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βρασνών ιδρύθηκε από τους κατοίκους του οικισμού το 1979 σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του πολιτιστικού επιπέδου του χωριού αλλά, περισσότερο, της διατήρησης των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, αυτών που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άλλωστε οι κάτοικοι των Βρασνών είναι γηγενείς και όχι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και κατοικούν αυτόν τον τόπο περισσότερο από 2.000 χρόνια».

Το κείμενο το είδαμε εδώ και εδώ και εδώ αλλά και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες αλλά και στο facebook.

Να κάνουμε πρώτα μια ερμηνεία της λέξης γηγενείς πριν δημοσιεύσουμε την απάντηση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας που δημοσίευσε το κείμενο και το παρουσιάζουν τα μέσα ότι είναι κείμενο ρατσιστικό και μάλιστα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών.

«Γηγενής», κατά τον λεξικογράφο, είναι αυτός που ζει στη χώρα που γεννήθηκε ο ίδιος και οι γονείς του. Πρόσφυγας: αυτός που αναγκαστικά εγκαταλείπει τον τόπο μόνιμης διαμονής και κατοικίας και για διάφορους λόγους προσφεύγει ή καταφεύγει σε άλλη χώρα.

Και η απάντηση του διαχειριστή της ιστοσελίδας από όπου αντέγραψαν το viral κείμενο

Με αφορμή τη σύνδεση των γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης, με τον τουριστικό οδηγό Strymonikos Online (http://www.strymonikos.net/portal), μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:

Η ανάρτηση που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί αποσπασματικά ένα κομμάτι της παρουσίασης των 6 χωριών, το οποίο δημιουργεί πλασματικά την εντύπωση ότι πρόκειται για ρατσιστικό κείμενο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο. Εξάλλου τόσο η τοπική κοινωνία των Βρασνών, όσο και η κοινωνία της Χίου, στην οποία ζούμε εδώ και 13 χρόνια, γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε.

Στην σελίδα του ιστότοπου μας, που δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια και παρουσιάζει 6 χωριά, 3 εκ των οποίων είναι προσφυγικά, γίνεται αναφορά στον ΜΠΣ Βρασνών. Εκεί υπάρχει η εξής φράση: «Άλλωστε οι κάτοικοι των Βρασνών είναι γηγενείς και όχι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και κατοικούν αυτόν τον τόπο περισσότερο από 2.000 χρόνια.» Πρόκειται προφανώς για μια λανθασμένη διατύπωση. Η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να είναι: «Άλλωστε η περιοχή των Βρασνών κατοικείται συνεχώς εδώ και 2.000 χρόνια.» Αυτό προσπαθούσε να περιγράψει η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και να υπενθυμίσει ότι τα Βρασνά δεν είναι 1 από τα 3 προσφυγικά χωριά που παρουσιάζονται στον οδηγό.

Αν κάποιος πλοηγηθεί στις σελίδες των υπόλοιπων χωριών και των πολιτιστικών τους συλλόγων, στον οδηγό μας, θα δει ότι εκεί γίνεται αναφορά στις ρίζες, τα έθιμα και τις συνήθειες των κατοίκων τους και στις ομορφιές του κάθε χωριού. Άλλωστε, ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να περιγράψουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας και να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη του.

Τα κείμενα του ιστότοπου γράφτηκαν την περίοδο 2003 – 2005 και προέκυψαν κατόπιν έρευνας στην παρακάτω βιβλιογραφία: http://www.strymonikos.net/portal/Vivliografeia.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διευκρίνιση γίνεται αποκλειστικά και μόνο ως υπεράσπιση της εργασίας μας, του τουριστικού οδηγού μας και όχι των δράσεων του ΜΠΣ Βρασνών ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.