Οδηγός για Ανακαίνιση Σπιτιού Οικονομικά & Γρήγορα

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει στραφεί στην αγορά και την ανακαίνιση παλαιών ακινήτων. Η οικοδομική δραστηριότητα, από το 2010 μέχρι και σήμερα (στην περίοδο της οικονομικής κρίσης) παρουσίασε μεγάλη κάμψη. Τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα δεν χορηγούν νέα στεγαστικά δάνεια για την αγορά νέων κατοικιών και διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές και ως εκ τούτου δεν κατασκευάζονται νέες οικοδομές.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή:

Η επένδυση στον τομέα των ακινήτων τις προηγούμενες δεκαετίες (της κρίσης) γνώρισε μεγάλη άνθηση, εκτοξεύοντας τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλα νούμερα (σχετικές έρευνες και αναφορές γίνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με την Ελλάδα να ξεπερνά και χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, κλπ. Λόγω της οικονομικής ύφεσης όμως, αλλά και της  υψηλής φορολόγησης των Ελληνικών νοικοκυριών, το ποσοστό των ιδιωτών που επένδυσε  στον συγκεκριμένο τομέα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Κατά την διάρκεια της κρίσης όμως, δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες στην αγορά και ειδικότερα στην κατηγορία των παλαιών ακινήτων. Έτσι, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην αγοραπωλησία παλαιών ακινήτων, με τους νέους ιδιοκτήτες τους να προχωρούν σε ανακαίνιση προκειμένου να διπλασιάσουν την αξία τους.

Εκτός, όμως της επένδυσης, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών παλαιών διαμερισμάτων που τα χρησιμοποιούν ως μόνιμη κατοικία, οι οποίοι επιθυμούν να τα ανακαινίσουν ώστε να τα βελτιώσουν αισθητικά, αλλά και να διευκολύνουν την διαμονή τους σε αυτά.

Πριν ξεκινήσει κάποιος όμως την ανακαίνιση του σπιτιού του, θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα κάνει μερική ή ολική, ή ακόμη αν θα εκτελέσει εργασίες στο εσωτερικό του ή στην εξωτερική του πλευρά. Με τον όρο μερική, κάνουμε αναφορά στην περίπτωση που επιλέγει να ανακαινίσει μόνον έναν ή μερικούς χώρους (μπάνιο, κουζίνα, καθιστικό ή υπνοδωμάτιο) και με τον όρο ολική, όταν αλλάξει ριζικά την διαρρύθμιση και τις εγκαταστάσεις του σπιτιού.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην εσωτερική πλευρά ενός σπιτιού, μπορούν να γίνουν οι κάτωθι εργασίες:

  • Καθαίρεση τοιχοποιιών και επιχρισμάτων(σοβάδων)
  • Αποξήλωση δαπέδων (πλακίδια ή ξύλινα πατώματα), των ξύλινων ντουλαπιών της κουζίνας, εσωτερικών θυρών και Η/Μ εγκαταστάσεων (υδραυλική και ηλεκτρική)
  • Απομάκρυνση μπαζών με κάδους αποκομιδής
  • Καθαρισμός του εργοταξίου
  • Κατασκευή νέων τοιχοποιιών από οπτόπλινθους
  • Δομικές επεμβάσεις αποκατάστασης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού κτηρίων ύστερα από φθορές, βλάβες ή ζημίες
  • Κατασκευή νέων επιχρισμάτων
  • Τοποθέτηση νέων δαπέδων
  • Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων
  • Αντικατάσταση θύρας εισόδου
  • Κατασκευή ξύλινων ντουλαπιών κουζίνας
  • Ελαιοχρωματισμός τοιχοποιιών.

Στην εξωτερική πλευρά του ακινήτου, οι εργασίες που μπορεί να γίνουν, είναι οι εξής:

  • Αντικατάσταση επιχρισμάτων και βαφή των όψεων, με την χρήση ή όχι ικριωμάτων
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου και κατασκευή πισίνας
  • Εξωτερική θερμομόνωση και τοποθέτηση υγρομόνωσης στην ταράτσα.

Πριν ξεκινήσει κάποιος την ανακατασκευή του σπιτιού του, θα πρέπει εξ’ αρχής να ορίσει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και να μην ξεφύγει από αυτόν. Εάν δεν υπάρχει μελέτη, σχεδιασμός και ένας οργανωμένος τρόπος βάσει του οποίου θα εξελιχθούν οι οικοδομικές εργασίες, το κόστος μπορεί να αυξηθεί, αγγίζοντας και το ποσοστό της τάξεως του 25-30%. Ένας μηχανικός είναι σε θέση να βοηθήσει αρκετά τον ιδιοκτήτη, υποδεικνύοντας τα κατάλληλα υλικά και συνεργεία, αλλά και να συντονίσει το σύνολο των εργασιών, ώστε να πληρούνται τα απαιτούμενα ως προς το τελικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα.

Ιωάννης Γκιουμές

Δημοσιεύσεις αναγνωστών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.