Όλα αλλάζουν για το “πόθεν έσχες” των αιρετών

pothenesxes1Βάση νόμου ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να την δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Η παραπάνω διάταξη ισχύει από 1.1.2011.

Στον Δήμο Βόλβης πλην του Δημάρχου Διαμαντή Λιάμα (δηλώσεις 2011-12-13), του Παναγιώτη Παπαγερά (δήλωση 2011), της Χατζή – Τζιβελέκη Μαρίας (δήλωση 2011) , και του Μπαλατσού Ευάγγελου (δήλωση 2011) όλοι οι υπόλοιποι κατέχοντες τα αξιώματα δεν έχουν υποβάλλει την δήλωση τους ως όφειλαν βάσει νόμου. Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο με τίτλο Οι δήμαρχοι αποφεύγουν το «πόθεν έσχες».

Ερχόμαστε σήμερα να ρωτήσουμε αν οι αιρετοί αυτοί που δεν υπέβαλλαν την δήλωση ως όφειλαν προς δημοσιοποίηση ανήκουν σε μία διαφορετική κοινωνική κάστα την οποία διέπουν τα προνόμια, που να τους εξαιρούν απέναντι στον Νόμο;

Είναι γνώστης ο Δήμαρχος για την παράβαση του Νόμου από τους υφισταμένους του, και ποια είναι η επίσημη θέση του για την παρανομία αυτή; 

Μάθετε λοιπόν ότι όλα αλλάζουν με το άρθρο 222 του Ν.4281/2014 και διευρύνονται οι υπόχρεοι υποβολής της Δήλωσης.

Οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι , οι Πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των δήμων, οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα μέλη των Διοικοιτικών Συμβουλίων και οι Γενικοί Διευθυντές των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου , των αμιγών η μεικτών Δημοτικών Επιχειρήσεων των ανωτέρω ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, καθώς και οι Προιστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των δήμων, Ο.Τ.Α και των συνδέσμων δήμων, κοινοτήτων και δήμων και κοινοτήτων.

Ορίζεται ως ημερομηνία αναφοράς της δήλωσης η 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Περαιτέρω προβλέπεται πλέον ότι, η υποχρέωση δήλωσης των αιρετών υφίσταται μόνο για ένα έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου, αντί των 3 ετών που προβλέπονται σήμερα.

Έναρξη ισχύος , από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Μιας και λοιπόν όλα αλλάζουν από την 1/1/2015, μπορεί να ελπίζει ο Δημότης ότι θα υπάρξει η συμμόρφωση όλων των αιρετών ως προς τον Νόμο, με την υποχρεωτική  δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των περιουσιακών στοιχείων τους , η θα αφήσουν με την συνέχιση της αδιαφάνειας να δίνεται το δικαίωμα για κακεντρεχή σχόλια;

Όλο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ Αρθρο 222. Τροποποιήσεις του ν. 3213/2003 και άλλες διατάξεις

1 thoughts on “Όλα αλλάζουν για το “πόθεν έσχες” των αιρετών

  1. NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4281 Αρθρο 227. (ΦΕΚ Α” 160/08-08-2014)
    Μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης

    1. Υπόχρεος σε δήλωση που παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

    2. Ο υπαίτιος του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων (300.000) χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.

    3. Αν οι πράξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

    4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

    5. Τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3691/2008 που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + eighteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.