Ομόφωνο ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης στην επαναλειτουργία του camp Βαγιοχωρίου

«Μην ανοίξετε πάλι ένα “στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων”», διαμηνύει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου, τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του το βράδυ της Πέμπτης 17 Μαΐου 2018.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, επισήμανε ότι από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, στον οποίο απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσει. Πρώτον, για τις απάνθρωπες συνθήκες ενός ακατάλληλου χώρου, στον οποίο στοίβαξαν ανθρώπινες ψυχές και τις άφησαν στο έλεος του Θεού και δεύτερον λόγω της μη τήρησης ούτε μιας εκ των δεσμεύσεων της πολιτείας, για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, στον εξοπλισμό του κέντρου και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Λιάμας δήλωσε: «δεν είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε ρατσιστές και ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε άλλωστε. Έχουμε ως επί το πλείστον προσφυγική καταγωγή και μάλιστα εξακολουθούμε να φιλοξενούμε εκατοντάδες πρόσφυγες στα λουτρά Απολλωνίας, ενώ δώσαμε απλόχερα βοήθεια στις οικογένειες που ζούσαν στο Βαγιοχώρι, μέσα σε άθλιες συνθήκες».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, στο ομόφωνο ψήφισμα του, το οποίο υπερψήφισε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νυμφόπετρας Αναστασία Ιορδανίδου, όπου υπάγεται το Βαγιοχώρι, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα «στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων» στα όρια του, αλλά να βρεθεί μία λύση για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες».

Ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης, διακηρύττουν ότι: Δεν θα επιτρέψουν να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί, δεν θα συναινέσουν στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων, δεν θα δεχθούν να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου, και δεν θα ανεχθούν να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στο ψήφισμα του αιτιολογεί την απόφασή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει πλήρη επίγνωση πως: α) Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις τηςγια την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής, β) Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πρόχειρα και έγκαιρα, γ) Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες, δ) Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσηςοικογενειών.

Το κείμενο του ψηφίσματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.