Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς

pnigmoi-paralia«Γράψτε κάτι για τους πνιγμούς, η κατάσταση έχει παραγίνει». Η συγκεκριμένη παράκληση δεν μπορεί να αγνοηθεί, ιδίως όταν ακούγεται από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκο Καρακούκη, ο οποίος ζει το πρόβλημα από τη δική του μεριά. Οπως λέει, η υπηρεσία του κάθε καλοκαίρι γεμίζει με σορούς ανθρώπων που έχουν πνιγεί. Τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να συμφωνούν. Ηδη, από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες 71 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνδρες. «Οπως διαπιστώνω, πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό προτού περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό το αίμα μεταφέρεται στο στομάχι για να κάνει την πέψη, με αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται λιγότερο και να δημιουργείται κίνδυνος, κυρίως για άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους», λέει στην «Κ» ο κ. Καρακούκης εξηγώντας το πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος από πρώτο χέρι.

Η αμέλεια των ίδιων των λουομένων μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για την πανευρωπαϊκή μας πρωτιά στους πνιγμούς, ωστόσο δεν είναι μοναδική. Η αδυναμία ή και η αδιαφορία των τοπικών αρχών να συμμορφωθούν με τον νόμο για υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη σε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη θεωρείται ως ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για τους εκατοντάδες νεκρούς από πνιγμό κάθε χρόνο.

Επιβολή προστίμων

«Οπως διαπιστώθηκε, συγκεκριμένοι παραλιακοί δήμοι είτε αμελούν συστηματικά και σκόπιμα την απασχόληση ναυαγοσωστών στη φύλαξη των πολυσύχναστων παραλιών τους, τις οποίες αφήνουν αφύλακτες και τους λουόμενους απροστάτευτους, υποτιμώντας την προσφορά των ναυαγοσωστών στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, είτε εφαρμόζουν πλημμελώς το άρθρο 7 του Π.Δ. 23/2000 (π.χ. προσλαμβάνουν με διαδικασίες αδιαφανείς και με απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τεχνική μελέτη)». «Η επιβολή προστίμων από τα κατά τόπους λιμεναρχεία στους δήμους / δημοτικούς φορείς εκμετάλλευσης των πολυσύχναστων παραλιών δεν έχει σταθεί ικανή να αναχαιτίσει αυτή την τακτική, καθώς το ύψος των προστίμων είναι στη διακριτική ευχέρεια των λιμενικών αρχών και σπανίως καταβάλλονται», αναφέρει μεταξύ άλλων καταγγελία της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ) προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τι λένε οι δήμοι

Από την πλευρά τους, οι δήμοι που καταγγέλλονται για την απουσία ναυαγοσωστών προβάλλουν τη δική τους εκδοχή: «Οταν το δημοτικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει από τον Μάρτιο, έχει αποφασίσει σχετικά και έχει στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα, ποια είναι η δική μας ευθύνη; Αναγκαστήκαμε να κάνουμε δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες ενέκρινε η περιφέρεια, ενώ θα έπρεπε να είχαμε συμβάσεις για τρεις μήνες. Εχουμε το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο», υποστηρίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης. Οι προσλήψεις ναυαγοσωστών στον συγκεκριμένο δήμο έγιναν μόλις χθες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που περιγράφει και ο δήμαρχος Πάργας, Αθανάσιος Λιόλιος, σύμφωνα με τον οποίον η καθυστέρηση στην πρόσληψη ναυαγοσωστών οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επί 14 χρόνια

«Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια. Γιατί ορισμένοι δήμοι το έχουν λύσει και κάποιοι άλλοι προβάλλουν συνεχώς τις ίδιες δικαιολογίες;», ανταπαντά ο πρόεδρος της ΕΣΝΕ Ευάγγελος Τσαμπάζης. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τις περισσότερες φορές τα παραπάνω επιχειρήματα των δήμων χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία προκειμένου να μην τους κόβονται πρόστιμα από τα λιμεναρχεία», προσθέτει.

ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.