Ποιος θα είναι το θύμα που θα πληρώσει τα 70 εκατ. για την “υπόθεση Βόλβης”

secret665Τον Μάιο του 2014 είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ, κύριοι; Σήμερα μετά από δύο χρόνια και κάτι. η ώρα της πληρωμής έφτασε. Το ερώτημα όμως παραμένει. Και οι υπεύθυνοι όλης αυτής της ιστορίας δεν έχουν καν την ευθιξία να δηλώσουν παραίτηση από το αξίωμα που κατέχουν σήμερα στον δήμο Βόλβης. Διαβάστε παρακάτω τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις της περιβόητης υπόθεσης Βόλβης.

Απίστευτες καταστάσεις υπό την πίεση του χρόνου και της επιβολής των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνουν τις τελευταίες μέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο, χτες και σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και οι εμπλεκόμενοι δήμοι στην περιβόητη «υπόθεση Βόλβης».

Έγγραφα και επιστολές πηγαίνουν από τον ένα στον άλλο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς ο χρόνος από το τελεσίγραφο της αρμόδιας Επιτρόπου για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου μετράει αντίστροφα.

Μετά το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη «συμμόρφωση» των δήμων (Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Κασσάνδρας και Πολυγύρου), με συγκεκριμένες ενέργειες ως χτες και μετά την απαντητική επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ήρθε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βόλβης, το οποίο έλαβε τη δική του απόφαση, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», χαρακτηρίζοντας εκτός χρόνου όλες τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και η πολεοδομία του δεν είχαν κάνει μέχρι την Κυριακή που έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις απαιτούμενες ενέργειες «συμμόρφωσης».

Χτες όμως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για την προθεσμία που είχαν δώσει στους δήμους το υπουργείο και η αποκεντρωμένη διοίκηση, αναρτάται το απόγευμα στη «Διαύγεια» απόφαση της πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, με την οποία επανέρχεται η περιβόητη ανάκληση των πράξεων καθορισμού συμβατικής αμοιβής!

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπουτάρης στην επιστολή του της προηγούμενης Παρασκευής, προς το υπουργείο, που αποκάλυψε η Voria.gr, επέμενε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης τα έχει όλα καλώς καμωμένα και πως δε χρειάζεται να γίνουν όσα υπαγόρευε το υπουργείο και η αποκεντρωμένη διοίκηση, κατόπιν βέβαια υποδείξεων της ΕΕ, τελικά λαμβάνει την τελευταία στιγμή (μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα όλα αυτά…) την απόφαση να ανακαλέσει χτες το απόγευμα τις πράξεις καθορισμού συμβατικής αμοιβής, δηλαδή να κάνει ό,τι έκανε και ο δήμος Θέρμης, ο οποίος –σύμφωνα με το υπουργείο- έχει «συμμορφωθεί» προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Είναι τυχαίο που την ανάκληση την υπογράφει η ίδια υπάλληλος (ως αναπληρώτρια προϊσταμένη) που υπέγραψε και τις αντίστοιχες ανακλήσεις της πολεοδομίας του δήμου Θέρμης και η οποία πήρε μετάταξη στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Ωστόσο, η ανάκληση (αυτή που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι και ο δήμος Βόλβης να γίνει από το 2011 όταν καταδίκασε τη χώρα μας το Δικαστήριο της ΕΕ για την «υπόθεση Βόλβης» ή αλλιώς υπόθεση συμπληρωματικών συμβάσεων κτηματογραφήσεων) πρέπει να επικυρωθεί κι από το δημοτικό συμβούλιο της Βόλβης (η πολεοδομία Θεσσαλονίκης είναι διευθύνουσα υπηρεσία) για να είναι σε ισχύ και να σταλεί κατόπιν η σχετική ενημέρωση «συμμόρφωσης» του υπουργείου προς την ΕΕ ως την ερχόμενη Παρασκευή. Άλλωστε, όπως φαίνεται και στην ανάκληση, αυτή αφορά σε πράξεις του μακρινού 2006, δέκα χρόνια πριν και ενώ ένας διευθυντής πολεοδομίας Θεσσαλονίκης είχε ήδη προχωρήσει το 2011 και πριν την απόφαση καταδίκης από το Ευρωδιοκαστήριο σε ανάκληση, πλην όμως αυτή δεν είχε εγκριθεί ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, διότι δεν πήγε… Με έγγραφό του ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την είχε «παγώσει». Αν έχει κι αυτό κάποια σημασία…

Ο δήμος Βόλβης όμως ενημερώθηκε ή ενημερώνεται (είναι κι αυτό ένα ερώτημα), όταν πλέον ήταν (και φυσικά είναι) αργά για τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου, οπότε η όποια συνεδρίαση θα είναι έτσι κι αλλιώς εκπρόθεσμη σε σχέση με το χρονικό όριο που είχε δώσει ο κ. Κουρουμπλής και η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Έτσι κι αλλιώς πάντως με τις προθεσμίες δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά. Όσα σήμερα γίνονται είναι εμφανώς εκπρόθεσμα, αφού η τρίμηνη προθεσμία βάσει νόμου, που είχαμε για να «συμμορφωθούμε» ως χώρα έχει παρέλθει προ πολλού (στις 13 Ιουνίου 2016 με βάση τον ελληνικό νόμο) και ούτε το υπουργείο, ούτε η αποκεντρωμένη διοίκηση, ούτε βέβαια οι δήμοι και οι πολεοδομίες έπραξαν όσα όφειλαν, όπως αποδεικνύεται σήμερα…

Όλα λοιπόν αυτά είναι από τη… φύση τους άκυρα, διότι είναι εκτός προθεσμιών του νόμου και συνεπώς είναι μάλλον δύσκολο να αποφευχθεί η βαριά «καμπάνα» για τη χώρα, που υπολογίζεται σε πάνω από 70 εκ. ευρώ. Το ζητούμενο στο εξής είναι μάλλον ποιος θα είναι το… θύμα που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει το λογαριασμό…

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε την περιβόητη ανάκληση της πράξης καθορισμού συμβατικών αμοιβών, την τελευταία ώρα και πλέον είναι σαφές ότι και να την εγκρίνει ο δήμος Βόλβης με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου θα είναι κι αυτός εκπρόθεσμος… Η ανάκληση όμως δεν πρέπει να πάει μόνο στο δήμο Βόλβης. Πρέπει να ενημερωθεί (επισήμως) και ο ανάδοχος, στον οποίο ο νόμος δίνει περιθώριο να απαντήσει, να κάνει τις παρατηρήσεις του, να κάνει ενστάσεις ή τέλος πάντων ό,τι νομίζει. Για την ακρίβεια πρέπει να ενημερωθεί για να παραστεί στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης τουλάχιστον πέντε μέρες προτού αυτό συγκληθεί…

Για την ανάκληση πάντως, η πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης επικαλείται και «λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος», που την επιβάλλουν.

Τι λέει η απόφαση της πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης; Ότι ανακαλείται πράξη για καθορισμό συμβατικής αμοιβής για τις μελέτες της επέκτασης στους οικισμούς Αρέθουσας, Φιλαδελφίου, Ξηροποτάμου, Ανοιξιάς, Σκεπαστού, Λίμνης, Μαυρούδας, Λευκούδας και Άνω Στεφανινών (28 Απριλίου 2006/27 Μαΐου 2006). Επίσης ανακαλείται η αντίστοιχη πράξη για τις επεκτάσεις στους οικισμούς Προφήτη, Μικροκώμης, Βαγιοχωρίου, Νυμφόπετρας, Σχολαρίου και Ευαγγελισμού (17 Δεκεμβρίου 2004/17 Μαΐου 2006). Παράλληλα, η πολεοδομία Θεσσαλονίκης προβαίνει σε διαχωρισμό του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (επίσης ζητούμενο της «συμμόρφωσης») και για τις δυο πράξεις επεκτάσεων.

Οι συγκεκριμένες πράξεις είχαν ανακληθεί από το 2013 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης και έμενε η χτεσινή ανάκληση της πολεοδομίας, προκειμένου εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης να την αποδεχτεί, να λύσει τις συμπληρωματικές συμβάσεις και να επέλθει η τελική «συμμόρφωση», όπως την απαιτεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κι αν επίσης έχει τη σημασία του (που την έχει…), στην απόφαση ανάκλησης της πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται αναφορά στα έγγραφα που λαμβάνονται υπόψη και στην επιστολή του κ. Κουρουμπλή προς την Ευρωπαία Επίτροπο μέσω του υπουργείου Εξωτερικών , η οποία όμως επισήμως δεν έχει καν κοινοποιηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης, πόσω μάλλον να είναι σε γνώση των υπαλλήλων της πολεοδομίας.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 + twelve =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.