Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ, κύριοι;

secretΜε αφορμή ένα σχόλιο  ψάξαμε λίγο το θέμα για να διαπιστώσουμε αν αληθεύουν όλα όσα αναφέρονται αλλά και για να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα σε μια πτυχή του σχολίου αυτού.

Πώς συνδέονται οι Γιάννης Μπουτάρης, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force), ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο Δήμος Βόλβης, και ένα απίστευτο πρόστιμο 60+ εκατομμυρίων ευρώ;

Ακολουθεί ένα μπάχαλο μεταξύ των δύο Δήμων. Ένα μπάχαλο που δεν οδηγεί πουθενά και χάνεται η ουσία της υπόθεσης. Η ουσία είναι πως οι πρώην δήμαρχοι των δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας είναι μέλη του ΔΣ του δήμου Βόλβης σήμερα. Η υπόθεση τους είναι υπό εκδίκαση. Μια υπόθεση που μπορεί να χρεώσει τους δημότες του Δήμου Βόλβης με 60 εκατομμύρια Ευρώ !!!!  Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τι σημαίνει αυτό? Και αντί να δώσουν εξηγήσεις διεκδικούν και πάλι την ψήφο μας στις εκλογές του Μαΐου 2014. Γιατί άραγε?

Η μεθόδευση
Η όλη μεθόδευση -για μεγάλο κόλπο κάνουν λόγο παράγοντες της αυτοδιοίκησης και μηχανικοί- έγινε ως εξής: Οι διοικήσεις των δύο πρώην δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας προκήρυξαν διαγωνισμό για την κτηματογράφηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών τους και συνήψαν συμβάσεις. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία που είχε επιλεγεί και σε άλλα αντίστοιχα έργα άλλων δήμων. Ως εδώ δεν υπήρχε τίποτε το μεμπτό. Στην πορεία όμως και κατόπιν σχετικής υπόδειξης (αιτιολογημένης έκθεσης) των πολεοδομικών γραφείων Θεσσαλονίκης έγινε επέκταση των συμβάσεων κατά 158% μεσοσταθμικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό των έργων και κατά 167% ως προς το σύνολο των στρεμμάτων.

Η υπόθεση ξεκινά το 2001. Αφορά στον νυν Δήμο Βόλβης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε τεχνικό γραφείο το οποίο είχε αναλάβει διάφορες μελέτες σε μικρούς δήμους, ανάμεσα στους οποίους και οι δήμοι Εγνατίας και Αρέθουσας, που του ανέθεσαν την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Στη συνέχεια, το 2008 και το 2009, οι δύο δήμοι έκαναν τροποποιητικές συμβάσεις. Σχετικά με τις επιπλέον συμβάσεις, κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι ανατέθηκαν κατά παράβαση του νόμου, δεν πληρώθηκαν και ο ανάδοχος προσέφυγε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από περίπου έναν χρόνο, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να παρέχει τις «διοικητικές του υπηρεσίες» σε ζητήματα πολεοδομίας σε άλλους δήμους και κάλεσε τον δήμο Βόλβης να παραλάβει όλους τους φακέλους υποθέσεων πολεοδομικής φύσης και πολεοδομικού χαρακτήρα που ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Το θιγόμενο τεχνικό γραφείο («ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ») προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας επί της ουσίας να αποζημιωθεί για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης πολεοδομικών μελετών-επεκτάσεων σχεδίων πόλεων. Η υπόθεση διαθέτει μεγάλο εύρος και τα σχετικά έγγραφα είναι πάρα πολλά.

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο αλλά θα σταθούμε μόνο στο θλιβερό αποτέλεσμα:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-601/10) έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 36 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό κράτος, το οποίο καθημερινά προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ (από το 2011) και ήδη ξεπερνά τα εξήντα εκατομμύρια (60.000.000) ευρώ! 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ, σε ευρύτατη και εξαιρετικής σπουδαιότητας σύσκεψη, πραγματοποιηθείσα, την 04.11.2013, στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση των εμπλεκομένων στην προεκτεθείσα παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου εθνικών Αρχών, από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, κ. Δημήτρη ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ …, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, παρουσία και εκπροσώπου της Task Force for Greece, με αντικείμενο την μη επιτευχθείσα συμμόρφωση, ΕΞΑΙΤΙΑΣ της οποίας απειλούνταν, όπως μας ενημέρωσαν (με τα τότε δεδομένα), ΚΑΤΑ της Ελληνικής Δημοκρατίας, εφάπαξ πρόστιμο, ύψους περί τα 36.000.000 ευρώ και καθ’ ημέραν πρόστιμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ύψους περί τις 50.000 ευρώ.

 Σε ποιόν τελικά θα καταλογιστεί το (δεδομένο) πρόστιμο των 60 και βάλε εκατομμυρίων ευρώ;

Υ.Γ. Η εφημερίδα ‘Θεσσαλονίκη’ (φύλλο 4ης Μαρτίου 2013) έγραψε: «Μεγάλη αναστάτωση μαθαίνουμε ότι επικρατεί αυτές τις ημέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού διάφορες “μαμουνιές” τεχνικής εταιρείας και οι αν μη τι άλλο αυθαίρετοι χειρισμοί της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη ενδέχεται να κοστίσουν τόσο στον δήμο όσο και στον δήμο Βόλβης περί τα 60 εκατ. ευρώ… Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει για ακόμη μια φορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα υπερτιμολογημένα ή και ανύπαρκτα…

Υ.Γ.2 Ο ‘Αγγελιοφόρος’ (φύλλο 7ης Μαρτίου 2013) έγραψε: «Αντιμέτωπο με ένα μεγάλο πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρίσκεται το ελληνικό Δημόσιο. Ένα πρόστιμο που ενδεχομένως μετά θα καταλογιστεί στους δήμους οι οποίοι ήταν υπαίτιοι για την «παράβαση», δηλαδή ή στο δήμο Θεσσαλονίκης ή στο δήμο Βόλβης ή και στους δύο…»

anentaxtos

1 thoughts on “Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ, κύριοι;

  1. Ελάτε τώρα , θα τα κάνουμε σούμα με τα υπόλοιπα και θα ξεχρεώσουμε πουλώντας Λουτρά, Λίμνη,Το Κάστρο της Ρεντίνας και τις παραλίες Σταυρού, Βρασνών, Ασπροβάλτας που θα μείνουν μετά το πλιάτσικο του ΤΑΙΠΕΔ και θα τα δώσουμε τα 60.000 000.
    Α μην ξεχάσουμε και τις πέτρες της Νυμφόπετρας και το Δάσος των Στεφανινών.
    Δεν φτάνουν?
    Αλήθεια αυτό για το ΤΑΙΠΕΔ που όλοι τους το ξέρουν θα το μάθει ο κόσμος μετά τις εκλογές?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.