«Πράσινο φως» για την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές

εργοστασιο χρυσοςΤην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δικαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στην κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στην θέση Σκουριές στη Χαλκιδική μπορεί να προχωρήσει η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μετά το πράσινο φως που άναψε, με την απόφαση του, το Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δικαιώνοντας την εταιρία, έκρινε μη νόμιμη την αιτιολογία με την οποία απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα για «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα (άρθρο 161 παράγραφος 2).

Όπως υπογραμμίζουν στην απόφαση τους (1449/2015) η διάταξη αυτή του Μεταλλευτικού Κώδικα αναφέρει ότι για την ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, μέσα στον μεταλλευτικό χώρο, απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία όμως χορηγείται «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας».

Τέλος, διευκρινίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η νομοθεσία ορίζει ότι οι επίμαχες άδειες δύνανται να χορηγούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, ωστόσο «η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.