Το ωραιότερο εργοστάσιο ανακύκλωσης και παραγωγής ενέργειας στον κόσμο

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Δανίας αναμένουν διακαώς τα εγκαίνια του αποκαλούμενου Copenhill.

Πρόκειται για το νέο αρχιτεκτονικό διαμάντι της πόλης το οποίο όμως θα επηρεάσει σημαντικά τις ζωές των πολιτών της καθώς όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του θα είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Γνωστό και ως Amager Bakke, το εντυπωσιακό αυτό αρχιτεκτόνημα ξεχωρίζει κυρίως για την τεχνητή πίστα του σκι που θα έχει στην οροφή του. Θα διαθέτει επίσης ένα αλσύλλιο αλλά και τον υψηλότερο τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο και θα περιβάλλεται από έναν τεράστιο χώρο αναψυχής με γήπεδα ποδοσφαίρου, υποδομές για θαλάσσια σπορ, ακόμα και μία πίστα για κάρτινγκ.

Όταν αρχίσει να λειτουργεί το Copenhill θα παράγει 25% περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα απορριμμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση 160.000 νοικοκυριών της Κοπεγχάγης. To Copenhill αναμένεται επίσης πως θα είναι το πιο αποδοτικό εργοστάσιο του είδους στον κόσμο.

Βιωσιμότητα και ηδονισμός

Αλλά αυτό που καθιστά επαναστατικό τον σχεδιασμό του είναι το ότι μετατρέπει ένα αστικό έργο υποδομής που συνήθως είναι κρυμμένο ή βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές σε έναν τόπο που οι άνθρωποι θα επιθυμούν να επισκεφτούν. «Ήταν προφανές ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα έπρεπε να είναι θελκτικός. Και αυτό επιτεύχθηκε μέσω του συνδυασμού της βιωσιμότητας με τον ηδονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Copenhill Γέσπερ Μπόιε Άντερσεν.

Αφότου ανοίξει τις πύλες του, αναμένεται πως κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα δεχτεί σχεδόν 60.000 επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων θα μεταβεί εκεί όχι για να δει με ποιον τρόπο τα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια αλλά για να θαυμάσει την πίστα του σκι στην οροφή του εργοστασίου καθώς και τον υψηλότερο τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο με πλάτος δέκα μέτρα και ύψος σχεδόν 90 μέτρα

Κύριος στόχος του CopenHill είναι, όμως, η περαιτέρω αφύπνιση των κατοίκων της Κοπεγχάγης και ολόκληρης της Δανίας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. «Πού καταλήγουν τα απορρίμματα που παράγουν οι πολίτες; Θέλουμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε πώς τα απορρίμματα χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς – όπως η ανακύκλωση και, φυσικά, η παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας», προσδιόρισε η εκπρόσωπος τύπου.

Το Amager Bakke ή αλλιώς Copenhill όταν ολοκληρωθεί, θα είναι και ο μοναδικός λόφος της πόλης, έστω και τεχνητός. Φιλοξενεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών και θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια που εκλύεται από την καύση απορριμάτων για να τροφοδοτεί με ατμό περίπου 160.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται πως θα συγκεντρώνει περί τους 400.000 τόνους οικιακών απορριμάτων ετησίως και ο ατμός που θα παράγεται θα διοχετεύεται στο αστικό δίκτυο θέρμανσης και θα προσφέρει ζεστό νερό. Το συγκεκριμένο έργο, τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης και δίπλα στη μαρίνα σκαφών αναψυχής, φιλοδοξεί να αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της!!!

protagon.gr

Κοινωνική Συλλογικότητα Πολιτών Δήμου Βόλβης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.