Πρόταση στο Δήμο για δημιουργία Δικτύου Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης

allileggii_3Σήμερα, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και καλπάζουσας ανεργίας, με τη φτώχεια να απειλεί μεγάλα στρώματα των κατοίκων, η αυξημένη κοινωνική φροντίδα και προστασία, η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας, κρίνονται επιβεβλημένες και οφείλουν να μετουσιώνονται σε θεσμικές πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικά ασθενέστερων. Απαιτείται δηλαδή, η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δομών και αξιόπιστων μηχανισμών παρέμβασης, για την απρόσκοπτη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο Δήμος Βόλβης σε συνεργασία με διάφορους φορείς (πχ Ιερά Μητρόπολη) και με τη χρηματοδότηση εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων (πχ Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»), μπορεί να καταφέρει πολλά. Μπορεί να ενώσει δυνάμεις για την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης, με στόχο την αξιοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων κοινωνικών δομών, αλλά και τη δημιουργία νέων για την ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε διασύνδεση με εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Το Σχέδιο Δράσης να απευθύνεται σε άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια (π.χ. ανασφάλιστοι με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κλπ.).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές (που θα λειτουργούν συμπληρωματικά τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης, συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης) οι οποίες θα εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, που συνίσταται κυρίως σε:

 • κάλυψη βασικών καταναλωτικών αναγκών και αναγκών σίτισης,
 • παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δωρεάν φαρμακευτικών σκευασμάτων,
 •  πληροφόρηση και παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της αυτενέργειας των ωφελουμένων.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στο κατάστημα να διανέμονται, σε τακτική βάση, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια κλπ. Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η σταθερή τροφοδοσία κάποιων οικογενειών κάθε μήνα, σε άτομα με κάρτα απόρου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπειά τους.

Δομή Παροχής Συσσιτίων

Τα προϊόντα για την τροφοδοσία των γευμάτων, να προσφέρονται από τοπικές επιχειρήσεις, εργαστήρια και βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ.), καθώς και από εθελοντές.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, παρέχοντας σε άστεγους, απόρους,  άνεργους και ανασφάλιστους, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσω συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, πολιτών και εθελοντών ιατρών

Δημοτικός Λαχανόκηπος

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα πρέπει να δημιουργηθεί σε δημοτική ενιαία αρδευομένη και περιφραγμένη έκταση, κατανεμημένη σε ισομερή τεμάχια, τα οποία να προσφέρονται σε άπορους, άνεργους και άστεγους, προκειμένου να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά, αποκλειστικά για τη σίτισή τους.

Για τη καλλιέργεια των αγροτεμαχίων από τους ωφελούμενους να διατίθενται ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα κατάλληλα εργαλεία, ενώ το 10% τουλάχιστον της ετήσιας παραγωγής τους να προσφέρεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου θα λειτουργεί με τη μορφή δικτύου, παρέχοντας στους ωφελούμενους τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.

Γραφείο Διαμεσολάβησης

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε άπορους, άνεργους και άστεγους, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παράλληλα θα, παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν στην υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία Πρόνοια κλπ).

Σε όλες τις Κοινωνικές Δομές να παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.

Σχετικό άρθρο Οι δήμοι να ασκήσουν κοινωνική πολιτική

https://volvipress.gr

2 thoughts on “Πρόταση στο Δήμο για δημιουργία Δικτύου Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 1. Υπάρχουν λοιπόν προτάσεις.
  Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, και που πρέπει να γίνουν.
  Χρειάζεται πρώτα απ όλα η διάθεση από την Δημοτική Αρχή.
  Χρειάζεται η υποστήριξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος από σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο και τις παρατάξεις που το απαρτίζουν.
  Εδώ δεν χωρά η πολιτική.
  Έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, με την ανακούφιση των Συνδημοτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής:
  Υπάρχει η ανάλογη ωριμότητα από όλους ώστε να λάβουν σάρκα και οστά?
  Η θα αναλωθούν όλοι σε καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν?

 2. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος που έγινε συμβολικά στον ορεινό οικισμό της Αρέθουσας, μπροστά σε πλήθος κόσμου, ο νυν δήμαρχος Βόλβης, τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που δίνονται για την ερχόμενη πενταετή θητεία μπορούν και θα γίνουν πράξη

  Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που προτίθεται να εφαρμόσει ως δήμαρχος την ερχόμενη πενταετία ο Διαμαντής Λιάμας, στηρίζεται στη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, όπου θα καταλήγει πάγια το 1% του προϋπολογισμού των εσόδων του δήμου Βόλβης, προκαθορισμένο ποσοστό από την αντιμισθία του ίδιου του δημάρχου και των υπολοίπων αιρετών, ενώ θα ενσωματώνονται και εισφορές ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Η διαχείριση του ταμείου θα γίνεται από Διαπαραταξιακή Επιτροπή και τα ποσά θα κατανέμονται σε κοινωνικές δράσεις ή για την απευθείας ενίσχυση αναξιοπαθούντων δημοτών.
  https://volvipress.gr/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE-%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BC%CE%B1/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

two × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.