Πταίσμα το ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Ρεντίνας

skouries3Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τη διαρροή φορτίου μεταλλευμάτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» πάνω σε πλοίο που φόρτωνε κοντέινερς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πριν ένα χρόνο.

Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Έτσι δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2013. Ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», αρνήθηκε να φορτώσει κοντέινερς με φορτίο αρσενοπυρίτη, της παραπάνω  εταιρείας, καθώς  διαπίστωσε «διαρροή τοξικών» ενώ είχαν φορτωθεί τα 28 από τα συνολικά  128 κοντέινερς. Το φορτίο ξεφορτώθηκε στο λιμάνι και από εκεί μεταφέρθηκε με φορτηγά σε χώρο της εταιρείας για προσωρινή αποθήκευση.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για μεταφορά τοξικών φορτίων από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Σχετικές καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, ύστερα από ένα  ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Ρεντίνας. Με την περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε δημόσιο κατήγορο έτσι ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για πταίσμα, που αφορά την τήρηση των όρων ασφαλείας για την μεταφορά μεταλλευμάτων.

Διαβάστε σχετικά:

Συγκέντρωση Ενάντια Στην Μεταφορά Τοξικών Φορτίων

Ερώτηση με ΑΚΕ της Bουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου, σχετικά με την παύση διέλευσης των οχημάτων της Ελληνικός χρυσός ΑΕ από τους οικισμούς του δήμου Βόλβης

του Μάρκου Γεωργίου

http://www.voria.gr

3 thoughts on “Πταίσμα το ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή της Ρεντίνας

 1. Η υπόθεση, η οποία παραπέμπεται για πταισματική παράβαση στο δημόσιο κατήγορο, αφορά περιστατικό (τον περυσινό Σεπτέμβριο), στην περιοχή Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης. Τότε, κατά την «Ελληνικός Χρυσός», είχε διαρρεύσει από φορτηγό όχημα συμπύκνωμα θειούχου μολύβδου (γαληνίτη) στο έδαφος. Η έρευνα για την υπόθεση αυτή οδήγησε στη διαπίστωση ενός πταίσματος, διότι το φορτηγό δεν διέθετε άδεια μεταφοράς ειδικού φορτίου.
  Να σημειωθεί ότι για το περιστατικό της Ρεντίνας οι κάτοικοι της περιοχής προέβησαν κατά καιρούς σε διαμαρτυρίες, ζητώντας να σταματήσει η διέλευση φορτηγών με επικίνδυνα υλικά μέσα από το χωριό.
  Να πως θα σταματήσετε αν θέλετε την διέλευση οχημάτων μέσα από τον Δήμο Βόλβης. Βάλτε την τροχαία να ζητάει από τους οδηγούς των φορτηγών άδεια μεταφοράς ειδικού φορτίου. Και όποιο φορτηγό δεν έχει άδεια τότε στον εισαγγελέα.

 2. Και όπως λέει και ο συμπαθέστατος τραγουδιστής Οικονομόπουλος στο άσμα του – Ε και τι έγινε….
  Αυτό ακριβώς…μία τρύπα στο νερό….αυτό έγινε..

 3. Πολύ σωστά το θέτει ο Ανώνυμος, αυτή είναι και η ουσία,μέσα απο τα νομικά πλαίσια που μπορεί να κινηθεί άμεσα ο Δήμος Βόλβης.
  Απαίτηση έλεγχου με την συμβολή της τροχαίας, για την άδεια μεταφοράς ειδικού φορτίου, και αν το φορτηγό πληρεί τα απαιτούμενα Ευρωπαϊκά πρότυπα μεταφοράς επικίνδυνων τοξικών ουσιών, βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, μιας και Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι τόσο χαλαρή. Στην Ευρώπη, είναι πιο αυστηροί στο θέμα του περιβάλλοντος και την προστασία του πολίτη.
  Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε και υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, βάση των Νόμων της Ε.Ε…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 + eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.