Σ. Φάμελλος: Παραθυράκια και παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων σε έργα ΑΠΕ στο δήμο Βόλβης – βίντεο

Την παράκαμψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την έλλειψη σχεδιασμού χωροθέτησης που λειτουργούν εις βάρος και της πράσινης ενέργειας, αλλά και του περιβάλλοντος και της τοπικής ανάπτυξης, ανέδειξε χθες με τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προφανώς είναι προϋπόθεση για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και για τη φθηνή ενέργεια, και για να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι οι πολίτες. Για να πετύχουμε σαν χώρα τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και στην πράσινη ενέργεια είναι απαραίτητο να υπάρχει ο χωρικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να λειτουργούν οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες και αδειοδοτήσεις, να τηρείται δηλαδή η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και προφανώς, να προωθηθεί ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας, που είναι οι ενεργειακές κοινότητες, η αυτοπαραγωγή και η αυτοκατανάλωση».

«Όμως, μετά τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη 4685/2020 κυριαρχούν συνθήκες άγριας δύσης στη χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΝΔ επέλεξε μια απελευθέρωση όπου δεν υπάρχουν κανόνες και αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση του Δήμου Βόλβης, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων από τρεις εταιρείες, θυγατρικές της ίδιας. Με τον τεμαχισμό ενός έργου σε τρία μικρότερα, επιχειρείται να αξιολογηθούν αποσπασματικά ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Σημειώνεται, ότι για την ίδια ακριβώς περιοχή, το 2020 ο Φορέας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Κορώνειας-Βόλβης-Ρεντίνας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για ένα παρόμοιο έργο, για λόγους προστασίας των ειδών που μετακινούνται στον γειτνιαζόμενο υγροβιότοπο. Με την κατάργηση των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών οι γνωμοδοτήσεις μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος δεν έχει εκφράσει την άποψη του μέχρι σήμερα. Οι Άδειες Παραγωγής εκδόθηκαν, εν αγνοία του οικείου Δήμου, παρότι είναι και ο ιδιοκτήτης του δασοκτήματος, φέρνοντας σύσσωμες αντιδράσεις της τοπική κοινωνίας ενάντια στα έργα».

«Να μας πείτε λοιπόν, τι γίνεται με αυτήν τη γνωμοδότηση αλλά και με τη διατύπωση γνώμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε όλη την Ελλάδα κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προχωρήσουν αναγκαία έργα για την πράσινη και προσιτή με όρους τιμών ενέργεια όταν δεν υπάρχει Χωροταξικό Σχέδιο, δεν προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες και η Κυβέρνηση δεν επιλέγει να υπάρχει μια ελάχιστη διαβούλευση και συνεννόηση για αναγκαία έργα. Και έρχονται οι δήμοι και όλη η τοπική κοινωνία απέναντι απ’ αυτά τα έργα».

«Είναι γεγονός ότι είναι απαραίτητο το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Όμως αυτό είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο του 2019 και δεν έχει τελειώσει, ενώ έχουν κλείσει τρία χρόνια. Και αυτό χρεώνεται στα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν το είχαμε, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Θα είχαμε τουλάχιστον μια κατανομή γεωγραφική και κάποιους κανόνες».

Από τη μεριά του Σ. Φάμελλου τέθηκαν επιπλέον, ερωτήματα για τον «αδειοδοτικό τεμαχισμό» του έργου, την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής στα κατάντι του έργου και τις ελλείψεις δασικών διαχειριστικών μελετών που καθυστερούν.

«Όταν, λοιπόν, έρχεται η αντιπολίτευση και σας επισημαίνει ότι ένα έργο κόπηκε σε τρία-τέσσερα τμήματα και θυγατρικές της ίδιας εταιρείας έρχονται να υποβάλλουν πανομοιότυπες μελέτες για την ίδια περιοχή, αυτό η κοινωνία το λέει κοροϊδία, αλλά είναι ξεκάθαρη παράβαση νόμου και παράβαση οδηγίας. Ενώ λοιπόν η πολιτεία δεν έχει σχεδιασμό για τις ΑΠΕ εσείς επιτρέπετε και την κατάτμηση με το νόμο Χατζηδάκη. Το ερώτημα που δεν απαντάει η κυβέρνηση είναι αν θα ασχοληθείτε και θα λάβετε υπόψη τις προτεραιότητες της περιοχής που είναι το διαχειριστικό σχέδιο του δάσους, η υλοτομία και η παραγωγή τοπικού εισοδήματος, ο οικοτουρισμός, τα αντιπλημμυρικά έργα, ή αν θα αφήσετε την κατάτμηση του έργου να προχωρήσει, ενώ υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας αλλά και ευρωπαϊκές οδηγίες κατά αυτού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.