Σε καραντίνα περιοχές του Δήμου Βόλβης

provataΦωνές αγωνίας από κτηνοτρόφους του Προφήτη του Δήμου Βόλβης.

Κάτοικος της περιοχής μας ανέφερε πως χιλιάδες ζώα κυρίως πρόβατα έχουν πεθάνει και πως έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό και πως η περιοχή τους είναι σε καραντίνα.

Ο καταρροϊκός πυρετός ήρθε μέσω κουνουπιών από τις γειτονικές χώρες και κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία. Στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν οι κατάλληλοι ψεκασμοί για τα κουνούπια όπως κάθε χρόνο που όμως φέτος δεν έγιναν και γι αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν θα ψάξουμε στην παρούσα φάση ποιος ευθύνεται για τον μη ψεκασμό αλλά θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο μας.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν πήρανε καμία αποζημίωση μέχρι στιγμής και πιστεύουν πως δεν πρόκειται στο μέλλον να λάβουν.

Το κτηνιατρείο στα Λαγκαδίκια προτείνει στους κτηνοτρόφους να παίρνουν τηλέφωνο σε υπηρεσίες του Λαγκαδά υπάλληλοι των οποίων θα πιστοποιούν και θα παραλαμβάνουν τα νεκρά ζώα και υπόσχονται 30 ευρώ αποζημίωση για κάθε θανών ζώο.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβεβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα.

Για το παραπάνω πρόβλημα πραγματοποιείται Ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση καταρροϊκού πυρετού» στην Αίθουσα Δ.Σ. Δημαρχείου Λαγκαδά (Ν. Παπαγεωργίου 2, 2ος όροφος) την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, 20:00 μ.μ. Όλοι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Βόλβης πρέπει να είναι εκεί.

Ο Δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας στο προεκλογικό του πρόγραμμα δήλωσε πως ένα ποσό του προϋπολογισμού αλλά και ένα ποσό από τους μισθούς του ιδίου και των Αντιδημάρχων θα διατίθεται για κοινωνική πολιτική. Είτε λοιπόν μέσω αυτής της εξαγγελίας είτε ψάχνοντας να βρει άλλο τρόπο, θα πρέπει να γίνει η άμεση αποκατάσταση των κοπαδιών των κτηνοτρόφων συνδημοτών μας.

volvipress.gr

2 thoughts on “Σε καραντίνα περιοχές του Δήμου Βόλβης

  1. Μην στεναχωριέστε κοντοχωριανοί, τώρα που έχει επιλέξει και την αφρόκρεμα, την ελίτ , τους φωστήρες για Αντιδημάρχους, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα διαθέσουν ένα μέρος του μισθού τους, αλλά όλους τους μισθούς τους για τους αναξιοπαθούντες κτηνοτρόφους.
    Εξάλλου είναι όλοι τους γνωστοί, ότι ο σκοπός της εκλογής τους είναι πάντα να προσφέρουν στον τόπο και στον Δημότη που πάσχει…

  2. Το κουνουποσημο,γιατι πληρωνουμε,ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ,(ΠΡΟΦΗΤΗΣ-ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ).ΟΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.