σκουριες αυγήΗ επαναφορά της νομιμότητας, η υπεράσπιση τους δημοσίου συμφέροντος και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος ήταν το τρίπτυχο στο οποίο πάτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να περιορίσει και να ελέγξει την ασυδοσία των χρυσοθήρων στη Χαλκιδική. Ως ασπίδα, η Ελληνικός Χρυσός έβγαλε στον δρόμο και κατέβασε στην Αθήνα τους εργαζόμενους με πρωτοφανή κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ο ΥΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, με απόφασή του στις 26 Φεβρουαρίου, ανακάλεσε τη θεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της ηλεκτρομηχανολογικής για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές προκειμένου να επανελεγχθούν. Το καλοκαίρι, με κατά παραγγελία τροπολογίες, επιχειρήθηκε οι μελέτες αυτές να υποκαταστήσουν τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, προαπαιτούμενο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Αργότερα, στις 17 Μαρτίου, με εντολή τού αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησε η αποψίλωση του δάσους στον Λάκκο Καρατζά, όπου σχεδιάζονται φαραωνικά φράγματα ώστε να ελεγχθούν οι άδειες υλοτόμησης.

Ο έλεγχος των τεχνικών μελετών της Μεταλλουργικής Μονάδας και της Μονάδας Εμπλουτισμού στο Στρατώνι από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών εντόπισε… πράματα και θάματα. Οι μελέτες δεν είχαν καν υπογραφή διπλωματούχου μηχανικού, ενώ η κατασκευή και λειτουργία της πιλοτικής μονάδας επιτόπου, ημιβιομηχανικού τύπου, επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων με τη μεταλλουργική μέθοδο που προτείνει η εταιρεία και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το 2011 ουδέποτε προχώρησε. Η λειτουργία της, προς εξαγωγή συμπερασμάτων, είναι υποχρεωτική για την κατασκευή της κύριας μονάδας. Οι μελέτες επεστράφησαν από το ΥΠΑΠΕΝ στην Ελληνικός Χρυσός  προς διόρθωση και συμμόρφωση εντός 45 ημερών…

avgi.gr