Στο κοινωνικό τιμολόγιο 4.000 νοικοκυριά

idrometraΠερισσότεροι από 4.000 καταναλωτές, επί συνόλου 510.000 υδρόμετρων, έχουν ενταχθεί τον τελευταίο χρόνο στα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), προκειμένου να επωφεληθούν από τις μειώσεις 50% που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μέχρι το τέλος του 2015 στα τιμολόγια για τρίτεκνους, υπερήλικες και άτομα με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια άνεργους.

Τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποίησε η ΕΥΑΘ ΑΕ, με αφορμή την καταγγελία της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης ότι “η εταιρεία προχώρησε σε μαζικές διακοπές υδροδότησης σε εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία)”. Η Επιτροπή καλεί τους Θεσσαλονικείς σε συνέλευση στις 5 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις για τις διακοπές όχι μόνο υδροδότησης αλλά και ρευματοδότησης, που όπως υποστηρίζει “συνεχίζονται ακόμη και μέσα στον χειμώνα”, όπως και για τις κατασχέσεις κατοικιών.
“Κανένας πραγματικά αναξιοπαθής δεν μένει χωρίς νερό” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ Νίκος Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κατά λάθος έγινε διακοπή σε ένα νοικοκυριό με πραγματική αδυναμία, η σύνδεση αποκαθίσταται άμεσα. Αυτή τη στιγμή περίπου 30.000 “ρολόγια” κινδυνεύουν με αφαίρεση λόγω επί μακρόν ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ποιοι εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο
Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, που προβλέπει έκπτωση 50%, μπορούν να ενταχθούν:
– Οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.
– Υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δεν φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 30 κυβικά ανά τετράμηνο.
– Μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2015 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και πιστοποίηση από τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο). Τα στοιχεία πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση για ακριβή στοιχεία του άρθρου 8 του ν. 1599/86 του ενδιαφερομένου επικυρωμένη στα ΚΕΠ.
– Έκπτωση 50% παρέχεται και στις καταναλώσεις πελατών με αναπηρία 80% και άνω.

Διακανονισμοί
Σε περίπτωση ανεξόφλητων οφειλών λόγω οικονομικής αδυναμίας μπορεί να γίνει διακανονισμός της οφειλής σε μέχρι 36 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 50 ευρώ. Αν το χρέος είναι σχετικά μικρό (π.χ. της τάξης των 200 ευρώ) μπορεί να γίνει διακανονισμός για χαμηλότερη μηνιαία δόση. Στην περίπτωση που ο καταναλωτής βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση που ακόμη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε η υπόθεση μπορεί να περάσει από συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω διευκολύνσεις.

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three + eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.