Στο Μόδι ο Ιερισσού: «Το 1821 το ράσο γίνηκε φουστανέλλα και καριοφίλι!» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεντίνα | Χρήστος Καναρόπουλος


Την Κυριακή που η Εκκλησία μας τιμά τους 318 θεοφόρους Πατέρες που συγκρότησαν την Α΄ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. επί Μ. Κωνσταντίνου, το Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνης Μοδίου, το καύχημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ντυμένο με τα εθνικά χρώματα, τίμησε τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μάχη της Ρεντίνας που έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου του 1821.

Την πρωτοβουλία για τους λαμπρούς εορτασμούς είχε ο φιλόχριστος Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, φίλος εκλεκτός και συνεργάτης του οικείου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου.

Οι δύο Φορείς, λοιπόν, Δήμος και Ιερά Μητρόπολις αποφάσισαν και παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο τη λαμπρή μάχη που έγινε στα Μακεδονικά Τέμπη, τη μάχη της Ρεντίνας, στην οποία επικεφαλής ήταν ο λεοντόκαρδος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος, ορμώμενος από τα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής, συνεργάτης και πρωτοπαλλήκαρο του Ήρωα και Εθνεγέρτη της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παπά.

Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, τον Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Ελευθεριάδη, Εφημέριο του Προσκυνήματος, τον Αιδ. Οικ. π. Παναγιώτη Χαλιάζη, Εφημέριο Μοδίου και από τους Ιεροδιακόνους π. Θεοκλήτο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα.

Το ιερό αναλόγιο τίμησε με την παρουσία του, τη μουσική του παιδεία και αγιορείτικη παράδοση, ο μουσικολογιώτατος μαΐστορας της βυζαντινής μουσικής και μαθητής του λαμπρού αηδονιού της Αθωνικής Πολιτείας Διακο – Διονύση Φιρφιρή, κ. Ιωάννης Χασανίδης με τους συνεργάτες και μαθητές του.

Ο Λαός του Θεού προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήσει τις ρίζες του με επικεφαλής τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Χήτα, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, τους Αντιδημάρχους κα Μαρία Δαγκλή και κ.κ. Θεόδωρο Ιορδανίδη και Νικόλαο Πανταζίδη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κυριακή Τσουραλάκη, τον εκπρόσωπο της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνης Συντ/ρχη κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της Π.Υ. Σταυρού Αθνυποπυραγό κ. Χρήστο Στρίβα και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μοδίου κ. Αθανάσιο Κωστούδη.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε την ομήγυρη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 1821 η Εκκλησία γίνηκε το αρτοφόριο της ελευθερίας του σκλαβωμένου Γένους. Και τούτο, γιατί πλειστάκις το ράσο γίνηκε, ή καλύτερα μετεβλήθη σε φουστανέλλα και το πετραχήλι, το ωμόφορο και η επισκοπική πατερίτσα γίνηκαν σπαθί και καριοφίλι!»

Παρετήρησε ότι από το 1453 έως το 1821 και μετέπειτα η Εκκλησία πέτυχε με τη θυσιαστική της ζωή και δράση τρία μεγάλα θαύματα που σφράγισαν την πορεία του νεοέλληνα και της Ρωμηοσύνης:

1. Διατήρησε ανέπαφη τη γλώσσα και την παιδεία του Λαού.

2. Κράτησε ψηλά και καλλιέργησε το ηρωικό φρόνημα – πνεύμα στις ψυχές των Ραγιάδων, βασισμένη στην ένδοξη ελληνική ιστορία και φύτρα των προγόνων μας και ποτισμένη με τις αιμάτινες θυσίες του Ιερού Κλήρου.

Και το κυριώτερο 3. Κατάφερε την αναστολή του ισοπεδωτικού εξισλαμισμού που ήταν ταυτόχρονα και αναχαίτιση του εκτουρκισμού, προσφέροντας ως αντίδωρο τα αίματα των Νεομαρτύρων παιδιών Της!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας Κλήρος και Λαός εν πομπή κατευθύνθηκαν στο Μνημείο των Ηρώων της Μάχης της Ρεντίνας που ανεγέρθη στον αύλειο χώρο του Προσκυνήματος, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της επιτύμβιας στήλης και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του μπροστάρη Δεσπότη της Μαρωνείας Κωνσταντίου, του Εθνεγέρτη Εμμανουήλ Παπά και των συμπολεμιστών τους στις μάχες για την απελευθέρωση του τόπου μας. Κατατέθησαν δάφνινοι στέφανοι και απεδόθησαν οι πρέπουσες τιμές.

Εν συνεχεία στον διαμορφωμένο προς τούτο χώρο, αφού αναπέμφθηκε Ευχαριστήριος Δοξολογία στον Τριαδικό Θεό επί τη συμπλήρωσει 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ. Λιάμας εξήγησε τους λόγους, οι οποίοι τον οδήγησαν στη θεσμοθέτηση των εορτασμών αυτών, σε συνεργασία, βεβαίως, με την Ιερά Μητρόπολη.

Δάκρυα συγκινήσεως γέμισαν τους οφθαλμούς των παρισταμένων σαν το μπαϊράκι του Εμμανουήλ Παπά εισήλθε στον ιερό χώρο του Προσκυνήματος, φερόμενο από τσολιάδες και όταν θεατρικό τμήμα νέων προέβη στην αναπαράσταση της επίσημης ανακηρύξεως της επανάστασης στη Μακεδονία σε θρησκευτική τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος στην Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, στις 17 Μαΐου του 1821.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής και Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας κ. Κύριλλος Τσερμπάκ, που συνεκλόνισε τους πάντες με την πληθώρα των ιστορικών αναφορών και των λεπτομερειών της μάχης της Ρεντίνας, στην οποία σημειωτέον τραυματίστηκε βαρύτατα ο Μαρωνείας Κωνστάντιος, ο οποίος μετεφέρθη στο Άγιο Όρος και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Σεβ. Ιερισσού συνεχάρη τον κ. Δήμαρχο για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία του, υποσχόμενος σύντομα την ανέγερση μαρμάρινου αδριάντος του ηρωϊκού Δεσπότη της Μαρωνείας στο Προσκύνημα, αλλά συγχρόνως την ανάδειξη και των ηρωϊκών μορφών του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Ιερισσού Ιγνατίου και του Επισκόπου Αρδαμερίου Ιγνατίου των ηρωϊκών Προκατόχων του, στην Ιερισσό και στην Γαλάτιστα αντιστοίχως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο Λόγος του Μητροπολίτη Ιερισσού στην Αγία Μαρίνα Μοδίου

romfea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 + two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.