Συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Βόλβης στην Δημόσια Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Βόλβης κατέθεσε με επιτυχία τις προτάσεις του στην Δημόσια Διαβούλευση όντας ένας από τους λίγους εκπροσώπους νεολαίας πανελλαδικά. Στην ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανήκουν τα μέλη κα Στάσα Μπαρτζώκη και κ. Κωνσταντίνος Σκλιβάνος οι οποίοι μαζί κατάφεραν να ετοιμάσουν τις προτάσεις.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης θέτει από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4:00 μ.μ. σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις Υπουργείων και αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και αφορά, ιδίως, στην περίοδο 2020-2023.
Η επιχειρησιακή του ανάλυση θα ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Παρακολούθηση και Αξιολόγηση του Κυβερνητικού Έργου ΜΑΖΙ, ώστε να καταστεί ένα δυναμικό εργαλείο πολιτικής που θα αναθεωρείται και θα επικαιροποιείται με νέα μέτρα, ενώ θα παρακολουθείται διαρκώς η εφαρμογή του.
Οι 6 Πυλώνες και οι 30 Στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης διαμορφώνουν μία συνεκτική οριζόντια πολιτική, αγγίζουν ευρύτατο φάσμα θεμάτων, και ανταποκρίνονται στις συστάσεις και την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τα Ηνωμένα Έθνη, το αναπηρικό κίνημα, ιδίως την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τον Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Αρχή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση με την κατάθεση παρατηρήσεων και συγκεκριμένων προτάσεων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4:00 μ.μ..

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΑΛΕΠΗ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ | 5 Οκτωβρίου 2020, 15:42

Το συμβούλιο νέων του Δήμου Βόλβης αποτελούμενο από 40 νέους των διαφόρων περιοχών και κοινοτήτων του Δήμου Βόλβης, θα ήθελε να κάνει τις εξής προτάσεις :

  • Όσον αφορά τα ΚΕΠΑ κάθε επιτροπή θα πρέπει να διοικείται από γιατρούς ανάλογων ειδικοτήτων όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη εξειδίκευση σχετικά με τις περιπτώσεις που είναι δυνατόν να αναλάβουν, ο χρόνος εξέτασης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος και ανάλογος της εξέτασης την οποία δύναται να γίνει ανάλογα με την κάθε αναπηρία η οποία εξετάζεται.
  • Μέσω του μητρώου το οποίο ήδη υφίσταται και όσον αφορά για ασθένειες οι οποίες είναι μόνιμες και δεν υπάρχει πιθανότητα ίασης, εφόσον δεν έχει προκύψει καμία νέα εγκεκριμένη θεραπεία, θα ήταν καλύτερο να μην επαναλαμβάνονται οι επιτροπές επιβαρύνοντας οικονομικά αλλά και ψυχολογικά τους ασθενείς.
  • Σε ότι αφορά τους προσωπικούς βοηθούς θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα δια βίου μάθησης για περαιτέρω εκπαιδεύσεις τόσο σχετικές με την έννοια της πάθησης του ατόμου που θα βοηθούν όσο και με την έννοια του προσωπικού βοηθού, ο οποίος οφείλει να πράττει οτιδήποτε ζητήσει το άτομο με αναπηρία ή βλάβη, ανεξάρτητα από τα δικά του πιστεύω.
  • Θα πρέπει να γίνει μέριμνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες ΑΜΕΑ όπου θα μπορεί να επιδοτείται η εργασία τους και η μετατροπή του εργασιακού τους χώρου σε προσβάσιμο , έτσι ώστε να μπορούν να εργάζονται πλέον ανεξάρτητοι όσο το δυνατόν.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν προσβάσιμοι αθλητικοί χώροι τουλάχιστον ένας σε κάθε δήμο.
  • Μείωση και σταδιακή κατάργηση των δομών κλειστού τύπου και επικράτηση των δομών ανεξάρτητης διαβίωσης, οι εργαζόμενοι των δομών αυτών καθώς και η υλικοτεχνική τους υποδομή σταδιακά θα απορροφήθουν από τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Όπου και αυτές θα αποτελούν ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την πλήρη ένταξη των ατόμων που διαβιούν ήδη σε ιδρύματα στην κοινωνία.
  • Δημιουργία κλιμακίου με κοινωνικό λειτουργό, επόπτη δημόσιας υγείας και ψυχολόγο έτσι ώστε να ελέγχονται επαρκώς η συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και βλάβες, με σκοπό την καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής τους.
  • Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και στις οικογένειες τους.
  • Παροχή δανείου για την αγορά ή ανακαίνιση ήδη υπάρχουσας κατοικίας ώστε να καταστεί προσβάσιμη.
  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων και μέτρων για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων είτε με κινητική αναπηρία είτε με ψυχική αναπηρία (παροχή ηλεκτροκίνητου και χειροκίνητου αμαξιδίου, καθισμάτων μπάνιου, φωνογράφου κτλ.) όλα με την μορφή κάποιου κουπονιού και χωρίς την μεσολάβηση χρημάτων για να αποφευχθούν ζητήματα αισχροκέρδειας.

Είμαστε νέοι και παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο.. ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΛΕΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ Σύνδεσμος Σχολίου

Δήλωση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Βόλβης Στέλλα Σ. Σαλέπη:

«Είμαι πολύ περήφανη για το σημερινό μας κατόρθωμα. Η έννοια της δημοκρατίας στοχεύει στην ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνει κανείς πως οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις καθιστούν το σημαντικότερο στάδιο πριν προχωρήσει το Νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή. Είμαι πολύ χαρούμενη για τα μέλη μας που με προσήλωση και ιδιαίτερη προσοχή κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Το τελικό σχέδιο των προτάσεων το κατέθεσα εγώ σήμερα καθώς έχει εγκριθεί. Ακόμα πιο αισιόδοξο είναι πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Βόλβης ήταν ένας από τους λίγους εκπροσώπους νεολαίας πανελλαδικά που κατάφερε να εγκριθεί το σχόλιο του στην Δημόσια Διαβούλευση. Από τα 1646 σχόλια της Δημόσιας Διαβούλευσης έχουν εγκριθεί τα 110, μέσα στα οποία είναι και το δικό μας σχόλιο ως πρόταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.