Συνεχίζει να συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη
Παρόλο που η περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης στο νομό Θεσσαλονίκης έχει κηρυχθεί «προστατευόμενη» και έχει ενταχθεί στη Συνθήκη Ραμσάρ και τη Natura 2000 για την προστασία σπάνιων υγροβιότοπων και οικοσυστημάτων από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει συντελεστεί και δυστυχώς συνεχίζει να συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
20-10-2014
Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Σχετικά με την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης στο νομό Θεσσαλονίκης
Κύριε υπουργέ,
Η επιβάρυνση τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδάτων από τους συμβατικούς ρύπους, για τους οποίους ευθύνονται οι αστικές και γεωργικές δραστηριότητες, είναι αναμφισβήτητα εκτεταμένη. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η ανεξέλεγκτη άντληση νερού, η ρύπανση από τα αστικά λύματα και τη βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και από τη γεωργική δραστηριότητα ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που υποβάθμισαν τη λίμνη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες όχι μόνο δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους αλλά έκαναν τα στραβά μάτια σ’ όλους αυτούς που παρανομούσαν και επιβάρυναν με τις δραστηριότητες τους το περιβάλλον.
Σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο σε μια κατά τ’ άλλα προστατευόμενη περιοχή. Η Κορώνεια έχει μεταμορφωθεί σε μια τοξική βόμβα και όσα ανακοινώθηκαν, σχεδιάστηκαν, ψηφίστηκαν, προγραμματίστηκαν για τη σωτηρία της δεν προχώρησαν κι έμειναν μόνο λόγια με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι εξαγγελίες συνεχίζονται –με τελευταία την ανακοίνωση πριν από λίγους μήνες από το ΥΠΕΚΑ έργα ύψους 2,3 εκ ευρώ για την ανάκαμψη του περιβάλλοντος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης-, η λίμνη όμως έχει οριστικά “πεθάνει”.
Επιπλέον, η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης (σε απόσταση μόλις 12χλμ.) συνεχίζει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, χωρίς κανείς να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής δηλητηριάζεται καθώς στην περιοχή του ΧΥΤΑ βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Μπογδάνα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη λίμνη μολυσμένα υλικά.
Εκ των όσων αναφέρθηκαν, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας από την ανεξέλεγκτη άντληση των υδάτων και τη μόλυνση από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και των άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων;
- Ποια μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής περιλαμβάνονται στα έργα 2,3 εκ ευρώ που εξήγγειλε το ΥΠΕΚΑ και σε ποιο στάδιο υλοποίησης είναι σήμερα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου