Ο τουρισμός στην περιοχή σας αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τον δήμο σας. Πως πιστεύετε ότι θα προσελκύσετε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών; Και ποιες ενέργειες κάνετε ως δημοτική αρχή;

Μέσα στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, που διέλυσε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός αποτέλεσε σωτηρία για πολλές περιοχές. Όχι για όλους, αλλά μόνον για όσους φρόντισαν να κινηθούν με βάση κάποιον οργανωμένο σχεδιασμό. Ως δημοτική αρχή διαβλέψαμε εγκαίρως, ότι η αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικότατη πηγή εσόδων για μεγάλο αριθμό δημοτών. Καταρτίσαμε λοιπόν από την αρχή έναν στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες. Ο καρπός αυτού του σχεδιασμού είναι ότι τα τουριστικά θέρετρα κυρίως σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, γεμίζουν ολοένα και περισσότερο κάθε χρονιά, με αποκορύφωμα το περσινό καλοκαίρι, όπου κατά κοινή ομολογία υπήρξε μια από τις πιο αποδοτικές σεζόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό δεν ήταν τυχαίο, καθώς κινηθήκαμε με σύστημα και οργάνωση. Είμαστε από τους ελάχιστους ελληνικούς δήμους που διενήργησαν τουριστική έρευνα με δείγμα περίπου 1.500 ξένων και Ελλήνων τουριστών. Τα αποτελέσματα της ήταν πολύτιμος οδηγός για εμάς. Με βάση την έρευνα, προχωρήσαμε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη στον δήμο Βόλβης, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα. Προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικού τουριστικού σήματος του δήμου Βόλβης. Προβάλουμε συστηματικά τον δήμο μας στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις των Βαλκανίων, σε δικά μας περίπτερα (από τους ελάχιστους δήμους που πράττουν κάτι αντίστοιχο) με τη κοινή συμμετοχή των ενώσεων καταλυμάτων Ασπροβάλτας- Βρασνών και Σταυρού, όπου διαθέτουμε σύγχρονα ελκυστικά τουριστικά έντυπα σε πέντε γλώσσες, τα οποία δημιουργήσαμε.

Ακόμα, βελτιώσαμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παραθεριστές, αφού τις παραλίες μας στολίζουν οκτώ γαλάζιες σημαίες, κατατάσσοντας μας στην 17η θέση πανελλαδικά και τρίτους στην ηπειρωτική Ελλάδα πίσω από τη Χαλκιδική και τον Βόλο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας για τον τουρισμό, υλοποιήσαμε τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου πληροφοριών, την τουριστική συνεργασία με δήμους γειτονικών χωρών, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ.

Επίσης στόχος μας είναι και η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αγροτουρισμός, φυσιολατρικός – περιπατητικός, ιστορικός – αρχαιολογικός, θρησκευτικός, ιαματικός, και γαστρονομικός. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μεταφέρουμε τους τουρίστες της παραλίας στην πανέμορφη ενδοχώρα του δήμου μας. Στις απαράμιλλες ομορφιές των Μακεδονικών Τεμπών, του κάστρου της Ρεντίνας, της λίμνης Βόλβης, των λουτρών της Νέας Απολλωνίας, του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία, στις Νυμφόπετρες και τις πανέμορφες Εκκλησίες των γραφικών χωριών μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος πήραμε εύσημα από τον ΕΟΤ για την πληρότητα του προγράμματος τουριστικών δράσεων για το 2018, που του υποβάλαμε.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο δήμος σας και ποιες ενέργειες κάνετε για την αντιμετώπισή τους;

Ο δήμος Βόλβης είναι από τους πιο πολυσύνθετους της χώρας, καθώς συνδυάζει βουνό, παραλίες και λίμνη, σε μια μεγάλη έκταση, και ως προϊόν ένωσης έξι διαφορετικών καποδιστριακών δήμων. Θέματα βασικών υποδομών, όπως είναι η συγκοινωνία και η αντιπλημμυρική θωράκιση, εξακολουθούν να μας προβληματίζουν και να αποτελούν πηγή συνεχιζόμενών διεκδικήσεων, καθώς η επίλυση τους δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς. Για το θέμα της συγκοινωνίας και της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκης, αφενός έχουμε ζητήσει την ένταξή μας σε ενιαίο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, αφετέρου βρισκόμαστε σε συζήτηση με τη νέα διοίκηση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, για την πύκνωση και βελτίωση των υπαρχόντων δρομολογίων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την άμεση υλοποίηση του προγράμματος αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου μας, καθώς και την επιδιόρθωση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο οδικό μας δίκτυο λόγω πλημμυρών, ωστόσο έχουν εκτελεστεί παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης. Επίσης αντίστοιχα πιέζουμε την Εγνατία Οδό για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών μας. Γενικά, η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατόν συνθηκών για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, αποτελεί διαχρονικό μας στόχο, στον οποίο επικεντρώνουμε όλες μας τις ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργήσαμε και τη γραμμή του δημότη μια υπηρεσία αμφίδρομης επικοινωνίας με τους κατοίκους μας.

Πριν λίγο καιρό εγκαινιάσατε μια πρωτοποριακή υπηρεσία υποστήριξης των ανέργων δημοτών σας δημιουργώντας το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων. Σε τι ποσοστά κυμαίνεται η ανεργία στον δήμο σας και ποιος είναι ο στόχος σας με τη δημιουργία του εν λόγω γραφείου;

Το αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας, σίγουρα αποτελεί μια πολύτιμη βοήθεια απέναντι στο κύμα της ανεργίας που μαστίζει την χώρα και φυσικά πλήττει και τον δήμο Βόλβης. Το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων που άρχισε να λειτουργεί πρωτοποριακά στον δήμο μας, άρχισε ήδη να βοηθά ουσιαστικά τους άνεργους δημότες στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Στόχος μας είναι να τους διαθέσουμε όλη εκείνη την πληροφόρηση που χρειάζονται. Ο δήμος δεν μπορεί να δώσει δουλειές, αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε.

Σε τι σημείο βρίσκεται η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των θερμών λουτρών της Ν. Απολλωνίας;

Τα ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται από τις εγκαταστάσεις της παλαιάς λουτρόπολης, μέσω της δημοτικής ανώνυμης εταιρίας των Λουτρών, που λειτουργούν σε καλό επίπεδο. Υπάρχουν φυσικά και οι εγκαταστάσεις της νέας λουτρόπολης, που κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ, αλλά λόγω της ύπαρξης δικαστικής διένεξης ανάμεσα στην τότε κοινότητα Νέας Απολλωνίας και την Τράπεζα Πειραιώς, «πάγωσε» η λειτουργία τους. Ο δήμος Βόλβης, έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για τη λύση του «γόρδιου δεσμού» με την τράπεζα, για την ενεργοποίηση της νέας λουτρόπολης με τον εντοπισμό επενδυτών. Πιστεύουμε πως μόνο με την συμμετοχή επενδυτών θα μπορέσουν τα λουτρά μας να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για το δήμο μας.

Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019;

Κύριο μέλημά μου είναι να προσφέρουμε ένα καλύτερο «σήμερα» και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά μας. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου είμαι αφοσιωμένος ολοκληρωτικά και διαθέτω όλες μου τις δυνάμεις, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συνδημότες μου. Έχω πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης που έχω αναλάβει απέναντι στους συμπατριώτες μου, γι’ αυτό και συνεχίζω με συνέπεια. Άλλωστε για μένα η προσφορά στα κοινά και στον συνάνθρωπο είναι σκοπός ζωής. Και βέβαια με ευθύνη και συνέπεια θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2019.

Πιστεύετε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και ποια είναι η άποψή σας για το σύστημα αυτό που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση;

Δυστυχώς, αλλά το σύστημα αυτό φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για τη διοίκηση ενός δήμου, καθώς δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την λήψη αποφάσεων σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Οι δήμοι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ακυβέρνητα πλοία, αλλά και έρμαια πολιτικού τυχοδιωκτισμού για επίδοξους θεσιθήρες. Πιστεύω στη συνεννόηση, στη σύνθεση και στις συνεργασίες, αλλά θεωρώ ότι αυτές πρέπει να γίνονται πριν τις εκλογές, ώστε να τυγχάνουν ή μη της έγκρισης των δημοτών μας.

Ο δημότης ψηφίζει προγράμματα, υποσχέσεις, πρόσωπα ή κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Δώσαμε μεγάλο αγώνα στις προηγούμενες εκλογές να πολιτευθούμε με βάση προγραμματικές θέσεις και όχι με βάση εύκολα λόγια και αόριστες υποσχέσεις. Εκτός όμως από τα προγράμματα, υπάρχουν και τα πρόσωπα. Οι δημότες πλέον γνωρίζουν ποιος είναι ο κάθε υποψήφιος και εκτιμώ ότι θα επιβραβεύονται ολοένα και περισσότερο οι έντιμοι, οι ηθικοί, οι ικανοί. Μακριά από κόμματα και πολιτικές αγκυλώσεις, είμαι βέβαιος ότι και πάλι οι δημότες του δήμου Βόλβης θα κρίνουν δίκαια και σωστά για να συνεχίσουμε μπροστά.